Giresun Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Karadeniz Uluslararası Sempozyumu Yürütme ve Organizasyon Kurulu Başkanı Prof.Dr. Yalçın Sarıkaya, ''Bir sonraki sempozyumun hem mali, hem de idari ve akademik açıdan üstlenilmesi için tercihen yabancı bir partner gerekiyor'' dedi.
Giresun Üniversitesi tarafından organize edilen ''Çatışma ve İşbirliği'' konulu 4. Karadeniz Uluslararası Sempozyumu, Güre yerleşkesi konferans salonunda yapılan değerlendirme toplantısıyla sona erdi.
Giresun Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Karadeniz Uluslararası Sempozyumu Yürütme ve Organizasyon Kurulu Başkanı Prof.Dr. Yalçın Sarıkaya, önümüzdeki sene 5.'si düzenlenecek Karadeniz Uluslararası Sempozyumu'na katılımın artması için tüm katılımcılardan sempozyumu duyurmalarını istedi.
Bu sayede organizasyon ekibi olarak daha seçici olunabilineceğini ifade eden Sarıkaya, ''Hiç şüphe yok ki burada çok güzel bildiriler sunuldu. Ancak bu tür organizasyonlarda seçici oldukça kalite daha da yükseliyor. Bir sonraki sempozyumun hem mali hem de idari ve akademik açıdan üstlenilmesi için tercihen yabancı bir partner gerekiyor. Bu durumu ilk sempozyumdan başlayarak konuşuyoruz. Seneye 5'incisi düzenlenecek Karadeniz Uluslararası Sempozyumu'nu yabancı partnerimizle gerçekleştirmek istiyoruz'' dedi.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. İbrahim Tellioğlu ise ortak bir komisyon tarafından Karadeniz tarihinin yazılması gerektiğini bu sayede millilik ötesi bir tarih anlayışını oluşturabileceklerini söyledi.
Karadeniz tarihi hakkında bu güne kadar dünyanın bir çok yerinde sempozyumlar yapıldığını ve bu sempozyumlara dünyanın bir çok yerinden katılımcılar iştirak ettiğini anlatan Telliodğlu, ''Bu katılımcılar kendi kaynaklarını esas alarak aynı meseleye çok farklı açılardan baktılar. Bu kaynakları bir araya getirdiğinizde farklı toplumların aynı konuya nasıl baktığını kıyaslama ve Karadeniz havzası tarihine çok daha hakim olma imkanı doğmaktadır'' diye konuştu.
Karadeniz tarihinin ortak yazılması projesi daha önce yapılmış çalışmaların bir çeşidi olacağını vurgulayan Prof. Dr. Tellioğlu, şunları söyledi:
''Bu projede ideolojiler, devletler ve devletlerin siyasi çıkarları yoktur. Bu çalışma gündelik olmanın ötesinde gelecek kuşaklar için birbirini anlamayı, ortak bilincin oluşmasını kolaylaştırıcı bir projedir. İnsan ve toplum merkezli bir tarih yazılması amaçlanmaktadır. Bu çalışma bundan sonra yapılacak çalışmalara örnek olabilecektir. Bu proje, insanların mümkün olduğunca birbirlerini anlamaya yönelik bir çalışma olacaktır. Karadeniz tarihinin ortak yazılması milli bir tarih denemesi değildir.''
Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Fırat Purtaş da, Karadeniz havzasında bir işbirliğinin sadece Avrasya kıtasında, barış ve istikrarın artmasına katkı sağlamayacağını, bütün Avrupa, hatta dünya barış ve istikrarına katkı sağlayacağını belirtti.
Purtaş, ''Bu kapsamda 1992 yılında başlatılmış Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü, artık kurumsallığı oturmuş bir kurumdur. Bu örgütün karşılıklı ticareti ve yatırımları destekleyecek bir bankası var. Karadeniz Sahil Yolu ile karşılıklı ticaret hacmi de artmış olacak ve ülkeler arasında beşeri, ekonomik ve siyasi iş ilişkileri daha da güçlenecektir'' ifadesinde bulundu.
İki gün süren sempozyuma ABD, Rusya, Gürcistan, İngiltere, Ukrayna, Azerbaycan ve Romanya'dan bilim adamları katıldı.
(ANL-ME-İSM-MTE)07.10.2011 19:22:13