Afyonkarahisar'da mühimmat deposundaki patlamayla ilgili davanın sanıklarından birinin, 26 yıl önce benzer bir mühimmat patlamasının da sanığı olduğu iddia edildi.
- Sanıklardan birinin 26 yıl önce bir mühimmat patlamasının da sanığı olduğu öne sürüldü.
- "Ne delil kaldı ortada, ne de olayı ortaya çıkarma çabası var"
Afyonkarahisar'da 25 askerin şehit düştüğü, 8’i asker 11 kişinin yaralandığı mühimmat deposundaki patlamayla ilgili davanın sanıklarından birinin, 26 yıl önce Erzurum’da meydana gelen benzer bir mühimmat patlamasının da sanığı olduğu öne sürüldü.
Afyon Ataköy’deki 500’üncü İstihkam Ana Depo Komutanlığı Şehit Uzman Çavuş Mete Saraç Kışlası’ndaki mühimmat deposunda 5 Eylül 2012’de meydana gelen patlamada 25 asker şehit olurken, 8’i asker 11 kişi yaralandı. Askeri savcılığın soruşturma dosyasını tamamlamasıyla dava, 18 Haziran 2013’te Eskişehir 1’inci Hava Kuvvetleri Komutanlığı Askeri Mahkemesi’nde görülmeye başlandı.
Şehit ailelerinin avukatı Altan Ulutaş, patlamanın sanıklarından birinin daha önce de benzer bir davanın sanığı olduğunu öne sürdü. Ulutaş, "Mahkeme ve sanığın kişilik hakları gerekçesiyle adını vermem doğru olmaz. Ancak sanıklardan biri, daha önce yine şehitler verdiğimiz bir cephanelik patlamasının da sanığı. 1987’de Erzurum Ilıca’da bir patlama oldu. Bu patlamada 9 askerimiz şehit oldu. Bu patlamadan sorumlu ve yargılanan bu komutan, Afyonkarahisar’daki patlamanın da sanığı" dedi.
ORTADA DELİL KALMADI
Avukat Altan Ulutaş, Eskişehir’de 26 Ağustos’ta yapılan ikinci duruşmada ailelerin mahkeme heyetine su atması üzerine, Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığı’nın soruşturma başlattığını belirterek, bu girişime tepki gösterdi. Sonrasında mahkeme heyetinin davadan çekildiğini, davanın Askeri Yargıtay’ın yeni mahkemeyi tayiniyle süreceğini hatırlatan Ulutaş, şöyle devam etti:
"Bundan sonra ne olur? Mahkeme değiştirilir, yargılama devam eder ama bir gelişme olacağını sanmıyorum. Ne delil kaldı ortada, ne de olayı ortaya çıkarma çabası var. Bu olayın üzerine Türk Silahlı Kuvvetleri’nin gitmesini bekledik. Günlerce aralı duruşmalar verildi. İstendiği takdirde birer hafta arayla da duruşma veriliyor. Ancak bu mahkemeye hiçbir önem verilmedi."
Avukat Ulutaş, ailelerle birlikte sıklıkla dile getirdikleri bazı konular olduğunu anımsatarak, "Bunlardan biri oradaki kameraların sahte olmasıydı. Ayrıca patlama yerinde patlama sonrası bilirkişi incelemesinin yapılmaması, delillerin kararmasına neden olmuş. Askeri Yargıtay yeni mahkemeyi belirledikten sonra yeni bilirkişi isteyeceğiz. Dinlenmesini istediğimiz kişiler var. Tüm tanıkların aynı celsede sorgulanmasını isteyeceğiz. Birçok tespitimiz var. Bunların araştırılmasını ve ortaya çıkarılmasını istiyoruz" diye konuştu.