29 eğitimciye Erdoğan'a hakaret iddiasıyla soruşturma açıldı

KOCAELİ (CİHAN)- Eğitim-Sen tarafından, eğitim sisteminin yeniden laik ve bilimsel yapıya kavuşturulması istemiyle, Kocaeli'nin İzmit ilçesinde düzenlenen iş bırakma ve protesto yürüyüşüne katılan 29 öğretmen hakkında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret edildiği iddiasıyla soruşturma açıldı. Eğitim-Sen Kocaeli Şube Başkanı Suca Omurca, sloganların hakaret içeriği taşımadığını belirterek, "Amaç korkutmak, sindirmek, yıldırmak. Ama hükumet biliyor ki bizim öyle bir yapımız yoktur. Geriye çekilmemiz söz konusu değildir. Bu konuda hiç kimse yıldıramaz." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret edildiği iddiasıyla açılan soruşturmalara bir yenisi de İzmit'te eklendi. İzmit'te geçen 13 Şubat tarihinde, Merkez Bankası önünden başlayıp Sabi Yalım Parkı'na kadar protesto yürüyüşü ardından, Cumhuriyet Başsavcılığı'nın isteği üzerine polis, 29 kişi hakkında soruşturma başlattı. Polis aralarında Eğitim Sen Kocaeli Şubesi'nden 6 yöneticinin de bulunduğu eğitimcilerin ifadelerini almaya başladı. Polisin ifade tutanağında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a gösteri sırasında attıkları sloganla hakaret edildiği iddiası yer aldı.

Haklarında soruşturma açılanlar arasında Eğitim-Sen Kocaeli Şube Başkanı Suca Omurca, Eğitim-Sen Şube Yöneticileri Metin Temel, Osman Ergün, Selami Kafkas, Çağla Aslan, Göksal Yılmaz ile Makine Mühendisleri Odası Şube Başkanı Ünal Özmural, Halkevleri Şube Başkanı Yaşar Seğmen, SYKP İl Temsilcisi Çetin Ak, HTKP İl Temsilcisi Barbaros Tantan ve ÖDP İl Başkanı Osman Bahçeci de bulunuyor.

Soruşturmadaki ifade tutanağında, şunlar kaydedildi: "13.02.2015 Cuma günü Eğitim-Sen Kocaeli Şubesi organizesinde Birleşik Haziran Hareketi, Halkevleri ve marjinal sol grupların katılımıyla okullarda verilen seçmeli din derslerinin ve imam hatip okullarını protesto etmek amacıyla ilimiz İzmit ilçesi Merkez Bankası önünde toplanıp Sabri Yalım Parkı'na kadar yapılan yürüyüş sırasında Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret içerikli slogan atıldığı ve eyleme Eğitim-Sen Kocaeli Şubesi olarak organize ettiğinizden dolayı Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığı'nca 2911 SKM (Sayılı Kanuna Muhalefet) suçundan soruşturma başlatılmıştır."

Eğitim-Sen Kocaeli Şube Başkanı Suca Omurca, açılan soruşturmaya tepki gösterdi. Omurca, daha önce haklarında açılan bir soruşturma olduğunu belirterek, "17-25 Aralık yolsuzluklarıyla ilgili olarak bizim yaptığımız basın açıklamaları ve atılan sloganlarla ilgili olarak yine hakkımızda soruşturma açılmıştı. Bu yeni değil. Cumhuriyet Başsavcılığı polisin tutuğu raporlara göre bize Cumhurbaşkanına hakaretten, atılan sloganlardan dolayı bizim hakkımızda soruşturma açmıştı. O soruşturmada ifade vermiştik. O günde hem bizim hakkımızda hem birçok öğretmen hakkında, aynı zamanda buradaki bazı siyasi parti temsilcileri, yöneticileri ve üyeleri hakkında bir soruşturma vardı." bilgisini verdi.

"DAHA ÖNCEDE SORUŞTURMA AÇILDI"

Omurca, bununda yetmediğine dikkat çekerek, şöyle devam etti: "13 Şubat tarihinde bizim bir iş bırakma eylemimiz vardı. İşte tarafsız eğitim konusunda, eğitimin bu kaos ortamından kurtarılması için buna yönelik bir protesto eylememiz vardı. Bütün işlerinde hem Türkiye çapında hem Kocaeli'nde iş bırakma eylemi yapmıştık. Akabinde burada bir miting düzenlemiştik. Ona yönelik olarak yine bizim 2911 sayılı Gösteri ve Yürüyüş Kanunu'na muhalefet etmemizden dolayı benim hakkımda, Eğitim-Sen Şube yöneticileri hakkında, katılan birçok öğretmen arkadaşlarımız hakkında, diğer kitle örgütleri, siyasi parti temsilcileri hakkında yine bir soruşturma yürütülüyor Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından. Yani bu demektir ki henüz daha iç güvenlik yasası çıkmadan emniyet ve savcılık bizim artık alanlara çıkıp demokratik haklarımızı kullanmamamız için üzerimizde bir baskı oluşturmaya çalışıyorlar. Bizde tabi bu baskılara karşı boyun eğmeyeceğimizi bildirdik. Ancak bizim orada attığımız sloganlar, okuduğumuz metin hakaret içeriği taşımıyor. Hiç kimse hakkında hakaret içeriği taşımıyor. Bizim amacımız eğitimde süregelen bu kaos ortamına karşı demokratik hakkımızı kullanarak bunu protesto ettik. Bakanlığın hükumetin bu konuda özellikle eğitimde yaptığı değişiklikle ilgili olarak eğitim programları ve kadrolaşmayla ilgili tutumunu gözden geçirmeleri gerektiği konusunda kamuoyu oluşturmaya çalıştık. Kamuoyuna isteklerimizi, taleplerimizi dillendirdik. Hükumetin buna kulak vermesini istedik."

"YASA DIŞI ÖRGÜT DEĞİLİZ"

Omurca, taleplerini duymak yerine savcılığın harekete geçtiğini ifade ederek, "Savcılık en küçük eylemliğimizde en küçük söylemliğimizde hakaret varmış gibi devlet yetkililerine, cumhurbaşkanına hakaret varmış gibi bir algı oluşturmaya çalışıyor. Bizim üzerimizde baskı kurmaya çalışıyorlar. O nedenle biz herhangi bir kimseye hakaret etmediğimizi 2911 sayılı Gösteri ve Yürüyüşler Kanunu'na aykırı davranmadığımızı çünkü eylem yaptığımız zaman genel merkezi aldığı karar doğrultusunda eylemlerimizi çağrımızı yapıyoruz. Üstelik de sendikalar kanuna uygun olarak kurulmuş örgütüz. Yasa dışı bir örgüt değiliz. Çağrı da yaparız, mitingde yaparız, basın açıklaması da yaparız. Bunun önceden izin almamıza gerek yoktur. Kamuoyuna duyurduğumuz zaman bunun yasal olduğunu herkes biliyor." diye konuştu.

Omurca, amacın korkutmak ve sindirmek olduğunu belirterek, şunları kaydetti: "Buradaki amaç bizi korkutmak, sindirmek, yıldırmaktır. Ama hükümette biliyor ki bizim öyle bir yapımız yoktur. Geriye çekilmemiz de söz konusu değildir. Hak mücadelesinden devam edeceğiz. Bu konuda hiç kimse bizi yıldıramaz. Çünkü yaptığımız eylem herhangi bir yasa dışı içerik taşımıyor." CİHAN
14 Mart 2015 13:17
DİĞER HABERLER