21.Yüzyılın İpek Yolu sloganı ile yola çıkan Türk Çin Sanayici İş Adamları Derneği (TÜÇSİAD) tarafından düzenlenen 2. Türk-Çin İş Forumu, Çin'in Şanghay şehrinde başladı.
İlki geçtiğimiz Haziran ayında İstanbul'da yapılan Türk-Çin İş Forumu'nun ikincisi bu kez Çin'in Shangay ve Hangzhou şehirlerinde yapılıyor. Forumun açılışında konuşan TÜÇSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Murat Sungurlu, katılımcılara Türkiye'de yatırım yapmanın avantajlarını anlattı. Çin'deki Türk yatırımlarından bahseden Sungurlu, iki ülke arasındaki ithalat ihracat farkına vurgu yaptı. Sungurlu, derneklerinin iki ülke arasındaki ikili ekonomik ilişkilere katkı sağlayarak, Türkiye ve Çin arasındaki ticari açığı azaltmayı hedeflediğini belirterek, Türk ve Çin taraflarının kazan-kazan modeliyle çalışabileceğini kaydetti.
Foruma katılan Türk-Çin Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı AK Parti Milletvekili Abdülkadir Emin Önen, Türkiye ve Çin'in 21. yüzyılın parlayan yıldızlardan olduğunu kaydetti. Türkiye'nin jeopolitik önemi ve bölgesindeki tesirini hatırlatan Önen, Türkiye'den 60 başkente uçuş olduğunu söyledi. Türkiye ile Çin arasında diplomatik ilişkilerin tesisinin 40. yılı olduğunu hatırlatarak, Türkiye'nin Çin'e verdiği önemi vurgulayan Önen, Türkiye'de Türk-Çin Parlamentolar arası dostluk grubunda 350 milletvekili olduğunu belirterek bu durumun Türkiye'nin bu dostluğa verdiği önemi gösterdiğini dile getirdi. Ayrıca Türkiye ve Çin'in inşaat sektöründe dünyada rekabet içinde olsalar da, iki ülkenin üçüncü ülkelerde ortaklaşa projeler yapabileceğini ifade ederek, Çin'in Türkiye'yi çok iyi tanımadığını belirterek, 2012 ve 2013 yıllarında iki ülkenin de birbirini daha iyi tanımasına vesile olacağını belirtti.
Türkiye'nin Pekin Büyükelçisi Murat Salim Esenli ise, Asya'nın iki ucunda stratejik konumu olan Türkiye ve Çin'in son dönemde siyasi temaslarında da bir ivme olduğunu söyledi. Esenli, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Çin ziyaretinin iki ülke ilişkilerinde bir dönüm noktası olduğunu vurgulayarak, sonrasında iki ülke başbakanlarının imzaladığı stratejik işbirliği anlaşmasının iki ülke arasındaki birçok hususta belirleyici bir rol üstlendiğini kaydetti. Türkiye'nin ve Çin'in, dünyanın birçok bölgesindeki ekonomik sorunlara rağmen 2012'de de büyüme eğilimini sürdürmeyi öngördüklerini belirten Esenli, öngörülen büyüme oranlarının da küçümsenmeyecek oranlar olduğunu ifade etti. Esenli, Türkiye'nin ekonomisiyle geleceğe güvenle bakan bir ülke olduğunu vurgulayarak, Çinli yatırımcıları Türkiye'ye davet etti. Türkiye'de hali hazırda enerji, demiryolu ve iletişim alanlarında Çinli şirketlerin Türk ortaklarıyla başarılı projeler gerçekleştirdiğini vurgulayan Esenli, Türkiye'de ihale aşaması tamamlanacak prestij düzeyinde mega projeler olduğunu, bu nedenle Çinli yatırımcıları Türkiye'ye beklediklerini söyledi.
Bank of China'nın Türkiye temsilcisi Zhang, forumda yaptığı konuşmada, bankalarının Türkiye yatırımı hakkında bilgi verdi ve Türkiye'deki bankalarla olan işbirliklerini açıkladı. Çin parası yuanın (RMB) dünya ticaretinde üçüncü alternatif para birimi olma tartışmalarının yaşandığı şu günlerde, Türk işadamlarına karşılıklı ticaret ve yatırımlarda yerel para birimlerinin kullanılmasının çok kârlı olacağını anlatan Zhang, ABD ve Euro Bölgesi'ndeki krizlere dikkat çekti.
Forumda ayrıca Çin'in elektronik devi Huawei şirketi ve Bank Of China'dan birer temsilcisi katılımcılara sunum yaptı. Forumda konuşmaların ardından TÜÇSİAD'ın Şanghay temsilciliğinin de resmi açılışı yapıldı. Foruma, Türkiye'den birçok işadamının yanı sıra, Çin'de yaşayan Türk işadamları ve Çinli işadamları katılırken, organizasyonun sponsorları arasında ise Çin'in elektronik devi Huawei, Bank of China, Türk Hava Yolları ve Eti Maden Asya şirketleri yer aldı.
Pazartesi günü Şanghay kentinde başlayan ve Hangzhou kentinde devam edecek forum, Perşembe günü sona erecek.
Bilgi&İletişim: TÜÇSİAD / Yunus İlkay / Tel: 0212 483 13 21-22 / GSM: 0530 466 71 00 /
E-mail:
[email protected]