4 mültecinin öldüğü fabrika yangınına ilişkin bilirkişi raporu ortaya çıktı

Kocaeli'deki fabrika yangınına ilişkin bilirkişi raporunda itfaiyenin daha önce yaptığı uyarılara uyulmadığı ortaya çıktı. Raporu HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu TBMM'de duyurdu.
Kocaeli'de 4 mülteci işçinin yanarak hayatını kaybettiği fabrika yangında, yangın söndürme sistemi vanalarının kapalı olduğu, itfaiyenin daha önce yaptığı uyarıya rağmen önlem alınmadığı ortaya çıktı.

Kocaeli'nin Çayırova ilçesinde bulunan Akpınar Tekstil fabrikasında yaşanan yangına ilişkin bilirkişi raporu tamamlandı. 4 mülteci işçinin yanarak hayatını kaybettiği fabrikadaki yangına ilişkin hazırlanan rapor, facianın göz göre göre geldiğini açığa çıkardı. HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, bugün Mecliste yaptığı basın toplantısıyla bilirkişi raporunu gün yüzüne çıkardı.

"VANALAR KAPALI, İŞÇİLER SİGORTASIZ"
Rapora ilişkin Mecliste düzenlediği basın toplantısında konuşan Gergerlioğlu, uzmanlara göre havalandırma sisteminde, denetimlerde kontrolsüzlük olduğunu ve bu nedenle yangının çok hızlı bir şekilde yayıldığını söyledi. Yaşanan yangının önlenebilir olduğunu vurgulayan Gergerlioğlu, heyet raporunda 1 ay öncesinde aynı yerde aynı sebepten ötürü yangın olduğunu belirterek, "Raporda 3 ana vananın kapalı olduğu, hiçbir şekilde erken müdahale sisteminin bulunmadığı yer alıyor. Özellikle havalandırma sisteminde meydana gelen toz yangınları son derece hızla yayılan ve söz konusu materyalin cinsine bağlı olarak patlamalara neden olabilecek karakterde. Kapalı olan vanalar yağmurlama sisteminin çalışması engellemiş, ilgili aparatlardan kurtularak çökmesine neden olmuş. Alt katlardan başlayan yangın, üst katlara çıkarak kontrol edilemez hale gelmiş" ifadelerini kullandı.

Baştan sona hataların ve denetimsizliğin olduğunu belirten HDP'li Gergerlioğlu, "Ne bakanlık denetim yapmış, birisi gelmiş fabrika kiralamış, yangın uyarı sistemi çalışmıyor, bir de başka yere kiralamış. Bunun mevzuata uygun olup olmadığı belli değil. Taşeron işçiler doldurulmuş, bunlara yangın eğitimi verilmemiş. Çalışma izni olmayan işçiler var" dedi.

Hayatını kaybeden mülteci işçilerin sigortasız çalıştırıldığının da bu raporda yer aldığını belirten Gergerlioğlu, "Fabrika sahiplerinden Mahmut Genç, verdiği ifadede ustabaşı Mahmut Abdulal'ın bayram tatilinde olan fabrikaya mülteci işçileri tırdan malzeme indirmek için günü birlik getirdiğini öne sürdüğünü ve Mahmut Abdulal da 26 kişiyi iş yerine getirdiğini söyledi" şeklinde konuştu.

"BU KİŞİLER HATALI DA, DENETLEYENLER HATALI DEĞİL Mİ?"
Kocaeli Valiliği, Çevre İl Müdürlüğü ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na, fabrikaları denetlemeyen kurumların hatalı olup olmadığını sorduğunu hatırlatan Gergerlioğlu, Valilikten belgeleri konuşmak için randevu talep ettiğini ve cevap alamadığını söyledi. 3 aydır tek bir açıklamanın olmadığını söyleyen Gergerlioğlu, "Randevu talebimize cevap verilmedi. Milletin sorunlarını çözmekle görevliler, milletin sorunlarını örtbas etmekle görevli değiller. Milletin vekilinin randevu talebine cevap vermemeyle görevli değiller. Hata apaçık ortada, bu belgelere verebilecek, savunulabilecek tek cevapları yok. 3 aydan fazla zaman geçmiş tek bir açıklama yok" dedi.

İşçilerin çalışma izni olmadan nasıl çalışabildiklerini soran Gergerlioğlu, konuya ilişkin bakanlığa soru önergesi verdiklerini belirterek, "Türkiye'de mülteci olanların, geçici ikamet belgesi olan kişilerin yüksek oranda çalışma izninin olmadığını gerekli istatistiksel verilerle bize açıklamışlardı. Bakanlık yetkilerine birebir sorular sorduk cevap verememişlerdi. Bize, 'cevapları hazırlayalım size iletiriz' dediler, 2.5 ay geçti hâlâ ortada cevap yok. Skandallara cevap vermiyorsunuz, Devleti yönetip götürüyorsunuz. Bravo elinize sağlık diyorum" açıklamasını yaptı.
11 Eylül 2019 14:48
DİĞER HABERLER