Körfez Savaşı'nda Amerikan ordusuna klimalı tabut üreten ve İngiliz Kraliyet Sarayı'na soğutma cihazları satan Antalyalı işadamı Can Hakan Karaca, şimdi de ilginç bir projeyi hayata geçiriyor. Karaca, 4 bin 500 metre yükseklikteki bir dağın havasını modifiye ederek 'Kar Adası' oluşturdu.
Antalya Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren Cantek Soğutma Sistemleri, 10 kişilik Ar-Ge ekibiyle önemli bir projeye imza attı. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Can Hakan Karaca, dört mevsim kar keyfi yaşatabilmek için 800 bin Euro'luk Ar-Ge yatırımı yaptı. Söz konusu proje ile güneşin altında kış atmosferini yaşatacaklarını söyleyen Karaca, "40 derece sıcakta atkı ve eldivenlerinizi takıp en sıkı kıyafetlerinizi giyerek karlar adasında bambaşka bir ortamı tadabilirsiniz." dedi.
Yazın ortasında kış yaşamak için oluşturulan bu mekan, kar severlerin vazgeçilmezi, yazın sıcağından bunalanların alternatifi olacak. Büyüklüklerine göre 4 ile 20 milyon Euro'ya mal olacak Kar Adası'nda, Haski cinsi köpeklerin çektiği kızaklarla tur atılabilecek özel pist, kardan adam yaparak kartopu oynanabilecek alanlar ve şömine ateşi eşliğinde yemek yenebilecek restoranlar yer alıyor. Hayatında kar görmeyen çocuklar, penguenler eşliğinde kayıp kartopu oynamanın keyfini yaşayacak. Altı aylık bir çalışma neticesinde ortaya çıkan Kar Adası, 12 metre yüksekliğinde, bin 500 metrekarelik alana küre şeklinde yapılması planlanıyor. Projenin ilki önümüzdeki bahar aylarında Antalya'da uygulanacak. Kar Adası'nın içinde en fazla 50 kişi bulunacak. İnsanlar adada, günübirlik kar keyfini yaşayacak.
Hakan Karaca, fabrikanın bir köşesinde yer alan projenin ilk ayağı 200 metrekarelik içi kar dolu odayı basına tanıttı. Kar Adası hakkında bilgi veren Karaca, projenin Cantek mühendisleri tarafından geliştirildiğini ve kullanılan teknolojinin de tamamen kendilerine ait olduğunu söyledi. Projeyle insanların içine girip eğlenebilecekleri, dört mevsim kar yağabilen bir ortam hazırlamayı amaçladıklarını kaydeden Karaca, projenin ortaya çıkışını da şöyle anlattı: "Bir arkadaşım saunada kullanmak üzere kozmetik bir kar odası talep etti. Arkadaşımın bu isteğini yerine getirme çalışmaları yaparken Antalya'nın tek kayak merkezi Saklıkent'e kızıma kar göstermeye gitmiştim. 4,5 yaşındaki kızım hiç kar görmemişti. Orada karın içinden hiç çıkmadı. Çocuk karı görünce çıldırmış gibiydi. Antalya'ya döndükten sonra kara hasret kalmıştı. Çevresindekilere sürekli kar topu oynamak istediğini söylüyordu. Dolayısıyla hem kızımın hayalini gerçekleştirmek hem de ticari anlamda iyi bir fikir olduğunu düşünerek projeyi geliştirmeye karar verdik. Ufak bir kar odası yerine geniş bir kar adası yapma fikri doğdu."
"Artık teknoloji sayesinde her şeye anında ulaşabiliyoruz. Projeyle birlikte insanlar da istediği atmosfer şartlarına, cüzi bir ücret karşılığında ulaşabilecek." diyen Karaca, şöyle devam etti: "Projemizi birkaç kuruluşla paylaştık. Büyük heyecan duydular. Şimdi hayata geçirmek için yer arıyoruz. Muhtemelen ilk uygulamayı Antalya'da yapacağız. Sonraki aşamadaki hedefimiz, başta Afrika ve bütün kar yağmayan ülkelere bu ürünü satmak."
Karaca, projeyi özellikle neden Antalya'da hayata geçirmek istediğini de, "Antalya'da bir hayalim var, bu projeye hep onu gerçekleştirmek için başladım. İnsanlar denize girsinler. Denize girdikten bir dakika sonra kar adasının kenarında çay içsinler, içeriye girip kayak yapıp kartopu oynasınlar." sözleriyle anlattı.
Kar Adası'nın bir turizm kenti olan Antalya'nın imajına da büyük katkı sağlayacağını vurgulayan Karaca, böyle bir projeyi ilk kez kendilerinin yaptığını belirterek şunları söyledi: "Avrupa ve Dubai'de benzer şekilde kayak pistleri var. Bunlar sadece kar yağmadığı zaman insanların kayak ihtiyacını karşılamak için ve show amaçlı yapılmış. Bizim yapmayı planladığımız Kar Adası, konsept olarak çok farklı. Sadece kayak değil, insanlar doğal bir atmosferde kar keyfini yaşayacak. İçeri girdiklerinde kendilerini rahat hissedecek. Çünkü 4 bin 500 metre yükseklikteki bir dağın havası var." (CİHAN)