100 lira ödemeyen veliye öğrenci kaydı verilmedi

Kocaeli'nin İzmit ilçesinde bir dershane, dönüşüm kapsamında özel okul oldu ve kayıt almaya başladı. Bülent Baholi isimli veli de teşvik çıkar umuduyla 7. sınıfa gidecek oğlunun ön kaydını bu okula yaptırdı. Kayıt için ön ödeme olarak veliden 600 lira istendi. Ancak veli 500 lira verebildi. Bir süre sonra, öğrenciye teşvik çıkmadı. İşsiz olduğunu belirten veli, çocuğunu özel okuldan alıp devlet okuluna vermek istedi. Babanın iddiasına göre, özel okul 100 lira ödenmediği için kaydını vermedi. Baba, bu duruma, "Çocuğumun eğitim hakkı engelleniyor. Nakili vermiyorlar. Suç işliyorlar." diyerek tepki gösterdi. Suçlanan dönüşüm okulu yetkilileri ise "Öğrencinin ilişkisini kesmek için kayıt sözleşmesinde olan yüzde 10 kesintiyi yapmamız ve faturalandırmamız gerekiyor. 100 lira daha ödeyip faturalandırıp kaydını alıp gidecek." dedi.

İzmit'te ikamet eden, 2013 yılında işlettiği dükkanı iflas etmesi sonucu kapatan şuanda işsiz olan Bülent Baholi isimli veli oğlu için Milli Eğitim Müdürlüğü'ne teşvike başvurdu. Baholi teşvik çıkmadan dönüşüm yaşayan bir özel okula oğlunun ön kaydını yaptırdı. Kayıt öncesi Baholi'den sözleşme gereği 600 lira istendi. O an cebinde bulunan 500 lirasını veren veli, 100 lirasını ödeyemedi. Teşvik çıkmayan Baholi bunun üzerine oğlunu devlet okuluna kayıt yaptırmak istedi. İddiaya göre, Baholi 100 lirayı ödemediği için dönüşüm yaşayan özel okul öğrenci kaydını vermedi. Baholi 14 Eylül'den bu yana oğlunun kaydını yaptırmadı ve bu duruma tepki gösterdi.

Oğlu 7. sınıfa giden baba Baholi okul önünde yaptığı açıklamada yaşadığı süreci şöyle anlattı: "Şubat ayında özel okula ön kaydını yaptırdım. Özel okulda haziran ayında teşvik için başvuru yapılacağını 6 bin lira gibi bir net fiyatın verildiğini, bunun 3 bin 750 lirasını teşvik kapsamında devletten alacaklarını belirttiler. Teşvik başvurusu hakkını kazandığımızda, 3 okul seçme hakkı verdiler. Bende kendilerine eğer teşvik çıkmazsa ne yaparız tarzında soru sordum. Çünkü ben işsizim, oğlumu özel okullarda okutamayacağımı söyledim. Bizi sürekli telefonlarla arayarak rahatsız ettiler. Görüşmek amacıyla da gittiğimiz de bir şekilde, 6 bin liranın 3 bin 750 lirasının devletten alacaklarını geri kalanının ise taksitlendirileceğini söylediler. Esnek bir şekilde taksit yapabileceğimizi, sıkıntı çektiğimizde de bir ay atlatabileceklerini söylediler. Haziran ayı başvurumuzda teşvik çıkmadı. Kendilerine de şubat ayında belirttiğim gibi taksitlendirmeyi ödeyemeyeceğimi söylediğim halde çocuğumu Yahya Kaptan'daki bir devlet okuluna naklini istedim. Ancak naklini vermediler."

'100 LİRA İÇİN OĞLUMUN EĞİTİMİ ENGELLENMEKTE'

Baholi, okulun suç işlediğini belirterek, tepkisini şöyle dile getirdi: "Gerekçeleri okula olan borç. Ben de onlara söyledim. Benim olan borcumu istediğiniz şekilde alabilirsiniz. Hukuki yollara başvurabilirsiniz. Ancak çocuğumuz eğitim hakkını engelliyorsunuz dedim. Ancak naklini vermediler. Naklini vermedikleri için oğlumu devlet okuluna da kaydını yaptıramadım. Oğlum okulda okuyamıyor. Sözleşme gereği, bize kayıt için 6 bin liranın yüzde 10'unu yasal olarak kesmek zorundayız dediler. Şubat ayında ben onlara 500 lirasını verdim. Kalan 100 liranın tahsilatını istediler. Bende o anda bu parayı veremeyeceğimi ancak benden bir şekilde bu parayı alabileceklerini söyledim. 100 lira için oğlumun naklini vermedikleri için bende yasal süreci başlatacağımı bildirdim. 100 lira için benim oğlumun eğitimi engellenmektedir. Şuanda suç işliyorlar."

