Bir yıldan daha uzun bir süredir gündemde olan yerli otomobil konusunda Türk tüketicisinden de destek geldi.
Otomotiv bayilerine uğrayan 2 bini aşkın müşteriye yöneltilen 'Yerli otomobil satın alır mısınız?' sorusuna büyük oranda 'evet' cevabı gelirken destek verenlerin oranı temmuz ayına göre yüzde 18 arttı.
İlk olarak Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından dile getirilen yerli otomobile tüketicilerin ilgisi artıyor. 900'den fazla otomotiv yetkili bayiini temsil eden OYDER'in (Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği), 2 bini aşkın müşteriyle gerçekleştirdiği son araştırmasında Türkiye'nin yerli otomobil geliştirme yaklaşımını destekleyen müşterilerin oranı 18 puan birden arttı. Projeyi destekleyenlerin oranı yüzde 80'i aşarken müşterilerden yüzde 72'si de 'satın alırım' cevabını verdi. OYDER'in 14 Temmuz'da açıkladığı ilk 'Türkiye'nin Otomotiv Müşteri Profili' araştırmasında ise 100 kişiden 62'si yerli otomobile destek vermiş, satın alma eğilimini ise sadece yüzde 18'i sergilemişti. Ankete katılanların sadece yüzde 8'i yerli otomobili satın almayacağını belirtirken, yüzde 76'lık kesim yerli otomobilin hemen yollara çıkmasını istediğini açıkladı. Katılımcıların yüzde 47'si yerli otomobilin fiyatının 20-25 bin TL arasında olması gerektiğini dile getirdi.
Yerli otomobilin satışına talip olduklarını dile getiren OYDER Başkanı Şükrü Ilısal, 1 milyonluk otomotiv pazarına koşan Türkiye'nin yerli otomobil üretmesinin şart olduğunu belirterek, "Türkiye'de satılan araçların yüzde 70'i ithal, yüzde 30'u yerli. Otomotivde dış ticaret dengesinde 2010 yılında 300 milyon doların üzerinde fazla vermiştik, 2011'de 2,5 milyar dolar civarında açık olacak. İthal ve yerli araç satışının dengelenmesi yani yüzde 50-50 olması gerekiyor. Tüketicilerin büyük ilgi göstereceği yerli otomobil projesi de bu dengeyi sağlayacaktır." diye konuştu. Tüketicilerin Türkiye'de üretim yapan markalara daha sıcak baktığını ifade eden Şükrü Ilısal, "Son dönemde markaların pazar paylarına baktığınız zaman Türkiye'de üretimi olan markaların dışında pek fazla değişiklik olmuyor. Ancak 3 markaya bakarsak pazar payları sürekli artıyor. Bu olay tamamen tüketicinin psikolojisi. Örneğin Transit Connect yerli diye gidip Mondeo alabiliyor. Tüketicinin algısı böyle oluşuyor. Bu da yerliye verilen önemi gösteriyor." dedi.
nakit kullanımı yüzde 25
OYDER'in yaptığı araştırmanın sonuçlarında yeni otomobil alımını tetikleyen en önemli iki unsur yüzde 41 ile fiyat ve vergi oranlarının uygunluğu oluyor. Kredi seçeneklerinin sağladığı avantajlar ise yüzde 25 etki oranına sahip. 1.6 litre ve altındaki silindir hacmine sahip motorlara sahip modellerin tercih oranının geçen yıl yüzde 90'a ulaştığına değinen Şükrü Ilısal, araç alımlarında yüzde 52 gibi bir oranda nakit ve banka kredisi kombinasyonunun ön plana çıktığını kaydetti. Nakit alımların yüzde 26 oranla ikinci sırada yer aldığına değinen Ilısal, satın alınan otomobil ve hafif ticari araçlara yönelik en önemli karar verme kriterinin yüzde 21 ile fiyat etiketinin uygunluğu olduğuna dikkat çekti. Tüketicinin gözünde yakıt tüketim değeri kriteri yüzde 15 etki sahibi olurken konfor ve tasarım özellikleri tercihte üçüncü ve dördüncü sırada yer aldı.
Aralıkta pazar 125 bin çıkacak
Bütün sektörün heyecanla beklediği yıl sonu satış rakamları ve aralık ayı pazar verileri 9 Ocak'ta Otomotiv Distribütörleri Derneği tarafından düzenlenecek özel programda açıklanacak. Böylece satış rakamlarına göre markaların sıralamadaki yerleri belli olacak. OYDER Başkanı Şükrü Ilısal, aralık ayının ilk 10 gününde satışların durgun geçtiğini, ancak daha sonra showroomların hareketlendiğini söyledi. Aralık başında 100 bin adetlik bir pazar öngörüsünde bulunduğunu belirten Ilısal, "Ancak şirketlerin ÖTV artışlarının tamamını veya yarısını karşılaması, talebin artmasına neden oldu. Aralıkta 125 bin adetlik pazar çıkar. 2011'de binek oto+hafif ticari araç satışları 845 bin adet, kamyon satışları 55 bin adet olarak gerçekleşir. Toplamda 900 bin adetlik pazar oluşur." dedi. Ilısal, Türk otomotiv pazarının 750 bin adetlik bir derinlik kazandığını dile getirdi.