"20 kat vak'a" iddiasını Sağlık Bakanı üstü kapalı kabul etti

Yeni tip Koronavirüs (Covid-19) vak'a sayısının Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıkladığının 20 katı olduğunu söyleyen Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili Murat Emir, Koca'nın söz konusu iddiasına basın toplantısında cevap vermediğini ifade ederek, "Üstüne, belirti göstermeyen vak'aların tabloya dahil edilmediğini de belirterek, iddiamızı doğrulamış oldu." dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yeni tip Koronavirüs (Covid-19) salgının seyrine dair yaptığı açıklamada "Vak'a sayısının gizlendiği" eleştirilerine cevap verirken, "Pozitif çıkan her kişinin hasta değil, vak'a olduğu" vurgu yaparak, "Bizim verdiğimiz ‘hasta’ sayısı." dedi. 

Koca, "Her vak'a hasta değildir, testi pozitif olup semptom göstermeyen var. Bunlar çoğunluğu oluşturuyor. Günlük verilen, daha doğrusu hasta sayısı sadece hastaneye yatan hasta sayısı değildir. Hasta olarak semptomu olan kişilerden bahsediyoruz. Semptomu olan, hastanede yatmayan ve yatan kişileri günlük hasta sayısı olarak vermiş oluyoruz. Bizim verdiğimiz günlük hasta sayısı, zaten 29 Temmuz'dan itibaren günlük hasta sayısı olarak verdik. Verdiğimiz bilgi bu." diye konuştu. 

BAKAN KOCA KABUL ETMİŞ OLDU

Cumhurityet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili Murat Emir, Laboratuvar Bilgi Yönetim Sistemi'ne girilen verilere dayanarak bulunduğu "10 Eylül günü 157 bin 975 kişiye Koronavirüs testi yapıldı. Bu testlerden 29 bin 377'i pozitif çıktı" iddiasına cevap vermediğini söyledi.

Emir şahsi Twitter hesabında, "Sağlık Bakanı, 29 bin 377 vak'a iddiamıza yanıt veremedi. Üstüne, belirti göstermeyen vak'aların tabloya dahil edilmediğini de belirterek, iddiamızı doğrulamış oldu. 'Tarih yok' dediğiniz belgenin de tarihini işaretledik, buradan bakabilirsiniz." diye yazdı.

TTB: 6 AYDIR BUNU SÖYLÜYORDUK

Sağlık Bakanlığı'nın şeffaf bir yönetim sergilemediğini ve gerçekleri gizlediğini belirten Türk Tabipleri Birliği (TTB) açıklamanın akabinde sosyal medyada bir mesaj paylaştı. 

Mesajda, "Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, belirti göstermeyen ama testi pozitif çıkan vak'aların günlük açıklanan tabloda yer almadığını açıkladı. 6 aydır bunu söylüyorduk. Süreci şeffaf yürütmediniz. Gerçekleri gizlediniz. Salgının yayılmasına engel olmadınız. #vakasayısıkaç." denildi.

01 Ekim 2020 09:42
DİĞER HABERLER