18 milyonu aşkın öğrenci bugün ders başı yapıyor: Bir sürü dert ile merhaba

18 milyonun üzerinde öğrenci için ilk ders zili bugün çalacak.
ResmÎ ve özel okullarda 18 milyonun üzerinde öğrenci ve 1 milyonu aşkın öğretmen bugün dersbaşı yapacak. Yeni eğitim ve öğretim yılı birinci dönemi 17 Ocak 2020’de sona erecek. Birinci dönem ara tatili 18-22 Kasım 2019’da, yarıyıl tatili 20-31 Ocak 2020’de yapılacak. İkinci dönem 3 Şubat 2020 Pazartesi başlayacak ve 19 Haziran 2020 Cuma tamamlanacak.

ÇÖZÜM TEKLİFLERİNE KULAK VEREN YOK

Eğİtİmcİler, eğitim yılının eğitim çalışanlarının sorunlarının çözümünün ötelendiği bir ortamda başladığına dikkat çekiyorlar. Uzmanlar, “Eğitim çalışanları, dertlerine karşı duyarsız, çözüm tekliflerine kayıtsız kalınmasının burukluğuyla karşı karşıyadır” dediler. Öğretmen açığının kadrolu istihdam yerine ücretli öğretmenlik yoluyla karşılanması da eleştiriliyor. 

Dertler çözüm bekliyor

 Eğitimciler Birliği Sendikası (Eğitim-Bir-Sen) 2019-2020 eğitim-öğretim yılının eğitim çalışanlarının sorunlarının çözümünün ötelendiği bir ortamda başladığını açıkladı.

Açıklamada, “Eğitim çalışanları, eğitim-öğretim yılını, sona eren toplu sözleşme sürecinde haklı, gerekli ve yerinde beklentilerinin ve taleplerinin kamu işverenince karşılanması bir yana üzerinde durulmadan geçiştirilmesinin, sorunlarına duyarsız, çözüm önerilerine kayıtsız kalınmasının burukluğuyla karşılamaktadır” denildi.

Açıklamada çözüm bekleyen başlıca sorunlar olarak şunlar sıralandı: Anayasal ve yasal hakları kısıtlanmış sözleşmeli öğretmen istihdamının, öğretmen açığının kadrolu istihdam yerine ücretli öğretmenlik gibi insan haklarına ve çalışma ahlakına aykırı yöntemlerle giderilmeye çalışılması, kamu maliyesini denkleştirme aracı olarak eğitim bütçesinin kısılması, okullara yeterli ödenek verilmemesi dolayısıyla aksayan eğitim hizmetlerinin yanında kaynak bulma baskısı altında okul yöneticisi ve öğretmenlerin velilerle bağış üzerinden karşı karşıya getirilmesi, atama ve yer değiştirme takviminin sorun çözmek kadar sorun üretmeye sebep olması, ek ders esaslarındaki adaletsizlikler, eğitim çalışanlarına yönelik giderek artan yaygın şiddet.

Allah, hepimize kolaylık versin

MÜSİAD Ekonomi Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Burak Arzova, sosyal medya hesabından eğitim masraflarına ilişkin yaptığı açıklamada, “Bu hafta ilkokula başlayan kızım için okulun verdiği listedeki kırtasiyeyi aldık (Kitaplar değil sadece kırtasiye) 443,00 TL tuttu. Kızım bu kadar kırtasiyeyi görünce “ben okumak istemiyorum” dedi. Allah hepimize kolaylık versin” ifadelerini kullandı.

DERSLİK İHTİYACI ORTAYA ÇIKACAK

Eğitim uzmanı Ali Taştan, okulların fiziksel alt yapısının ve öğretmen sorununun hâlâ çözülemediğine dikkat çekti. Taştan, şunları kaydetti: “Okulların fiziksel alt yapısı eğitim öğretime başlamaya hazır değil. Okullar boya, badana ve temizlik noktasında tamamlanmadı. Çocuklar hazır olmayan okullara gidecekler. İkincisi, yaklaşık 80 bin norm kadroda öğretmen açığı var. Birçok öğrenci yeni yıla öğretmensiz başlayacak. Bakan Ziya Selçuk sürekli devlet okullarına ‘Para toplamayın’ dese de müdürler para toplamaya devam ediyor. Çünkü bakanlık herhangi bir bütçe göndermiyor.”


Taştan, şöyle devam etti: “Özel okullara gönderdikleri parayı devlet okullarındaki öğrenci başına verseler, okullar birçok

problemle baş edebilecek duruma gelebilir. Bunun yanı sıra liselere geçen çocukların bir kısmı hala açıkta. Özellikle kapanan temel liselerden ayrılan çocuklar da açıkta. Ya da zorunlu olarak özel veya açık liseye gitmek durumunda kaldılar. Lise düzeyinde imam hatip liseleri boş, Anadolu ve diğer lise türleri tıka basa dolu. Bu da ikili eğitim problemini doğuruyor. Önümüzdeki yıl daha da artacak bir sorun bu. Çünkü gelecek yıl 1 milyon 750 bin civarında çocuk okullaşacak ve bu oran yüzde 54 civarında artış gösterecek. Bundan dolayı da derslik ihtiyacı tekrar ortaya çıkacak. İkili eğitimden tekli eğitime geçiş hayalleri de suya düşecek.”

GÜVENLİK SORUNU ÇÖZÜLMELİ

Eğitim-Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan ise tüm öğrencilerin eşit, ulaşılabilir, nitelikli, ücretsiz eğitimden yararlanmasını sağlayacak bütçe planlaması yapılması gerektiğine dikkat çekti. Diyanet, dini vakıf ve dernekler ile yapılan protokollerin sonlanması gerektiğinin altını çizen Aytekin Aydoğan, “Tüm öğrencilerimizin eğitim hakkı uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınmıştır. Öğrencilerimizin eğitim hakkını tam ve baskı altında kalmadan kullanması gerekir. Öğrencilerimizi çırak olmaya özendiren politikalardan vazgeçilmelidir. Anadolu liselerinde ikili eğitimden kaynaklı oluşabilecek güvenlik, sağlık, beslenme gibi sorunlara yönelik MEB önlem ve çözümler üretmelidir. Güvenlik sorununun çözümü için ücretsiz servis başta olmak üzere acil adımlar atılmalıdır” dedi.

Aydoğan, sözlerini şöyle noktaladı: “MEB, öğrencilerin taleplerini toplamalı, okul gereksinimini belirlemeli ve bu gereksinimi karşılayacak önlemleri ‘Her öğrencinin istediği okulda eğitim alma hakkı vardır’ ilkesini gözeterek yaşama geçirmelidir. Proje okulları uygulaması sonlandırılmalıdır.”
09 Eylül 2019 09:19
DİĞER HABERLER