Baholi, sözleşme imzalarken boş senede imza attırıldığını bunun doğru olmadığının altını çizerek, "Tek taraflı sözleşme oluyor. 100 lira için oğlumun eğitim hakkının elinden alınması benim gücüme gitti. Şuanda 100 liram yok. Ancak bulunmayacak bir para değil. 100 lira için bunun buraya getirilmesi, kaydının verilmemesi art niyet olarak nitelendiriyorum. Her gün kaydın gelip gelmediğini sormak için buraya geliyorum." diye konuştu.

Öte yandan Baholi'nin oğlu Eğeberk de bu durumdan psikolojik olarak etkilendi. Kameralara konuşmak istemedi. Yüzünün açık fotoğrafının çekilmesine izin vermedi.

Bu arada, Baholi'nin kaydını yaptırmak istediği okulda, kaydın olmadığını belirten bir yazı verdi. Yazıda şu ifadeler yer alıyor: "14.09.2015 tarihinde Bülent Baholi velisi bulunduğu Eğeberk Baholi okulumuza nakil talebinde bulunmuştur. İlgili okul süresi içerisinde nakle onay vermediği için Eğeberk Baholi'nin okulumuza kaydı yapılamamıştır."

'KAYIT SÖZLEŞMESİNDE YÜZDE 10'NUN YASAL KESİNTİ OLACAĞI MADDESİ VAR'

Bu arada özel okul yetkilileri ise velinin ön kayıt değil, kesin kayıt yaptırdığını, E-okul'da bir öğrencinin kaydını alabilmek için orijinal kaydının girilmesi gerektiğini belirtip şu açıklamayı yaptı: "E-okulda ön kayıt sistemi yoktur. Veli asıl kaydını yaptırdı. Yüzde 10 yasal kesintisinin olduğunu kendisini de biliyor. Ön kayıt olsa veli 500 lirasını geri istemesi gerekmez mi? Kamera kayıtları var. Teşvik çıkmadan kesin kayıt yapılabiliyor. Biz teşvik garantili kayıt yapmıyoruz. Bizim 7. ve 8. sınıf içerisinde, İzmit'te hiç kimseye teşvik çıkmadı. Ona bakılırsa bütün kayıtları iptal etmesi gerekiyor. Velinin kafasında şöyle bir şey oluşmuş. Devlet geçen sene müracaat eden herkese teşvik verdi. Bu sene de bende müracaat ettim bana da kesin çıkar gözüyle kayıt yaptırıp sonra çıkmadığını görünce yan çizmesi var. Devlet teşviki 10 Eylül'de açıklandı. Şöyle bir şey var. Sıkıntıyı velinin kendisi yapıyor. Bugün Milli Eğitim'e de gitmiş. Milli Eğitim de bize söyledi. Velide kayıt sözleşmesi var. Yüzde 10'nun yasal kesinti olacağı madde olarak var. Milli Eğitim'in özel kurumlar kanununda da var. Veli ayrıca o zaman kayıt yaptırırken yüzde 10 kesinti parası olarak yazdırmadı, peşinat olarak ödedi. Gerisini de takside böldürdü. 500'er taksit yaptırmış. Sonra yüzde 10'unu yasal olarak ödemeniz gerekiyor deyince ben 500'ü ödemiştim. 100'ünü de vermeyim diye bir düşünce oluştu. Şuanda yapması gereken yüzde 10'unu ödeyip iptal ettirecek. Benim buradan onun ilişkisini kesmem için onu faturalandırmam gerekiyor. 100 lira daha ödeyip faturalandırıp gidecek." dedi. CİHAN
28 Eylül 2015 16:32
DİĞER HABERLER