21 şirket GAN'a imza attı, genç istihdamında ilk somut adım Türkiye'den geldi

ANTALYA (CİHAN)- B20'nin ilk somut adımını G20 Dönem Başkanı Türkiye attı. Küresel İşbaşında Eğitim Ağı'nın (GAN) ilk ulusal uygulaması Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu'nun (TİSK) önderliğinde Türkiye'de kuruldu. Gençlerin istihdamı için bir araya gelen ve işbirliğine 'evet' diyen Türk iş dünyası uluslararası düzeyde bir ilke de imza attı. Türkiye'nin 21 büyük şirketinin imzaladığı taahhüt belgesi ile işbaşında eğitim uygulanarak genç istihdamının artırılması için harekete geçildi.

Son dönemde küresel bir sorun haline gelen işsizliğin çözümü için uluslararası işbirliğinin ilk adımı Türkiye'de atıldı. Sayısı dünya genelinde 74 milyonu aşan, Türkiye'de ise 1 milyona varan işsiz gençlere iş umudu işverenlerden geldi. G20 ve OECD işbirliğiyle düzenlenen 'Kaliteli İşbaşında Eğitimin Geliştirilmesi Konferansı' G20 Hükümet temsilcilerini, B20 İstihdam Görev Gücü üyelerini ve dünya işverenlerini Antalya'da bir araya getirirken, dünyada bir ilke sahne oldu. Türkiye'nin 21 büyük şirketinin temsilcilerinin imzaladığı sözleşmeyle B20 İstihdam Görev Gücü'nün ilk somut çıktısı olan GAN'ın dünyadaki ilk ulusal ağı kuruldu. İmzalanan taahhütlerle kurulan 'GAN Türkiye' gençlerin, eğitim hayatından işgücü piyasasına geçişlerini kolaylaştırarak genç istihdamını artırmayı amaçlıyor. Bu adımla B20'nin ilk somut adımı olan işbaşında eğitimde ulusal ağını kuran ilk ülke G20 dönem başkanı Türkiye oldu. GAN Türkiye Ulusal Ağı için imza veren Türkiye'nin önde gelen 21 şirketi genç istihdamı için tüm dünyaya örnek oldular.

GAN Türkiye Ağı Açılışı ve İmza Töreni Antalya'da başlayan G20-OECD İşbaşında Eğitimin Geliştirilmesi Konferansı'nın ardından yapıldı. Törene, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in yanı sıra B20 İstihdam Görev Gücü'nün Koordinatör Eş Başkanı ve Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ali Koç, işverenlerin dünyadaki en üst örgütü olan Uluslararası İşverenler Teşkilatı (IOE) Başkanı Daniel Funes de Rioja, TİSK Başkanı Yağız Eyüboğlu, L20 Türkiye Başkanı Ergün Atalay, ILO, OECD, B20 ve L20 temsilcileri ile Türkiye'nin önde gelen şirketlerinin temsilcileri katıldı.

'BEŞ GENÇTEN BİRİ İŞSİZ'

TİSK Başkanı Yağız Eyüboğlu konuşmasında, işsizlik ve genç işsizler sorununa dikkati çekerek, ILO verilerine göre 2013 yılında dünyada genç işsiz sayısının 74,5 milyona ulaştığını hatırlattı. Dünyada gençlerin yetişkinlere göre işsizliğe 2-3 kat daha fazla maruz kaldığını vurgulayan Eyüboğlu, "Türkiye'de de durum farklı değil. TÜİK verilerine göre Kasım 2014 döneminde genel işsizlik oranı yüzde 10,7 iken, 15 ila 24 yaşları arasındaki genç nüfusta işsizlik oranı yüzde 19,9. Yani her beş gençten biri işsiz. Genç kadınlarda ise bu oranlar yüzde 23,2'ye yükseliyor. Özetle, genç işsizliği hem ulusal, hem de küresel bir sorun." diye konuştu. İşverenler olarak genç işsizlik sorununun çözümüne katkıda bulunmak için somut bir adım atmaktan duydukları mutluluğu dile getiren TİSK Başkanı Eyüboğlu, "2013 yılında, işveren kesimi B20 ile işçi kesimi L20, 'Nitelikli İşbaşında Eğitimin Temel Unsurları' konusunda ortak bir anlayış geliştirerek başarılı işbaşında eğitim sistemleri için prensipleri ortaya koydu. Ardından Küresel İşbaşında Eğitim Ağı (GAN), ILO'nun da desteğiyle aynı yıl kuruldu. Böylece GAN, B20 İstihdam Görev Gücü'nün ilk somut çıktısı oldu." dedi. GAN'ın, işverenlerin, işbaşında eğitimle gençlerin becerilerini geliştirmeleri, istihdam edilebilirliklerini artırmaları gibi konularda taahhütte bulunmak için bir araya geldikleri bir ağ olduğunu anlatan Yağız Eyüboğlu, dünyada "Ulusal Ağını" kuran ilk ülkenin Türkiye olduğunu bildirdi.

