"23 bin 840 engelli kadrosu boş bekletiliyor"

CHP İstanbul Milletvekili Didem Engin'in yazılı soru önergesiyle ve Bilgi Edinme Kanunu çerçevesinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan talep ettiği, kamuda istihdam edilmesi gereken engelli kadrolarına ilişkin gelen cevapta, boş engelli kadrolarının doldurulmasına yönelik somut bir plan yer almadığını belirtti.

Engelli yurttaşların sosyal ve ekonomik hayata katılımlarının devlete Anayasa'nın sosyal devlet ilkesini temel alan 50. ve 62. maddelerince yüklenmiş bir ödev olduğunu hatırlatan Milletvekili Didem Engin, "Bu ödevin BM Engelli Hakları Sözleşmesi, Avrupa Sosyal Şartı'nın 15. Maddesi gibi uluslararası dayanakları da mevcuttur. İş Kanunu Madde 30'a göre işverenler, elli veya daha fazla işçi çalıştırdıkları kamu işyerlerinde yüzde 4 oranında engelli işçi çalıştırmakla yükümlüdürler. 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu Madde 53'e göre ise kurum ve kuruluşlar çalıştırdıkları personele ait kadrolarda % 3 oranında engelli memur çalıştırmak zorundadır." dedi.

CHP'li Engin, ancak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nca verilen cevaba göre 23 bin 331 engelli memur kadrosu ve 509 engelli işçi kadrosunun açık şekilde bekletildiğine işaret ederek, "Yani kamuda işçi ve memur olarak toplam 23 bin 840 engelli kadro açığı mevcuttur." vurgusunu yaptı.

Diğer taraftan, ÖSYM'nin 2016 Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı'na (EKPSS 2016) yönelik duyuru yayınladığını, başvuru süresinin Şubat 2016'da başlayacağını duyurduğunu söyleyen Milletvekili Didem Engin şöyle devam etti: "Kadrolarını boş tutan devlet, düzenli olarak engelliler için sınav açmakta, sınava giren engelli yurttaşlarımızın atamalarını ise sürüncemede bırakmaktadır. Ayrıca, Devlet Personel Başkanlığı tarafından verilen yanıtta 'Mer'i mevzutta engelli memur istihdam yükümlülüğünü yerine getirmeyen kamu kurum ve kuruluşlarına herhangi bir yaptırım öngörülmemiştir' diye belirtilmiştir. Devletin öncü olması gereken böyle bir sosyal politika alanında kendi koymuş olduğu kurallara uymaması ve herhangi bir yaptırım öngörmemesi en başta engelli yurttaşlarımızı ve yakınlarını mağdur etmektedir. Engelli yurttaşlarımızın ekonomik ve sosyal bağımsızlıklarının sağlanması için kamuda açık şekilde bekletilen bu engelli işçi ve memur kadrolarının bir an evvel engelli yurttaşlarımızın istihdamına sunulması şarttır."

Engin, ayrıca yine resmi verilere göre istihdam edilen toplam 38 bin 765 engelli memurun 30 bin 111'inin erkek, 8 bin 654'ünün kadın olmasının da kadın-erkek eşitsizliğinin engelli istihdamında da yoğun şekilde mevcut olduğunu gösterdiğini belirterek, bu sebeple engelli istihdam politikalarının uygulanmasında kadın erkek eşitliğini sağlayıcı tedbirlerin alınmasının gerekliliğini kaydetti. CİHAN
06 Ekim 2015 11:50
DİĞER HABERLER