Dışişleri Bakanlığı, ABD Dışişleri Bakanlığı’nca yayımlanan 2016 İnsan Hakları Raporu’nun Türkiye bölümünde yer alan işkence ve adil yargılama eksikliği gibi eleştirilerine tepki gösterdi
Dışişleri'nin 15 Temmuz darbe girişimi hakkında yeterli araştırma yapmamakla suçladığı ABD merkezli insan hakları raporuna Türkiye'nin terör örgütleriyle mücadele ettiği hatırlatmasıyla cevap vermeyi tercih etti.
Türkiye'deki insan hakları ihlallerine ilişkin iddiaları reddeden Dışişleri kendisini, Türkiye'de halihazırda Suriyelilere yardım edilmesiyle savundu
TÜRKİYE'DE BUNLAR OLMUYOR MU?
Dışişleri'nin "kabul edilemeyecek iddialar, yanlış tanımlamalar ve gerçekten uzak yorumlar" diye nitelediği rapordaki insan hakları ihlalleri şunlar:
*Raporda, mahkemelerin darbeyi ya da terör örgütlerini desteklediği suçlaması ile onbinlerce kişinin hapse atılmasına karar verdiği, bu kişilerin büyük çoğunluğu hakkında suçlamalar ile ilgili yeterli delil ve kanıt olmadığı ifade ediliyor. OHAL kapsamında çıkarılan kararnameler ile şüphelilerin adli yardım almakta zorlandıkları belirtilirken bir aya kadar uzayan sebepsiz gözaltılar konusuna da dikkat çekiliyor.
*Bazı insan hakları örgütlerinin tespitlerine göre suçlulara ulaşılamaması durumunda, bu kişilerin yerine aile bireylerinin tutuldukları ya da seyahat haklarına sınırlamalar getirildiğine atıfta bulunuluyor. Raporun yine aynı bölümünde çok sayıda okul, kurum ve derneğin kapatıldığı, onbinlerce kişinin de yasal başvuru ya da temyiz hakkı olmadan işlerinden atıldığı belirtiliyor.
*Adil yargılama sürecine ulaşım sorunları,
*Hükümetin ifade özgürlüğüne müdahalesi,
*Sivillerin güvenliğinin sağlanamaması,
*Cezaevlerindeki insan hakları ihlalleri,
*İnsan hakları ihlali gerçekleştiren güvenlik güçleri ve yöneticiler hakkında soruşturma açılması ve cezalandırılmaları konusundaki eksiklikler.