2 bin öğrenciye yaklaşan UAÜ doluluk rekoru kırdı

2 bin öğrenciye yaklaşan UAÜ doluluk rekoru kırdı
Uluslararası Antalya Üniversitesi (UAÜ) 4. yılında bir rekora imza atarak yüzde 99'un üzerinde doluluğa ulaştı. UAÜ'de, Türkiye'nin dışında 87 ülkeden 2 bine yakın öğrenci okuyor.

UAÜ'nün akademik yıl açılış törenle yapıldı. Törene; Antalya Vali Yardımcısı Mestan Yayman, Döşemealtı Kaymakamı Mehmet Baygül, davetliler, akademik personel, veliler ve öğrenciler katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından üniversite öğrencilerinin müzik dinletisiyle başlayan törende konuşan UAÜ Rektör Vekili ve Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Savaş Bozbel, üniversitelerinin her geçen gün büyüdüğünü söyledi. Bu sene yüzde 99'un üzerinde doluluk oranına ulaştıklarını ifade eden Bozbel, "Bu aslında üniversitemizin kendi rekoru." dedi. Öğrenci sayılarının 2 bine yaklaştığını kaydeden Bozbel, UAÜ'de bin 971 lisans, 147 de yüksek lisans öğrencisinin okuduğunu söyledi. Tüm öğrencilerin yüzde 25'ini oluşturan yabancı öğrenci sayılarının ise 480 olduğunu hatırlatan Prof. Bozbel, "Bu yabancı öğrenciler 87 ülkeden gelmekte. Bu bir rekor. Türkiye'de hiçbir üniversitede bu kadar değişik ülkeden gelen öğrenci olduğu kanaatinde değilim." diye konuştu. UAÜ'nün akademik kadrolarının zenginliğiyle de uluslararasılığını kanıtladığını ifade eden Savaş Bozbel, üniversitelerinde 30 ülkeden akademisyenin görev aldığını dile getirdi.

BURSLULUK ORANI YÜZDE 65'E ULAŞTI

Bu sene bursluluk sayısında da artış olduğunu ve öğrencilerinin yüzde 65'inin burslu okuduğunu kaydeden Bozbel şöyle konuştu: "Biz bununla gurur duyuyoruz ama yetinmiyoruz. Üniversitemizin fiziki imkanlarını günden güne artırmayı amaçlıyoruz. Şehir kampüsümüzde (MarkAntalya) hazırlık sınıfımız olacak. Burada (Döşemealtı) ek inşaatla fiziki kapasite daha da büyüyecek. Akademisyen ve öğrenci sayımızla da bu büyümeyi sürdüreceğiz."

İLK DERS DÜNYACA ÜNLÜ OSMANLI TARİHÇİSİNDEN

Rektör Vekili Prof. Dr. Savaş Bozbel'in konuşmasının ardından 2015-2016 eğitim-öğretim yılının ilk dersini dünyaca ünlü Osmanlı tarihçisi Prof. Dr. Rhoads Murphey verdi. Geçtiğimiz günlerde 100. yaşını kutlayan ünlü tarihçi Halil İnalcık'ın da öğrencisi olan Birmingham Üniversitesi tarih bölümünden Murphey, 'Osmanlı Devleti'nin Dünya Tarihindeki ve Medeniyetindeki Yeri' konusunu işledi.

Konuşmasını Türkçe yapan Murphey, Osmanlı'nın başından itibaren Avrupa'ya ve dünyaya açık bir politika izlediğini, bunun izlerinin hayatın her alanında görüldüğünü söyledi. Osmanlı'nın çok dilliliği ve çok kültürlülüğü benimseyen bir devlet olduğunu ifade eden Murphey, bu sebeple de tek kimlikli bir toplum arzu edilmediğini, farklılıkların zenginlik olarak kabul gördüğünü anlattı. Osmanlı'da Türkçe öğrenmenin, Müslümanlığın bir zorunluluk olmadığını belirten Murphey, "Osmanlı İmparatorluğu'nun çökmesine 10 yıl kalana kadar bu zenginlikler, bu dünyaya açık tutum sürdürülmüştür." dedi. Murphey, uyguladığı politika ile Osmanlı'nın bu asırdaki örneğinin ABD olduğunu da sözlerine ekledi.

İlk dersin sonunda Rektör Vekili Bozbel, konuşmacı Murphey'e plaket vererek teşekkür etti. CİHAN
14 Eylül 2015 12:41
DİĞER HABERLER