Prof. Dr. Kayıhan Pala, ülkemizde kullanılan sınır değerlerin Avrupa Birliği ve Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) değerlerine göre halen çok yüksek olduğunu söyledi. Prof. Dr. Sibel Atış Naycı'nın verdiği bilgilere göre ise Türkiye'de doğrudan hava kirliliğine bağlı ölüm sayısı 29 bin civarında.
Hava Kirliliği ve Hekimler Sempozyumu'nda Türkiye'de hava kirliliğini ölçen istasyonların güvenilir olmadığı, tüm kirlilik türlerinin ölçülmediği ve gerçek kirlilik verilerinin saklandığı açıklandı. Hava Kirliliği ve Hekimler Sempozyumu, Türk Toraks Derneği Çukurova Şubesi'nin ev sahipliğinde Adana İbis Otel'de yapıldı. Sempozyuma halk sağlığı ve göğüs hastalıkları konusunda uzman çok sayıda doktor ve akademisyen katıldı. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kayıhan Pala, ülkemizde kullanılan sınır değerlerin Avrupa Birliği ve Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) değerlerine göre halen çok yüksek olduğunu vurguladı. Pala, Türkiye'de halk sağlığını tehdit eden azot oksit, dioksin, furanlar, amonyak kirleticileri ölçülmediğine dikkat çekti.
Prof. Dr. Ali Kocabaş, geçmişte ve bugün ölüme sebep olan hastalıklar arasında ilginç bir karşılaştırma yapıyor. Buna göre 200 yıl önce seyrek görülen kalp ve damar hastalıkları, KOAH, diyabet, AIDS, akciğer kanseri bugün en fazla ölüme yol açıyor. Bu durumun kökeninde küreselleşme yatıyor.
Yetkililerin gözle görünür hava kirliliğine rağmen aksi yönde açıklamalarını bu duruma bağladı. Pala'nın verdiği bilgiye göre yıl ortalamasına göre Türkiye'nin 81 ilinden sadece 1'inde ölçülen PM 10'da sınır değeri aşılmamış. Toplamda 176 istasyon ile Türkiye genelinin yüzde 98,8'inde bu kirlilik türünde sınırın üzerine çıkılmış. Prof. Pala, AB ile Türkiye'nin hava kirliliği değerlerini 1990-2013 yılları arasında karşılaştırdı. Buna göre AB'de hava kirliliği yıllar itibarıyla azalırken, Türkiye'de özellikle 2008'den sonra istikrarlı bir yükseliş gözleniyor. Pala, Türkiye'deki 200'e yakın istasyondan ancak 5-6 tanesine güvenilebileceğini söylüyor.
DAHA FAZLA KİRLİLİK DAHA FAZLA ÖLÜM DEMEK
Mersin Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sibel Atış Naycı, iç ve dış ortam hava kirliliğinin dünya çapında doğrudan 7 milyon ölüme yol açtığını belirtiyor. Türkiye'de ise doğrudan hava kirliliğine bağlı ölüm sayısı 29 bin civarında. Atış'ın verdiği bilgilere göre bilimsel çalışmalara göre hava kirliliğindeki her artış, ölüm ve hastalığa yakalanma oranını artırıyor. Çukurova Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Kocabaş, yapılan bir araştırmaya göre toplumun en fakir kesimlerinin, zenginlere göre 6 kat daha kirli havada yaşamak zorunda kaldığına dikkat çekiyor.
ZAMAN