1 Mayıs'la ilgili gerginlik tırmanıyor

1 Mayıs'la ilgili gerginlik tırmanıyor
CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi, Taksim'in 1 Mayıs kutlamalarına kapatılmasına tepki gösterdi.

Çelebi, bedeli ne olursa olsun 1 Mayıs'ta CHP'li milletvekilleri olarak Taksim'de olacaklarını söyledi. 

Çelebi, TBMM'de CHP'li milletvekilleri ile birlikte basın toplantısı düzenledi. 1 Mayıs sürecine ilişkin açıklamalarda bulunan Çelebi, 1 Mayıs'ta Taksim'in kapatılmasıyla ilgili uygulamayı eleştiren ve Türkiye'nin gerilimli bir süreci yaşadığını ifade etti. elebi, "1 Mayıs işçilerin birlik, mücadele ve dayanışma günü. Kölelik koşullarına karşı bir direnişin adı 1 Mayıs." dedi. 

Katliamın 30. yılında, 2007 yılında Taksim'de olamadıklarını söyleyen Çelebi, o yıllarda yaşananlarla ilgili gazete manşetlerini gösterdi. Kendisinin DİSK Genel Başkanı olduğu dönemde yaşananları anlatarak, Taksim'in kutlamalara kapatıldığını belirten Çelebi, bu konuda alınan AİHM kararlarına iktidarın uyması gerektiğinin altını çizdi.

Kadir Topbaş'ın Belediye Başkanı seçilmeden açıklama yaparak 1 Mayıs'ın Taksim'de kutlanamayacağını söylediğini belirten Çelebi, "Parti devletinin yönettiği bir süreci Türkiye yaşıyor. Demek ki, kararları Valiler vermiyor. Başbakan'ın iradesidir, milyonların bir araya gelmesini istemiyor. Biz Taksim alanında olacağız, bedeli ne olursa olsun." şeklinde konuştu. 

AİHM'in verdiği kararın bağlayıcı olduğunu ve hükümetin bu karara uyması gerektiğinin kaydeden CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, "Türkiye'de 1 Mayıs her yerde kutlanıyor ama 1 Mayıs denilince Taksim akla geliyor. Bizim tarihsel, ahlaki ve vicdani bir borcumuz var, o borcu 1 Mayıs'ta Taksim'de yerine getireceğiz." dedi. 

CİHAN

17 Nisan 2014 15:45
DİĞER HABERLER