TBMM Dilekçe Komisyonu'na vatandaşlar en çok kültür ve eğitim, personel işlemleri ile kişisel özgürlük ve hak talepleri konusunda dilekçe verildi.
Türkiye, 7 Haziran'ın ardından 1 Kasım'da bir kez daha genel seçime gitti. TBMM 25. dönem milletvekilleri Meclis açılmadığı için görevlerini çalışmadan tamamladı. 7 Haziran 2015 tarihindeki milletvekili seçimleri sebebiyle 4 Nisan 2015'te tatile çıkan TBMM, 7 Haziran seçimleri sonrasında sadece 8 gün toplanabildi. 8 günde de milletvekili yemini, başkanlık divanı oluşumu, Lübnan ve Suriye-Irak tezkereleri ile RTÜK'e üye seçimini yapan Meclis, 1 Ekim'de anayasal zorunluluk sebebiyle açıldı ve 1 Kasım seçimleri için yeniden tatile girdi.
Dilekçe Komisyonu, yasama denetiminin bir parçası olarak dilekçe hakkı kapsamında vatandaşlar ve karşılıklılık esası gözetilmek kaydıyla Türkiye'de ikamet eden yabancılar tarafından yapılan başvuruları ilgili mevzuat çerçevesinde inceliyor; ilgili idarelere önerilerde bulunuyor ve başvurulara ilişkin ulaştığı sonuçların ilgili idareler nezdinde uygulanmasını takip ediyor.
23. yasama döneminde Dilekçe Komisyonu'na daha hızlı ve kolay erişimi sağlamak üzere kişisel verilerin korunmasına ilişkin bir takım güvenlik unsurlarını da içeren, elektronik ortamda başvuru imkânı sağlayan 'e-Dilekçe Programı' hayata geçirildi. 24. yasama döneminde e-dilekçe sistemine 117 bin 235 kişi kayıt yaptırdı.
TBMM Dilekçe Komisyonu, 24. Yasama Dönemi Faaliyet Raporu'nu açıkladı. Dilekçe Komisyonu'na 24. yasama döneminde 35 bin 290 başvuru yapıldı. 8 bin 872 başvuru ise mükerrer olması veya kanuni şartları taşımaması sebebiyle işleme alınmadı. İşleme alınan dilekçelerin 26 bin 609'u erkekler, 8 bin 380'i kadınlar ve 301'i tüzel kişiler tarafından verildi. 66 bin 378 kişi de toplu imza ile başvuruda bulundu. Verilmiş olan dilekçelere 1 milyon 445 bin 137 kişi imza atarak katıldı.
En çok başvuru gelen ilk 5 il; İstanbul, Ankara, Tunceli, Bursa ve İzmir oldu. En az başvuru gelen ilk 5 il ise Artvin, Gümüşhane, Ardahan, Kilis ve Bayburt'tan oluştu. 24. yasama döneminde 25 farklı yabancı ülkeden yapılan başvuru sayısı 302 olarak gerçekleşti. Bu başvuruların büyük çoğunluğu Almanya'dan yapıldı.
En çok dilekçe gelen konular da şu şekilde oluştu: Kültür ve eğitim, personel işlemleri, kişisel özgürlük ve hak talepleri, sosyal güvenlik işlemleri, iş talepleri.
Dilekçe Komisyonu, 24. yasama döneminde 9 genel kurul toplantısı, 71 başkanlık divanı toplantısı, 40 alt komisyon toplantısı yaptı. 6 kez de yerinde inceleme ve araştırma ziyareti gerçekleştirdi.
CHA