2011 yılında çıkarılan bedelli askerlikten 30 bin TL ödeyerek yararlanan avukat, son çıkan bedelli yasasında fiyatın 18 bin TL olarak belirlenmesi üzerine Milli Savunma Bakanlığı’ndan 12 bin lirasının iade edilmesini istedi. Bakanlık, kanunda iade yapılacağına dair bir düzenleme bulunmadığı gerekçesiyle bu talebi reddetti. Bunun üzerine avukat, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi’ne bakanlık aleyhine dava açtı.
Avukat Baran Doğan, Milli Savunma Bakanlığı’na dilekçe yazarak 30 Kasım 2011 tarihinde çıkarılan bedelli askerlikte fiyatın 30 bin TL olarak belirlendiğini ve kendisinin de bu miktarı ödeyerek bedelli askerlikten yararlandığını belirtti. 10 Aralık 2014’te çıkarılan bedelli askerlik için ise fiyatın 18 bin TL olarak belirlendiğini hatırlatan Doğan, bunun Anayasa'nın 10. maddesindeki eşitlik ilkesine aykırı olduğunu savundu.
Farklı durum ve koşullar için ayrımın mümkün olabileceğini ifade eden Doğan, ayrımın meşru olması için objektif ve makul bir nedene dayanması, makul bir amaca yönelik olmasının gerektiğini kaydetti. Doğan, kendisinden alınan fahiş bedelin hiçbir nedeni ve açıklamasının bulunmadığını öne sürdü.
2011 yılında ödediği 30 bin TL’nin yasal faiziyle birlikte 39 bin TL edeceğini belirten Doğan, 12 bin TL’lik farkın yasal faiziyle birlikte iade edilmesini talep etti. Avukat Doğan, iade edilen parayı bedelli yapmak isteyip de parası olmayan bir yurttaşa bağışlayacağını da kaydetti. Bu nedenle paranın mevcut bedelli askerlikten yararlanma süresi içerisinde iade edilmesini isteyen Doğan, aksi durumda idari yargı yoluna başvuracağını belirtti.
Doğan’ın bu talebini inceleyen Milli Savunma Bakanlığı olumsuz cevap verdi. ASAL Daire Başkan Yardımcısı Albay Erkan Bülbül imzalı cevap yazısında, askerlik kanununa eklenen geçici 52. madde ile 18 bin lira ödeyenlerin askerlik eğitimine tabi tutulmadan bu hizmeti yerine getirmiş sayılacağı hatırlatıldı. Söz konusu kanunda daha önceki bedelli uygulamalarında 18 bin TL üzerinde ödeme yapmış olanlara iade yapılacağına dair herhangi bir hüküm bulunmadığı kaydedildi. Bu nedenle 18 bin liranın üzerinde yapılan ödemelerin yükümlülere iadesinin mevzuat açısından mümkün olmadığı ifade edildi.
Bakanlıktan gelen bu cevap üzerine Doğan, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi’ne başvurdu. Bakanlık aleyhine dava açan Doğan, daha önce bakanlığa yazdığı gerekçeleri tekrarladı. Doğan, mahkemeden kendisinden fazladan alındığını savunduğu 12 bin liranın alındığı tarihten itibaren yasal faiziyle birlikte iade edilmesine karar verilmesini talep etti.
Avukat Doğan, söz konusu durumun anayasanın temel maddelerinden eşitlik ilkesine aykırı olduğunu belirterek, “Mahkemeden olumsuz netice çıkması durumunda Anayasa Mahkemesi’ne oradan da lehimize karar çıkmazsa AİHM’ye başvuracağım.” dedi.