‘Kurumsal sözleşmeli’ statüsünde memur yapılan bu kişiler daha sonra ise kadroya alındılar. Sınavsız memuriyete başlayanlar arasında lise ve ortaokul mezunları ile henüz 18 yaşına yeni basmış pek çok kişi bulunuyor.
2010 yılındaki KPSS üzerinden algı oluşturmaya çalışan AKP’nin 28 bin kişiyi KPSS’siz memur yaptığı ortaya çıktı. Çalışma Bakanlığı’nın verilerine göre 2006 yılından itibaren 28 bin kişi, KPSS’ye girmeden kamuda görev aldı. Büyük çoğunluğu AKP’nin önde gelenlerinin yakınlarından oluşan bu kişiler, yerel yönetimler başta olmak üzere belli kurumlarda ‘kurumsal sözleşmeli’ statüsünde memur yapıldı. Daha sonra ise kadroya alındılar. Torpilli isimler, kısa sürede ballı kurumlara transfer edilerek yüksek maaş almaları sağlandı. AKP’nin sınavsız memur yaptıkları arasında lise ve ortaokul mezunları ile henüz 18 yaşına yeni basmış olan pek çok kişi bulunuyor. Hayatında KPSS sınavına bir kere olsun girmeden memur olan bu kişilere karşın yaklaşık 3,5 milyon kişi her yıl sınavlara girerek memur olmanın hayalini kuruyor.
Büyük yankı uyandıran AKP’nin VIP torpil listesinin kamuoyuna açıklananlarla sınırlı olmadığı ortaya çıktı. VIP torpilde buzdağının görünmeyen yüzü, ortaya çıkan isimlerden çok daha fazla. Partili isimlerin devlet kadrolarına alınmasının en kestirme yolu olarak istisnai kadrolar öne çıkıyor. Bu yolla AKP yöneticilerinin birinci dereceden akrabaları, müşavir, özel kalem müdürü ve basın müşaviri gibi KPSS şartı aranmayan istisnai kadrolara atanıp memur yapıldılar. Çalışma Bakanı Faruk Çelik’in açıkladığına göre bu yöntemle 787 kişi memur oldu. Ancak AKP döneminde ballı kadrolara atananlar bununla sınırlı değil. İktidar partisi, kadrolaşma için 2006 yılından itibaren bir başka yöntem daha geliştirdi. Belediyeler başta olmak üzere TOKİ, Çevre Bakanlığı, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı ile TİKA gibi kurumlar aracılığıyla ‘kurumsal sözleşmeli’ statüsünde memur alımı yapıldı. KPSS şartı aramadan alınan bu kişiler, kısa süre sonra kadrolu memur oldu. AKP’nin torpilli isimleri, kadro ile de yetinmeyip maaşı yüksek kurumlara geçiş yaptılar. AKP’nin bu yöntemle devlete soktuğu eş dost, oğul yeğen, akraba hısım sayısı yaklaşık 28 bin kişi. Önemli bir bölümü kâğıt üstünde çalışıyor gözüken torpilli isimler, çoğu zaman mesaiye bile gelmeden maaş alıyor.
KPSS şartı aranmadan yapılan atamalarda kurumların kendileri sınav yapıyor. KPSS şartı aramayan kadrolar için yazılı sınavla yetinilmiyor. Sözlü sınav da yapılarak işe alınması istenen kişiler garantiye alınıyor. Yazılıda düşük alsa bile sözlüde yüksek puan verilip memuriyete alınmaları sağlanıyor. Halen pek çok kurumda KPSS şartı aramadan memur alımı yapılıyor. KPSS dışı alımlarda zaman zaman hiç ilana çıkılmadan alım yapılıyor. Bu alımlarda usulen, kâğıt üzerinde şartlar öne sürülürken kimlerin alınacağı önceden tespit edilip kendilerine haber veriliyor. Böylece yazılıya giren kişilerin rekabet edeceği kişi sayısı da olabildiğinde sınırlı tutuluyor. Mülakat aşamasında istenmeyen kişiler elenip torpilli isimler devlete kapağı atıyor. ZAMAN