Memurların aylardır beklediği toplu sözleşme yasasının Meclis'teki görüşmeleri başladı. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülen tasarının ilk 16 maddesi kabul edildi.
Görüşmelere Salı günü devam edilecek. Yasanın geçmesiyle birlikte ocaktan beri zamlı maaş bekleyen 2,5 milyon memur ile 1,8 milyon emekli zamlı maaş alacak. Yasanın yürürlüğe girmesinin ardından nisan ayında ise toplu sözleşme süreci başlayacak. Zamlı maaşların ise mayısta alınması bekleniyor.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, komisyon görüşmelerinde yaptığı konuşmada, referandumla kamu görevlilerine toplu sözleşme hakkının getirildiğini ve Kamu Görevlileri Hakem Kurulu kararının bağlayıcı hale geldiğini söyledi. Yasanın bir an önce çıkmasının önemine dikkat çeken Çelik, kamu görevlisi ve memur emeklilerinin gözünün kulağının bu tasarıda olduğunu söyledi. Memurların toplu sözleşmeyle belirlenecek zamlı maaş alması için 2012 yılı için toplu görüşme yapılmadığını kaydeden Çelik, "Bu tasarının bir an önce Genel Kurul'a taşınması ve yasalaşması, kamu çalışanlarının zamlı maaş almaları açısından büyük önem taşımaktadır." dedi. Tasarının olgunlaşması adına Plan ve Bütçe Alt Komisyonu ile tali olarak görüşüldüğü Çalışma Komisyonu'nda tasarıya önemli katkılar yapıldığını ifade eden Bakan Çelik, "Bakanlıkta konunun sosyal taraflarıyla uzun bir çalışma sonrası bir taslak hazırlayıp 19 Ekim 2011 tarihinde Bakanlar Kurulu'na sevk ettik. 12 Haziran'dan 19 Ekim'e bakarsak, iyi bir çalışma yapıldığı görülür. Bakanlar Kurulu ise 20 Ocak 2012'de, kanun tasarısı olarak TBMM'ye sevk etti. Alt komisyonda 15 madde üzerinde değişiklik yapıldığını görüyorum. Bu, son derece önemli. Bizim gönderdiğimiz taslak, Bakanlar Kurulu'nun gönderdiği tasarıdaki değişiklikleri demokratik açıdan önemli buluyorum. Komisyon ve Genel Kurul'un katkıları da önemlidir." şeklinde konuştu.
Memur-Sen Başkanı Ahmet Gündoğdu, toplu sözleşmenin hizmet kolu ve genel toplu sözleşme olması olarak tanımlanması gerektiğini söyledi. Dayanışma aidatının tasarıya girmesi gerektiğini de ifade eden Gündoğdu, taraf konusunun açıklığa kavuşmasını istedi. Bu arada yasanın çıkmasını takip eden ay, toplu sözleşme masası kurulacak. Masada anlaşma sağlanamaması halinde Kamu Görevlileri Hakem Kurulu devreye girecek. Hakem heyeti de en geç nisan ayı sonuna kadar karar verecek. Hakem Heyeti'nin vereceği karar kanun hükmünde olduğu için aynen uygulanacak. Bu sürecin ardından Mayıs 15'te memur ve emekli geciken zamlı maaşı alacak. 5,5 aylık zam farkını da aynı tarihte alacaklar. Zam farkları, maaşla birlikte tek seferde ödenecek.