100 Milyon TL'lik zararı rapor etti, başına gelmeyen kalmadı

100 Milyon TL'lik zararı rapor etti, başına gelmeyen kalmadı
Erdoğan Ermenek’te, “Devlet hesap sormalı” dedi ama TKİ’den hesap sormaya kalkan Sayıştay denetçisinin başına gelmeyen kalmadı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Karaman Ermenek’te meydana gelen ve 18 madencinin sular altında kalmasına yol açan maden kazası için “devlet hesap sormalı” dedi. Ancak, kömür vurgununa ilişkin rapor yazan, kömürdeki usulsüzlükler için Türkiye Kömür İşletmeleri’nden (TKİ) hesap sormaya kalkan Sayıştay denetçisinin başına gelmedik kalmadı. Sayıştay denetçisinin hazırladığı suç duyurusu içeren rapor işleme alınmadı. Sayıştay denetçisi önce incelemeden alındı ardından da enerji grubundan uzaklaştırıldı. Sayıştay denetçisi kurum içinde de “vatan haini” ilan edildi. Hesap sormaya kalkanın başına gelenler şöyle:

100 MİLYON LİRALIK ZARAR TESPİT ETTİ
Taraf Gazetesi'nin haberine göre Devletin, kömür sahalarını işletmekle görevli olan Türkiye Kömür İşletmeleri’nin (TKİ) 2012 yılı hesaplarını inceleyen Sayıştay denetçisi Mehmet K., rutin incelemeler sırasında, rödovans usulü olarak nitelendirilen, maden sahalarının özel şirketler eliyle işletilmesine yönelik uygulamadan TKİ’nin milyonlarca liralık zarara uğradığını belirledi. Sayıştay denetçisi sadece beş firmaya verilen işletme hakkı nedeniyle devletin yaklaşık 100 milyon lira zarara uğradığını tespit etti. Sayıştay denetçisi, beş firmaya verilen işletme hakkına yönelik bir rapor hazırladı. Raporda, firmalara verilen işletme hakları konusunda TKİ yöneticileri ve firmalar hakkında suç duyurusunda bulunulması istendi.

RAPORU DEĞİL “MÜFETTİŞİ” İŞLEME KOYDULAR
Sayıştay denetçisinin hazırladığı rapor, ilk olarak Sayıştay Rapor Değerlendirme Kurulu’nda ele alındı. Kurul, raporun mevzuata aykırı olduğunu öne sürerek, raporla ilgili işlem yapılmasına izin vermedi. Bunun yerine, raporu hazırlayan denetçi suçlu bulundu. Ve öncelikle, mevcut kömür ihaleleri ile ilgili incelemeden alındı. Ardından da, enerji grubundan çıkarıldı. Denetçi uzmanlık alanı dışındaki gruplarda görevlendirildi. Yani kömür sahaları konusunda hesap sormaması için gerekli tüm önlemler alındı.

KURUM İÇİNDE DE ZOR GÜNLER YAŞADI
Kömür sahalarının işletilmesinde usulsüzlük olduğu yönünde rapor hazırlayan Sayıştay denetçisi, “işleme” bile alınmayan rapor nedeniyle kurum içinde de zor günler geçirdi. Sayıştay kulislerinde dolaşan bilgilere göre, “yolsuzluk raporu” hazırladığı için “paralel” ilan edilen denetçi, vatan haini olmakla da suçlandı. Rapor olayının kısmen basına yansımasının ardından ise, denetçinin kimlerle irtibatta olduğuna yönelik takip işlemi bile yapıldığı iddia ediliyor. Sayıştay içinde şimdi de raporda ismi geçen firmaların, denetçi hakkında dava açmaya hazırlandığı konuşuluyor.

31 Ekim 2014 13:54
DİĞER HABERLER