Zonguldak'ta, Türkiye Taşkömürü Kurumunda (TTK) çalışan madenciler, 17 Ağustos 1999'da ilk kez bir depremde kurtarma faaliyetlerinde görev almalarına karşın 32 kişiyi enkaz altından sağ çıkarttı.
AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, 17 Ağustos depreminin ardından TTK'dan talep edilen kurtarma ekipleri, deprem bölgesi Zonguldak'a 250-300 kilometre mesafede olmasına rağmen D100 ve E80 devlet kara yollarındaki yer yer kapanma, yoğun trafik ve bu tür afetlere hazırlıklı olunmaması gibi nedenlerle aynı gün ancak saat 23.00'da enkazlara ulaşabildi.
Kocaeli, Sakarya, Yalova, Adapazarı ve Gölcük'teki kurtarma faaliyetlerinde görev alan 1564 maden işçisi ve 74 mühendis, göçük ve enkazlara, yer altı kömür madenciliğinde kullanılan özel tahkimat metotlarıyla girerek önemli görevler üstlendi.
Kömür üretimi süresince yaşadığı büyük maden kazalarındaki acı deneyimleriyle göçük açma, ahşap tahkimat yapımı ve dar kesitte çalışma üstünlüğü gibi becerilere sahip madenciler, enkazdan 32 kişiyi canlı çıkarmayı başardı, 447 kişinin de cesedine ulaştı.
Kurtarma görevinde bulunan tek bir kişinin dahi burnu kanamadan çalışmalarını tamamlayan madencilerin, daha önce hiçbir doğal afette kurtarma faaliyetinde bulunmamalarına rağmen kazma, kürek ve tokmak gibi yer altında kullandıkları basit malzemelerle verdikleri mücadele herkesin takdirini kazandı.
Depremlerin ardından madencilerin kurtarma faaliyetlerindeki başarısı nedeniyle TTK'da kurulan 40'ı teknik eleman olmak üzere 440 kişilik ekibin, göçük açma, enkaza girme, enkaz içinde ilerleme, gazlı ortamda emniyet tedbirleri alma ve çalışma yetenekleriyle olası depremlere her an hazır olduğu bildirildi.
TTK Genel Müdürü Burhan İnan, AA muhabirine, 1999 Marmara depremi ve daha sonra yaşanan Düzce depreminde maden işçilerinin kurtarma çalışmalarının isimsiz kahramanı olduklarını söyledi.
Depremin ardından büyük kitleler halinde madencilerin bölgeye ulaştığını anlatan İnan, ''İşçilerimiz pek çok can kurtardılar. Madenlerde çalışan binlerce madencinin her biri ocaklardaki işleri gereği birer kurtarıcı olarak görev yapabilmektedir. 1999 depremlerinden sonra acil durum ekipmanı satın alınan TTK, olası afetlere de hazırdır'' dedi.
-MADENCİLERE ÖZGÜ ÖZELLİKLER-
Afetler sonrası yapılan değerlendirme çalışmalarında madencilerin özellikleri şöyle belirlendi:
''- Göçük altında kalan madencinin, en kısa sürede ve kendi arkadaşı tarafından kurtarılması kentte yaklaşık 150 yıldır yapılan madencilikte gelenek haline gelmesinden, madenciler bu zorunluluğu ''onun yerinde ben de olabilirdim, aynı şeyi benim için yapardı'' şeklinde algılamaları,
- Yer altının mutlak karanlığında ve yalnızlığında çok çabuk karar verme ve uygulama yeteneğine sahip olmaları,
- Göçükte kalan kazazedeye, uzun süre dar ve kapalı alanlarda çalışmanın verdiği alışkanlık, canlıya duygusal olarak yönelme dürtüsüyle en kısa yoldan giderek genellikle 1 metre kareyi bulmayan açıklıktan ulaşabilmeleri,
- Kurtarma çalışmaları sırasında öncelikle kendilerinin yeni oluşacak göçükten koruyabilecek ağaç tahkimat yapabilme yetenekleri,
- Fiziksel özellik olarak çok zor şartlarda uzun süre çalışabilmeleri.''
(SOY-OA-CEM)16.08.2011 10:39:42