3 Mayıs Dünya Astım Günü

3 Mayıs Dünya Astım Günü -Halk Sağlığı Müdürü Hamzaoğlu: "Astım hastaları bazı noktalara dikkat ederek atak sayısı ve şiddetini azaltabilir"
TRABZON (A.A) - Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Köksal Hamzaoğlu, astım hastalarının bazı noktalara dikkat ederek atak sayısı ve şiddetini azaltabileceğini bildirdi.
     Hamzaoğlu, "3 Mayıs Dünya Astım Günü" dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, astımın, hava yollarında daralma ve hava yollarının artan duyarlılığıyla karakterize olan bir solunum sistemi hastalığı olduğunu belirtti.
     Tüm yaş gruplarında görülebilen astımın, nüfusun önemli kesimini etkilediğini ve yaşam kalitesini bozduğunu ifade eden Hamzaoğlu, şunları kaydetti:
     "Görülme sıklığı açısından kadınlar ve erkekler arasında farklılık yoktur. Astım hastalarının çoğunda ilk belirtiler çocukluk döneminde ortaya çıkar. Bu dönemde astım tanısı konulan hastaların bir kısmı, erişkin dönemde tamamen iyileşir ya da hastalık devam edebilir. Belirtiler kaybolup sonra ileri yaşlarda tekrar ortaya çıkabilir. Astımlı hastaların az bir kısmında ise belirtiler yaşlılık döneminde ilk defa ortaya çıkabilir."
     Hamzaoğlu, astımın en sık görülen belirtisinin nefes darlığı olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:
     "Nefes darlığı herhangi bir neden yokken bazen de parfüm, sigara dumanı, yemek kokuları gibi kokularla, soğuk, egzersiz ve alerjenle karşılaşıldığında aniden başlar. Gece sabaha karşı olan, uykudan uyandıran nefes darlığı tipiktir. Bronş genişletici ilaçlar kullanıldığında nefes darlığının geçtiği görülür. Nefes darlığı özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında görülür. Nefes darlığının ilerlemesiyle konuşmada güçlük ve cümleleri tamamlayamama sorunu görülebilir. İlerleyen vakalarda ağız çevresinde ve tırnak yataklarında morarma ve soğukluk oluşur. Astımda dışarıdan da duyulabilen ıslık sesine benzeyen hırıltılı solunum vardır. Ayrıca göğüste baskı tarzında rahatsız edici bir his olabilir."
     Astımda en sık görülen şikayetlerden birinin de öksürük olduğuna dikkati çeken Hamzaoğlu, öksürüğün astım dışında pek çok nedeni olduğunu, bu nedenle astım için gerekli tetkik ve testler yapılmadan tanı konulmaması gerektiğini belirtti.
     Hamzaoğlu, astımda ailesel yatkınlığın olduğunun düşünüldüğünü de kaydederek, açıklamasını şöyle tamamladı:
     "Bu nedenle öncelikle astımla yaşamayı öğrenmek gerekir. Astım hastaları bazı noktalara dikkat ederek atak sayısı ve şiddetini azaltabilir. Çevre şartlarının kontrol altına alınması da bu konuda yardımcı olur. Özellikle alerjik astımda saptanan alerjenlerden uzak kalınmalıdır. Hava kirliliğinin arttığı dönemlerde, polenlerin yoğun olduğu ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde dış ortamlarda bulunulmamalıdır. Sigara içmekten kaçınılmalıdır. Özellikle sigara içilen evlerdeki çocuklarda astım hastalığı görülme sıklığı ve şiddeti artar. Bu nedenle anne ve babaların, çocukların olduğu ortamda sigara içmemeleri gerekir. Astım hastaları evde hayvan beslememelidir. Evde beslenen hayvanların tüyleri alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Solunum yolları enfeksiyonlarına karşı dikkatli olunmalıdır. Havalandırması iyi olmayan, nem oranı yüksek ve kalabalık binalarda önceden tanısı konulmamış astım vakaları ortaya çıkabilir ya da var olan astımın şiddetinde artış olabilir. Bu tür sağlıklı olmayan yerlerden olabildiğince uzak durulmalıdır."
    
     Muhabir: Asena Akçay
     Yayıncı: Tuğba Yardımcı Mısır
03 Mayıs 2013 18:50
DİĞER HABERLER