112'den Sağlık Bakanlığı'na 'taşeronlaşma' protestosu

İzmir'de Sağlık Müdürlüğü önünde toplanan 112 Acil Servis çalışanları ve sendika üyeleri, 112'deki taşeronlaşmaya karşı protesto gösterisi düzenledi.

Acil Tıp Teknisyenleri ve Teknikerleri (Paramedik) Derneği Genel Başkanı Yaşar Gökbayrak, burada yaptığı açıklamada sağlık personeli olmayan kişilerin taşeron şoför olarak 112 ambulanslarında işe alınmaya başladığını söyledi. Gökbayrak, "Bu uygulama ile ambulanslardaki sağlık personeli sayısını 3'ten 2'ye düşürecek, hastalara etkin müdahale zorlaşacak ve hizmette kalite düşecektir." uyarısında bulundu.

Sağlık Bakanlığı sağlık personeli olmayan 3 bin kişiyi 112 ambulanslarında şoför olarak iş başı yaptırırken, dernek ve sendikalar, bu uygulamanın sistemi 10 yıl geriye götüreceğini savunuyor. Acil Tıp Teknisyenleri ve Teknikerleri (Paramedik) Derneği (ATTDER) öncülüğünde, İzmir'de, '112'de taşerona hayır' gösterisi düzenlendi. Sendikaların da destek verdiği eylemde, 'Sağlıkçı düşmanı Sağlık Bakanı', '112'de taşeronlaşmaya hayır' sloganları atıldı.

Sağlık Bakanlığı'nın 112 ambulanslarında taşeron sisteme geçmesinin sistemde deprem etkisi yarattığını belirten ATTDER Başkanı Gökbayrak, şunları söyledi: "Modern kölelik olarak ifade edilen adına hizmet alımı ya da taşeron ne derseniz deyin yapılan bir insan hakkı ihlalidir. Devletin asli görevleri arasında yer alan 112 Acil Sağlık Hizmetlerinde uygulanan taşeron sistem ise aynı zamanda bir yaşam hakkı ihlalidir. Bizim sıkıntımız, sisteme yeni alınması planlanan ve ne kadarı Acil Tıp Teknisyeni ve Paramedik olacağını kestiremediğimiz ambulans sürücülerinin hizmet alımı ya da diğer bir ifade ile taşeron sistemiyle istihdam edilmesidir. Benzer sıkıntıları 4924-4/B-4/A hepimiz yaşadık ve bugün daha zor bir süreçle karşı karşıyayız. Yıllar önce Bursa'da sadece ambulans araç hizmet alımı ile başlayan bir süreç ve bugün sürücüler de bu kapsamda. Ya yarın? Sağlık personeli olmayan kişilerin taşeron şoför olarak alınması, ambulanslardaki sağlık personeli sayısını 3'ten 2'ye düşürecek hastalara etkin müdahale zorlaşacak ve hizmette kalite düşecektir. Böylece Acil Sağlık Sistemi 10 yıl geriye gidecektir."

Sağlık personeli olmayan ve ilk defa ambulanslara binecek olan taşeron şoförlerin ambulans kazaları açısından bir risk olduğunu dile getiren Gökbayrak, sözlerini şöyle sürdürdü: "ATT ve Paramediklerin taşeron sürücü olarak alınması anayasanın eşitlik ve adalet ilkesine aykırıdır. Aynı eğitimi alan ATT ve Paramediklerden birinin 657'ye tabi olarak çalışması, diğerinin taşeron şoförlüğe mahkum edilmesi vicdanlara sığmamaktadır. Atama bekleyen 70 bine yakın ATT mağdur olacaktır. Taşeron sistemle 112 istasyonlarında bu güne kadar sürücü olarak görev yapan Acil Tıp Teknisyenleri kadro fazlalığı nedeniyle zorunlu tayin ve görevlendirmeyle istemediği yerlerde çalıştırılacaktır. Taşeron şoför olarak çalışacak kişilerin iş güvencesi ve gelecek garantisi yoktur. Bu sistem 'eşit işe eşit ücret' hakkına aykırıdır. Bu sistem ekip ruhunu zedeleyecek ve iş barışını bozacaktır. Dün ambulans hizmet alımı ile başlayan bugün şoförlerle devam eden taşeron sistemi yarın tüm personelin taşeronlaşması için atılan ilk adımdır. 112'nin özelleşmesine giden bu yolda hem 112 çalışanları hem de halkımız büyük ölçüde zarar görecektir."
CİHAN
02 Temmuz 2015 17:26
DİĞER HABERLER