İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) tarihe karıştı. ''İMKB'' kısaltması bugünden itibaren ''BIST'' olarak değiştirildi.
İMKB'nin unvanının Borsa İstanbul AŞ olarak değişmesi nedeniyle, hali hazırda hesaplanmakta olan Pay Piyasası ve Borçlanma Araçları Piyasası endekslerinin adlarında yer alan ''İMKB'' kısaltması bugünden itibaren ''BIST'' olarak değiştirildi. Borsa İstanbul AŞ, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın çaldığı gong ile işlemlere başladı. Borsa İstanbul AŞ Esas Sözleşmesi’nin, 3 Nisan'da tescil edilmesiyle birlikte İMKB’nin ve İstanbul Altın Borsası’nın tüzel kişilikleri de sona erdi. Yeni borsanın kuruluş sermayesi 423 milyon lira oldu .
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Borsa İstanbul'un Türkiye ve bölge için son derece önemli bir adım olacağını belirterek,''İstanbul'un rakibi olabilecek bir başka finans merkezi düşünemiyoruz'' dedi. Babacan, Borsa İstanbul AŞ'nin gala yemeğinde yaptığı konuşmada, İstanbul'u dünyanın en önemli 10 finans merkezinden biri yapmak gibi iddialı ve aynı zamanda gerçekçi bir hedefleri olduğunu söyledi. Bütün çalışmalarının iki önemli ayağının temelinde Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ve Borsa İstanbul olduğunu belirterek, bu kurumlarla ilgili düzenlemeleri yılbaşında tamamladıklarını söyledi. Babacan, altın borsasını, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nı, kuracakları elektrik ve ürün piyasasını Borsa İstanbul çatısı altında topladıklarını kaydetti.
İMKB'nin yeni endeks kısaltması ''BIST'' oldu
İMKB'nin unvanının Borsa İstanbul AŞ olarak değişmesi nedeniyle, hali hazırda hesaplanmakta olan Pay Piyasası ve Borçlanma Araçları Piyasası endekslerinin adlarında yer alan ''İMKB'' kısaltması bugünden itibaren ''BIST'' olarak değiştirildi. İMKB, Vadeli İşlemler ve Opsiyon Borsası (VOB) ve İstanbul Altın Borsası'nı (İAB) aynı çatı altında toplayan olan Borsa İstanbul'un dokuz kişilik yönetim kurulunda İbrahim Turhan, Osman Akyüz, Seyit Ahmet Işkın, Talat Ulussever, Hüseyin Kelezoğlu, Işınsu Kestelli, Atilla Köksal, Melikşah Utku ve Mustafa Büyükabacı yer alıyor.
VOB'un sözleşmeleri 5 Ağustos'ta VİOP'a taşınacak
Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası (VİOP) ile VOB'da işlem gören sözleşmeler 5 Ağustos 2013 tarihinden itibaren VİOP İşlem sistemine transfer edilecek.
Borsa İstanbul'un sermayesi ise 423.3 milyon lira olarak belirlendi.
İMKB'nin tüzel kişiliği sona erdi
Kanunda, esas sözleşmenin ticaret siciline tescil edilmesiyle,Borsa İstanbul AŞ'nin, borsaların ve piyasa işleticilerinin kuruluşuna ve faaliyetine ilişkin izni almış sayılacağının ifade edildiğini bildiren Babacan, bu çerçevede, Borsa İstanbul AŞ Esas Sözleşmesi'nin 3 Nisan 2013'de tescil edildiğini belirtti. Babacan, tescille İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nın (İMKB) ve İstanbul Altın Borsası'nın tüzel kişiliklerinin sona erdiğini ifade ederek, söz konusu esas sözleşmeye göre Borsa İstanbul'un kuruluş sermayesinin 423 milyon 234 bin lira olduğuna işaret etti.
1986'DA İŞLEME AÇILDI
Temelleri 1984'te atılan İstanbul Menkul Kıymetler Borsası dönemin başbakanı Turgut Özal'ın çaldığı gong ile 1986'da işleme açıldı. İlk Borsa Başkanı Muharrem Karslı, borsanın ilk yeri de Cağaloğlu'ndaki Ziraat Bankası'nın 2. ve 3. katı oldu. Burası kısa sürede İMKB'ye yetmemeye başladı ve Karaköy'deki Erenhan'a geçildi.