2. Selimin padişahlığını ilan ettiği cami

2. Selimin padişahlığını ilan ettiği cami 6 asırdır ayakta -Osmanlı padişahlarından Yıldırım Bayezidin yaptırdığı, 2. Selimin hutbe okutarak hükümdarlığını ilan ettiği Kütahya Ulu Camide 602 yıldır ibadet ediliyor (Fotoğraflı
KÜTAHYA (A.A) - Osmanlı Devletinin 4üncü padişahı Yıldırım Bayezidin yaptırdığı, 11inci padişah ve Kanuni Sultan Süleymanın oğlu 2. Selimin hutbe okutarak hükümdarlığını ilan ettiği Kütahya Ulu Camide 602 yıldır ibadet ediliyor.
     Kütahya Ulu Cami İmam Hatibi Ferruh Muştuer, AA muhabirine, Yıldırım Bayezidin talimatıyla 1399 yılında başlanan inşaatın 1410da tamamlanmasıyla caminin ibadete açıldığını söyledi.
     Bundan dolayı caminin, Yıldırım Bayezid Han Camisi olarak da bilindiğini belirten Muştuer, burasının 602 yıldır ibadete açık olduğunu bildirdi.
     Muştuer, bölgenin ve Kütahyanın en büyük camisi diye nitelediği Kütahya Ulu Caminin bazı tarihi özelliklere sahip olduğunu dile getirerek, şöyle devam etti:
     Camimiz dönem dönem Osmanlı padişahları tarafından ziyaret edilmiş. Kanuni Sultan Süleyman, Rodos ve Irakeyn seferlerine giderken Kütahyada konaklayarak, bu camiyi ziyaret etmiş. Hatta birinde, kendisiyle sefere katılan Mimar Sinana talimat vererek, ünlü mimarımıza bazı bölümlerin onarımını yaptırmış. 2. Selim, babası Kanuni Sultan Süleyman bir sefer sırasında vefat ettiğinde Kütahyada valilik görevindeymiş. Babasının vefatını öğrenince Kütahya Ulu Camide hutbe okutarak hükümdarlığını ilan etmiş ve İstanbula giderek görevi devralıp Osmanlı Devletinin 11inci padişahı olmuş.
    
     -Kubbelerin oturtulduğu sütunlar Aizanoi Antik Kentinden...-
    
     Caminin mimari özelliklerine ilişkin bilgi veren Muştuer, bu ibadethanenin iki ana kubbe ve çevresindeki küçük kubbeciklerden oluştuğunu anlattı.
     Muştuer, 64er direk ve cam bulunan caminin kubbelerinin 6 mermer sütuna oturtulduğunu bildirerek, Kubbelerin oturduğu 6 sütun, caminin inşası sırasında Çavdarhisar ilçesindeki Aizanoi Antik Kentinden getirilen mermer taşların uygun ölçülerde hazırlanmasıyla oluşturulmuş dedi.
     Camide, iç ve dış mekan olmak üzere yaklaşık 4 bin kişinin aynı anda ibadet edebildiğine işaret eden Muştuer, iç mekanda yer alan altıgen yapılı müezzin mahfilinin altında, Bursa Ulu Camide olduğu gibi ses akustiğini, cemaatin dışarı çıkmadan abdest almasını ve su içmesini sağlamak amacıyla şadırvan bulunduğunu sözlerine ekledi.
    
     Muhabir: Sedat Gök
     Yayıncı: Deniz Açık
19 Temmuz 2012 11:42
DİĞER HABERLER