'Krizde daha bunalım aşamasına gelmedik'

31 Mart yerel seçimlerinde, iktidar bloğunun özellikle büyükşehirlerde oy kaybetmesinin nedenleri üzerinde yürütülen tartışma devam ediyor.

İktidarın kaderi ile ekonomideki kötü gidişat arasında büyük ölçüde paralellik kuran kimi yaklaşımlara göre, AKP'yi ve ülkeyi çok daha zorlu günler bekliyor. Hatta daha ekonomik bunalım aşamasına gelinmedi.

Karar Gazetesi yazarı İbrahim Kahveci, AKP'nin 31 Mart yerel seçimlerindeki toplam oy kaybının bir önceki yıla oranla yüzde 2.83 gerilediğini belirtirken, esas büyük kaybın 30 büyük ilde yaşandığına değindi. 

Ekonomik krizin şehirlerde daha hızlı hissedilirken kırsal nüfusu henüz çok sarsmadığına değinen Kahveci, ardından konuyu Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın açıkladığı ekonomi paketine getirdi:

"Önceki gün yeni bir ekonomi reformu denilen paket açıklandı. Paket öncesi 5.67-68 aralığında seyreden dolar/TL paritesi dün itibari ile 5.75’e yükseldi.

Parası olmayan çalışan kesimden kanun zoru ile yeniden para toplama paketi geldi. Artık siyasetin finansmanında kullanılan işsizlik fonuna kıdem tazminatı fonu ve zorunlu bireysel emeklilik fonu da eklendi.

Önümüzdeki beş yıl içinde bu fonların büyüklüğü GSYH’nın yüzde 10’unu aşması bekleniyor. Kısaca önümüzdeki 5 yıl içinde en az 400 miyar lira civarında bir para milletten toplanmış olacak.

İyi ama, bu toplanan paralar kamu bankaları eliyle nereye yatırılacak?

İşte onu bulmak için de şu anda kamu bankalarının en fazla kaynaklarını kimlere, hangi gruplara kullandırdıklarına bakmamız yeterlidir sanırım.

Kısaca önümüzde daha da siyasallaşan bir ekonomik tablo bizi bekliyor. Bazı grupların kamusallaşacak borçları ve yine bazı grupların milletin parası ile desteklenmesi..."

Ekonomik bir çıkmazdan bahseden Kahveci, kamunun bir türlü kemer sıkamadığına işaret etti ve özel sektörün adım adım iflasa sürüklendiğini kaydetti. 

"Bu ortamda kamunun vergiden feragat ederek, üretici özel sektörü desteklemesi gerekirdi. Ama açıklamaların aksine görüyoruz ki, kamu hala kendine çalışmaya devam ediyor" eleştirisinde bulunan Kahveci, şu yorumu yaptı:

"Yarını düşünen yüzde 10-15’lik kesim çok ciddi sıkıntıları şimdiden görüyor ve tercihini oy dağılımında gösteriyor.

Bu kesime poşetçi demek, bir kilo soğana tercihini değiştirdi demek en hafif tabir ile gerçek ülke dertlerini bilmemek demektir.

Ülkemiz maalesef çok ciddi sıkıntıların henüz ilk aşamasındadır. Şu anda kriz aşamasının ikinci çeyreğini yaşıyoruz.

Kriz aşamasında düşecek gelirler ile bir de “Bunalım Aşaması” yaşayacağız. Yani düşük gelir seviyesinde uzun süre devam edecek bir durağan dönem."

12 Nisan 2019 17:13
DİĞER HABERLER