110 ülkede drenaj ihalelerine konu olmayı hedefliyor

Milli otomobil, tank ve tüfek ile anılan Türkiye'de yerli tarım projeleri de ortaya koyuluyor. Bu projelerden biri de Lui Topalhasan'a ait drenaj sistemi. Dünyanın dört bir yanında ilgi gören sistemin 110 ülkede drenaj ihalelerine konu olması hedefleniyor.


Topalsan, projesi ile ilgili şu açıklamalarda bulunuyor:

"Her ülke tarım bakanlıkları aracılığı ile toprak ıslahı projeleri için ciddi çalışmalar ve harcamalar yapmaktadır. Nitekim FAO, ICID, Wageningen University, United States Bureau of Reclamation, McGill University gibi kuruluşlar bu alanda şemsiye görevi yapmakta ve konuyla ilgili dünya genelinde komisyonlar toplantı yaparak gelişmeleri faaliyetleri ve karşılıklı bilgi alış verişi yaparak kendi ülkelerinin toprak ıslahı ve sulama ile ilgili problemlerini çözmeye çalışmaktadırlar. Bu kurumların verilerine göre tahmini toprak ıslahı bedeli yıllık dünya genelinde 7-10 milyar doları bulmaktadır. Buluşumuz bu konuda 'yüzyılın buluşu' olarak nitelendirilmektedir. Çünkü dünya mevcut tarihi plastik boru imalatı ve önceki dönemlerinde bile her zaman için tıkanma problemi bitki kökü girişleri ile ilgili sorunlardan bu yatırımların kısa sürede telef olmasına ve yeniden döşeme ile ek maliyetlerle baş başa kaldıklarından konuyla ilgili çeşitli çözümlerle drenaj boruları projeleri ile toprak tuzlanmalarını ve fazla su tablasının iyileştirilmesine yönelik çalışmalar yapmaktaydı.

Yaklaşık 10 milyar dolarlık bir harcama kalemi için bir çözüm üretmek için 2010 yılında başladığımız bireysel Ar-Ge çalışmamızla 2012 yılında Tarım Reformu ile tanıştık, 2013 yılında denemelerimiz sonucu bitki köklerinin giremeyeceği bir model geliştirip prototip üretmeye başladık. 2014 yılında Tarım Bakanlığımız ile bir sözleşmemiz oldu. 2015 yılında düzenlenen uluslararası sulama ve drenaj konferansına Fransa' da katıldık. 65 ülkeden tarım bakanlığı temsilcilerinin katıldığı bu konferansta ürünümüzü dünya profesyonellerine akademisyen ve tarım bakanlıkları ilgili birimlerine sunma şansını yakaladık. Ve konferans boyunca 65 ülkenin ilgi odağı olduk. Konferansta sadece Meksika'dan 5 milyon dolarlık ön sipariş aldık; Mısır, Irak, Azerbaycan, Rusya, Hollanda, Almanya, Tunus, Cezayir, Fas, Hindistan, Malezya, Avustralya, gibi 12 ülkeden pilot proje uygulama işi alarak dünyanın harcadığı 10 milyar dolarlık bir harcama kalemi olan alanda Türkiye olarak lider olup Uzak Doğu'dan özellikle Çin gibi ülkeye bile bu üründen pilot proje uygulaması aldık. 2016 yılı bizim için bir hazırlık dönemi olarak geçecektir asıl hedefimiz dünyanın 110 ülkesinde drenaj alanında ihalelere konu olmak. 12 ülke 2017 yılı için bizim geliştirdiğimiz ürünü ihalelerinde konu yapacaktır. Bu da bizim için 100 milyon dolarlık iş hacmi demektir. Ülkemizde ise TAGEM den proje aldık Tarım Reformu ile de Bir kaç proje çalışmamız yürümektedir. Hedefimiz dünyanın en az maliyetle en etkili drenaj sistemini kullanmasını sağlamak. Bu faaliyetleri herhangi bir devlet desteği almadan ilerleyip ürün tasarımından ürünü üretecek makinadan döşeyecek makinasına kadar tekniker veya bilim adamlarının tüm ihtiyacı olan malzeme ve materyalleri bizzat üretip Bir Türk olarak dünyaya Türkiye'nin de bir şeylere çözüm olabileceğini kanıtladık."

CİHAN
23 Ekim 2015 16:27
DİĞER HABERLER