Türk Ekonomi Bankası (TEB), TEB KOBİ Akademi etkinlikleri kapsamında Kocaeli'de KOBİ'lerle bir araya geldi. TEB Genel Müdürü Ümit Leblebici ile TEB KOBİ Bankacılığı Kıdemli Genel Müdür Yardımcısı ve Genel Müdür Vekili Turgut Boz'un ev sahipliğinde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ve Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu'nun katılımıyla Kocaeli Wellborn Otel'de gerçekleştirdi.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, TEB KOBİ Akademi'de yaptığı konuşmada Türkiye'de 2 temel yanlış anlayış bulunduğunu dile getirerek, "Birincisi, 'parayı veren düdüğü çalar', ikincisi, 'benim aklım bana yeter' anlayışı. Geldiğimiz dünyada iki anlayışa da yer yok. Bu iki anlayış yeterli değil. TEB'i bu noktada tebrik ediyorum. TEB, sadece 'KOBİ'lere finansman sağlarım' demiyor. Dünyada ekonomilerin lokomotifi, itici gücü KOBİ'lerdir. Türkiye'ye ait bir gerçek değil, dünya ekonomilerinde serbest piyasa ekonomilerinde net bir gerçek." dedi. Işık, KOBİ'lerin yenilikçi anlayışla yoluna devam etmesini önemsediklerini, bunun inovatif yaklaşımı, KOBİ'lerin her aşamada üretim anlayışının bir parçası yapmasıyla mümkün olacağını kaydetti. Bilginin bu konuda önemli bir rol oynadığını belirten Işık, TEB'in yapacağı çalışmaların KOBİ'lere ışık tutacağını sözlerine ekledi.
TEB Genel Müdürü Ümit Leblebici yaptığı konuşmada "Bugüne kadar KOBİ Akademi ile birçok ile gittik, ülke genelinde 25 binden fazla KOBİ ile bir araya geldik. Fakat Kocaeli'nin bankamız açısından ayrı bir yeri, ayrı bir önemi var. Kocaeli, bankamızın temellerinin atıldığı ilimiz. Evet, bankamız 1927 yılında Kocaeli Halk Bankası adıyla burada kuruldu ve 1982'den itibaren de Türk Ekonomi Bankası adıyla faaliyetlerini sürdürdü. TEB'in 89 yıllık tarihinin başlangıç noktasında olmak, temellerinin atıldığı ilde 100. TEB KOBİ Akademi'yi gerçekleştirmek bizlere ayrı bir heyecan ve mutluluk veriyor." dedi.
Leblebici şöyle devam etti:
"Öte yandan, Türkiye'de TEB KOBİ Akademi gibi, bu kadar uzun soluklu ve kapsamlı bir şekilde yoluna devam edebilen projelerin sayısı; sanıyorum oldukça azdır. Bizse bugün 11 yıl boyunca ara vermeden düzenlediğimiz TEB KOBİ Akademilerin 100'üncüsünde sizlerle birlikteyiz. Bugüne kadar KOBİ Akademi ile çok ciddi bir deneyim elde ettik. Türkiye'nin dört bir yanındaki KOBİ'lerle biraraya geldik, farklı ihtiyaç ve beklentileri yerinde görme fırsatı elde ettik. Yerel işbirliklerimizi güçlendirdik. Bilgi ve tecrübelerimizi paylaştık. Bugün, 100. TEB KOBİ Akademi ile çok daha güçlü, çok daha iddialıyız. Aynı zamanda yılın ilk KOBİ Akademisi olan bugünkü buluşmamızın bundan sonraki çalışmalarımız için bizlere büyük motivasyon sağlayacağına inanıyorum."
Konuşmasında Kocaeli'nin sanayi gücü, lojistik ağları, kritik lokasyonunun yanı sıra ulusal ve uluslararası yatırımcıların bölgeye ilgisiyle ülkemizin marka şehirlerinden biri olduğunu belirten Leblebici sözlerini şöyle sürdürdü:
"Kocaeli, yüzölçümü açısından küçük bir il olsa da sanayi sektöründeki katma değerli üretimi ve kalifiye işgücüyle sadece ülkemiz için değil dünya için de önemli bir potansiyel barındırıyor. Kocaeli, 1. bölgede yer alması sebebiyle teşvik ve yatırımlara açık, hızlı gelişen teknoparklar sayesinde teknoloji ve bilimle iç içe, yenilikleri kucaklayan bir marka şehir olmanın yanı sıra ekonomik anlamda da ülkemizin en gelişmiş şehirlerinden biri. Tek başına ülke ekonomisinde imalat sanayinin yüzde 13'ünü elinde bulunduran Kocaeli, 250'si yabancı sermayeli olmak üzere 2300 önemli sanayi yatırımına ev sahipliği yapıyor, sürdürülebilir kalkınma ve küresel rekabete katkıda bulunuyor. Biz de TEB olarak, Kocaeli'nin gelişimine destek olmak amacıyla il genelinde toplam 13 şubemizle hizmet veriyoruz. Başta KOBİ Bankacılığı olmak üzere İşletme Bankacılığı, Tarım Bankacılığı, Bireysel Bankacılık ve Özel Bankacılık alanlarında geniş bir yelpazede ürün ve hizmetlerimizi sunuyoruz. Kocaeli'de ticari firmalarla yarattığımız işlem hacmini, önümüzdeki dönemde mikro işletmeler, girişimciler, kadın bankacılığı müşterileri nezdinde de genişletmek istiyoruz."
Cihan CİHAN