30 yaşını geçtiyseniz, polikistik böbrek hastası olabilirsiniz!

30 yaşını geçtiyseniz, polikistik böbrek hastası olabilirsiniz!
Kayseri Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. İsmail Koçyiğit, 30’lu yaşlardan sonra oluşmaya başlayan polikistik böbrek hastalıklarına dikkat çekti.
Erciyes Bilimsel Araştırmalar Kulübü tarafından Tıp Fakültesi Merkezi dersliklerinde düzenlenen Bilim-Kültür Günleri etkinliğinde ERÜ Nefroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Koçyiğit, 'Dikkat Kist Çıkabilir' konulu konferans verdi. Böbreklerde kalıtsal yapı bozukluğu olarak bilinen ve genellikle 2 böbrekte kistlerin mevcut olduğu bir hastalık olan polikistik böbrek hastalığı konusunda bilgiler veren Doç. Dr. Koçyiğit, bu hastalığın 30’lu yaşlardan sonra başladığını belirtti. 


'TEDAVİ EDİLMEZSE 50'Lİ YAŞLARDA DİYALİZE SÜRÜKLÜYOR'

Hastalığın tedavi edilmemesi durumunda ise 50’li yaşlarda hastayı diyalize sürüklediğine dikkat çeken Doç. Dr. Koçyiğit, şunları kaydetti: “Polikistik böbrek hastalığının toplumda görülme sıklığı 400 ile 1000’de 1 oranında. Bu oran, Kayseri ili göz önünde bulundurulduğunda 1200 hastaya denk gelmektedir. Bu hastalık ailesel geçişli bir hastalık olup, özellikle de 30’lu yaşlardan sonra böbreklerde ciddi bir gerilemeyle ortaya çıkıyor. Bu hastalığa, tanıyı koyarken ailesel olarak daha önce bir böbrek yetmezliği öyküsü bulunup bulunmadığına bakıyoruz. 


ERKEN TEŞHİS ÇOK ÖNEMLİ

Hastalığa yakalananlar için erken teşhis çok önem arz ediyor. Çünkü 30’lu yaşlarda başladıktan sonra maalesef bu hasta grubu 50’li yaşlarda diyalize girmeye başlıyor. Kişi diyalize girdikten sonra hem kendi özgüvenini yitirmeye başlıyor. Hastalığın kişi başı devlete yıllık maliyeti 10-12 bin dolar civarında. Şu anda üniversite hastanemizde kayıtlı 136 polikistik böbrek hastamız var. Fakat ilimizde yapılan çalışmalara baktığımızda 1000-1100 polikistik hastası olduğu tahmini ediliyor."


'AİLENİZDE VARSA EĞER NEFROLOJİ KLİNİĞİNE BAŞVURUN'

Polikistik hastalığı konusunda vatandaşlara tavsiyelerde bulunan Doç. Dr. Koçyiğit, şu önerileri sıraladı: “Öncelikli olarak ailesinde diyalize giren hastalarımız var ise mutlaka bir nefroloji kliniğine başvurması gerekir. Bu genellikle 30’lu yaşlardan sonra önerdiğimiz bir durum, ama bazı polikistik böbrek hastalarında bu kistler biraz daha erken gelişebiliyor. Hastalarımızın mutlaka gereksiz ilaç kullanımından kaçınması lazım. Son yıllarda ilaç kullanımı çok fazla arttı. Gereksiz ilaç kullanımı böbreklere ciddi anlamda zarar vermektedir. Böbrek hastalıklarının yüzde 70 nedeni şeker ve tansiyon hastalıklarıdır. Eğer şeker ve tansiyon yeterince kontrol altına alınamazsa, belli bir süreden sonra maalesef böbrekleri bozmaya başlıyor. Bu hastalıkları olan bireylerimizin mutlaka belli aralıklarla böbreklerini kontrol ettirmeleri gerekiyor. Son olarak vatandaşlarımıza günlük mutlaka minimum 1,5-2 litre sıvı tüketilmesini tavsiye ediyoruz."


CİHAN

07 Nisan 2016 12:10
DİĞER HABERLER