'1 MİLYONA YAKIN GENÇ İŞSİZ VAR'

Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ise Türkiye'de 936 genç işsiz bulunduğunu ve oranın yüzde 19 seviyesinde olduğunu belirterek, rakamın yüzde 21 olan AB ortalamasanın altında olduğuna işaret ederek, genç işsizliğinin Türkiye. Avrupa ve dünya tarafından sorgulanması gerektiğinin altını çizdi. Ulusal istihdam stratejisine gore Türkiye'nin 2023 yılında işsizlik oranını yüzde 5'e çekmeye hedefyelediğini hatırlatan Bakan Çelik, genç işsizliğini de 2023'e kadar genel işsizlik oranına yaklaştıracaklarını açıkladıklarını dile getirdi. Çelik, tüm istihdam teşviklerinin de işbaşı eğitimlerine yönelik olması için çalışmalarını tamamladıklarını söyledi. Çelik, kayıt dışı istihdam oranının yüzde 52'den yüzde 33'e gerilediğini de sözlerine ekledi.

'GAN, GENÇ İŞSİZLİĞİN DÜŞMESİNE KATKI SAĞLAYACAK'

B20 İstihdam Görev Gücü'nün Koordinatör Başkanı ve Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ali Koç konuşmasında, Türkiye'de 2009'da yüzde 25 olan genç işsizliğinin geçen yıl yüzde 19'a düştüğünü söyledi. AB'de bu oranın yüzde 21 olduğunu kaydeden Koç, "Cumhuriyet tarihimizin bu konudaki en önemli ve anlamlı teşvikleri meyve vermeye başalmıştır." dedi. Türkiye'de 2004'ten bu yana 31 milyar lira sigorta prim desteği sağlandığını, kayıt dışı istihdamda kayde değer başarı sağlanarak 2008-2013 yılları arasında 1,7 milyon çalışanın yanı sıra 97 bin işyerinin kayıt altına alındığına değinerek, "2002 yüzde 52 olan kayıt dışı istihdam bugün itibariyle yüzde 37 gerilemiş." dedi. Koç grubunun GAN Türkiye ağına Arçelik, Aygaz, Tofaş ve Otosan olmak üzere 4 şirketleriyle dahil olduklarını anlatan Ali Koç, 2015 yılının GAN açısından önemine değinerek, "Genç işiszilikte rakamlar arzu ettiğimiz gibi değil. Bir nebze endişe de verici. Genç işsizlik, yetişkin işsizliğinni üç katı ve dünyanın her yerinde de artarak devam ediyor." dedi. Koç, GAN'da yakalanacak başarının genç işsizliğinin düşürülmesine katkı sağalayacağına inandığını da ifade etti.

'21 ŞİRKET İMZALADI'

Konuşmaların ardından Küresel İşbaşında Eğitim Ağı (GAN) prensipleri, katılımcı 21 şirketin yöneticileri tarafından imzalandı. Prensipleri içeren sözleşmeyi imzalayarak, kaliteli genç istihdamını artırmayı amaçlayan GAN Türkiye Ağı'na üye olan 21 şirket şunlar: Adecco İstihdam Hizmetleri, Akçansa, Arçelik, Aygaz, Bosch Termoteknik, Buga Otis Asansör, Çimsa, Dörtel Gümrük Müşavirliği, Eyüp Sabri Tuncer, Ford Otosan, Hilton, İçdaş Çelik, Mercedes Benz Türk, PharmaVision, Pressmech Progressive, Ranstad, Rollmech Automotive, Santa Farma İlaç, Söktaş Dokuma, Tofaş ve Tüp Merserize Tekstil

İmzaların ardından, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, B20 İstihdam Görev Gücü Koordinatör Başkanı Ali Koç, TİSK Başkanı Yağız Eyüboğlu, L20 Türkiye Başkanı Ergün Atalay GAN'ın dünyadaki ilk ulusal ağı olan GAN Türkiye'ye katılan Kurucu Üyelere sertifikalarını verdi.

Atılan imzalarla faaliyete geçen GAN Türkiye'nin gündemi ise bir hayli yüklü. CEO'ların paydaşlarıyla ilgili konuları görüşmek için yılda 2-3 kez toplanması, okul ziyaretleriyle işbaşında eğitimin farkındalığının artırılması, eğitim müfredatında gerekli düzenlemelerin yapılması bu gündem başlıkları arasında yer alıyor.
CİHAN
25 Şubat 2015 16:50
DİĞER HABERLER