İlk yerli haberleşme test uydusunun 2011 yılının Eylül ayında uzaya fırlatılacağı bildirildi.
TÜRKSAT'ın sahipliği ve İTÜ'nün desteğiyle yapımına başlanan ilk yerli haberleşme test uydusunun, 2011 yılının Eylül ayında uzaya fırlatılacağı belirtildi.
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uzay Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Alim Rüstem Aslan, gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye'de üretilen ilk yerli küp uydu 'İTÜpSAT1'i 460 gün önce uzaya gönderdiklerini belirterek, İTÜ'nün, İTÜpSAT1 projesinde kazandığı bilgi, birikim ve test yeteneğini 3USAT uydu projesine aktaracağını söyledi.
Projenin ana yükünün haberleşme ünitesinden oluştuğunu kaydeden Aslan, ''Uydu aracılığıyla amatör bantta Türkiye üzerinden geçerken veya bizim izin verdiğimiz dünya üzerindeki bir yerden geçerken, iki ayrı uzak mesafede bulunan grup, sesli görüşme yapabilecek. Birleşmiş Milletler'in (BM) aldığı kurallar gereği, uydunun üzerinde yörüngeden düşürme sistemi var. Diyelim, 3 yıl sonra görevini tamamladı, pil artık enerji depolamaz oldu, güneş hücreleri de kapasitelerini yitirdi, uyduyu yörüngeden çekip dünyaya indireceğiz ki, uzay çöpü olarak kalmasın'' dedi.
Uydunun üzerinde birçok sensör bulunacağını ifade eden Aslan, sensörlerin veri toplayarak uydunun davranışını, sistemlerin doğru çalışıp çalışmadığını, sıcaklık düzeyini, voltaj durumunu dünyaya aktaracağını belirtti.
Projenin, İTÜ öğrencileri açısından iyi bir deneyim olacağını kaydeden Aslan, öğrencilerin, yer istasyonundan gönderdikleri ses dalgalarının, dünyadaki başka bir istasyona dönüşündeki değişimleri ve karakteristikleri inceleme imkanı bularak, uzay ortamının dalga yapısı üzerine etkisini çalışma fırsatı yakalayacaklarını bildirdi.
Türkiye'nin koyduğu hedefler doğrultusunda 2015 yılından itibaren, TÜRKSAT'ın sahipliğinde kendi haberleşme uydusunu yapmayı istediğine dikkati çeken Aslan, şöyle konuştu:
''Bunun için zaten endüstride de çeşitli çalışmalar var. Bu çalışmada şu anda 60 kişilik ekip söz konusu. Tüm bu insanlar 2015 yılından itibaren tüm bu çalışmalara destek verecekler. Bir görüntü çalışmamız olacak aslında ama görüntü için uydunun gücü yeterli değil. Çok düşük bir maliyetten bahsediyoruz. Birçok insan emeğini severek buraya koyacak. Bizim uzaya gönderdiğimiz küp uydunun üç katı büyüklüğünde olacak. Bunun üzerinde güneş hücreleri var. Yüksek kaliteli videolu bir görüşme için toplanacak güç uygun değil. Onun için daha büyük uydu gerekiyor ama bir ön çalışma yapacağız.''
3USAT uydusunun henüz başlangıç aşamasında olduğunu kaydeden Aslan, ''Aslında 6 aydır çalışılıyor. Dolayısıyla birçok şey belirlendi, karar toplantısı önümüzdeki hafta olacak. Tahminen 2011 Eylül ayından sonra fırlatılabilecek. Nereden fırlatılacağı önümüzdeki ay belli olacak'' dedi.
-''İTÜpSAT1 460 GÜNDÜR YÖRÜNGEDE''-
Türkiye'de üretilen ilk yerli uyduyu 2010 yılı Eylül ayında İTÜ'nün fırlattığını hatırlatan Aslan, daha önce uzaya gönderilen uyduların yurt dışında yapıldığını söyledi.
Türkiye'nin, 2005 yılında uzay yarışına çıktığını ifade eden Aslan, Türkiye'de bugün yürütülen uydu çalışmaları hakkında şunları anlattı:
''Bu yıl ya da gelecek yıl RASAT Uydusu gönderilecek. 2012 yılında GÖKTÜRK 2 Uydusu gönderilecek. Ardından GÖKTÜRK 3 Uydusu gönderilecek. 2015 yılından başlayarak da haberleşme uyduları gönderilecek. 2005 yılında Türkiye uzay yarışına çıktı. 5 yıl içinde inanılmaz bir yol kat ettik. Halen başlangıç aşamasındayız ama ivmelenme çok yüksek. Bu şekilde devam edersek, şu an diğer ülkelerin 50 yıl gerisindeysek, belki 15 yıl içinde diğer ülkelerin 15 yıl gerisine düşme ihtimalimiz olabilir.''
-''KÜRESEL GÜÇLERİN UYDULARINI KORUMA SİSTEMLERİ YOK''-
Amerika, Rusya ve Avrupa gibi uzay yarışında önemli mesafeler kat etmiş olan ülkelerin, uzayda çok pahalı sistemleri bulunduğunu ifade eden Aslan, ''Uzayda çok pahalı sistemleriniz var. Bunlardan kazanç elde ediyorsunuz. Şimdi herhangi bir kişi yukarı çok ucuza uydu gönderebilir. Kötü niyetli de olabilir, gönderdikleri uydu doğrudan gidip sisteminize çarpabilir. Çok cüzi maliyetle üretilen bir şey sizin çok gelir getiren sisteminizi yok edebilir. Bu ülkeleri rahatsız eden de kendi uydularının koruma sistemleri yok. Bundan sonra gönderilen uyduların muhtemelen koruma sistemleri de olacak'' dedi.
Hindistan'ın, yörüngeye uydu yerleştirmek amacıyla uzaya gönderdiği roketin havada infilak ettiğini hatırlatan Aslan, ''Dolayısıyla bu işin doğasında bu tür kazalar mümkün. Çünkü Rusya, Amerika ve Avrupa bu süreçten geçti. Hindistan belirli bir olgunluğa gelmişti. Başarılı olmak istiyorlardı ama anlaşılan biraz daha gidecek yolları var'' şeklinde konuştu.