211 parti üründe taklit/tağşiş yapan firmalar açıklandı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, et ürünü, süt ürünü, bal, zeytinyağı, alkollü içecek ve tahin gibi 171 parti ürün ile takviye edici gıda, çikolata, alkolsüz içecek ve kahve şeklindeki 40 parti üründe taklit veya tağşiş yapıldığını tespit etti. Kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye düşürecek şekilde bozulmuş, değiştirilmiş gıdaları üreten ve/veya satan ve taklit/tağşiş yaptığı kesinleşen firmalar ve ürünlerine ait bilgilerle, Bakanlığın internet sitesinden bugün yayımlandı.

Gıda Güvenliği Bilgi Sistemi'nin kurulması ve riske dayalı denetim sistemine geçilmesi çalışmaları neticesinde, 2015 yılı Haziran ayı sonu itibariyle yaklaşık 335 bin denetim gerçekleştirildi. Resmi kontroller sonucunda zaman zaman çok düşük miktarda da olsa, 2015 yılı Haziran ayı sonu itibariyle, 335 bin denetim sonucu 79 parti ürün taklit/tağşiş kapsamında ve 16 parti ürün ise içerisinde bulunmaması gereken ilaç etken maddesi bulunduğu için haksız kazanç elde etmeye yönelik olarak gıdalarda taklit/tağşiş yapıldığı veya ilaç etken maddesi bulunduğu tespit edildi.

Birinci grupta yer alan taklit veya tağşiş yapıldığı kesinleşen ürünlerle ilgili olarak toplam 171 parti ürün (et ürünü, süt ürünü, bal, zeytinyağı, alkollü içecek ve tahin) açıklandı. Taklit ve tağşiş edilmiş ürünleri üreten firmalar hakkında 5996 sayılı Kanun kapsamında 14 bin 649 TL idarî para cezası uygulanarak; bu ürünlerin mülkiyetinin kamuya geçirilmesine karar verildi.

İkinci grupta yer alan kişilerin sağlığını tehlikeye düşürebilecek şekilde laboratuvar analizleri neticesinde içeriğinde ilaç etken maddesi tespit edilen 40 parti ürün (takviye edici gıda, çikolata, alkolsüz içecek ve kahve) açıklandı. Bu ürünler, masrafları sorumlusuna ait olmak üzere piyasadan toplatılmasına karar verildi ve ürünlerin mülkiyeti kamuya geçirildi. Ayrıca söz konusu ürünleri üreten veya piyasaya arz edenler hakkında kamunun sağlığına karşı suçlar kapsamında Cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunuldu.

Bakanlık, kamuoyuna duyuru uygulamasının temel amacını, tüketicinin sağlığı ve menfaatinin korunması ve sektörde haksız rekabetin önlenmesi olduğuna işaret etti.
CİHAN
22 Temmuz 2015 14:26
DİĞER HABERLER