Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 405 bin kamu personelinin maaşlarında artış olacağını belirterek, maaşında artış yapılacak yönetici sayısını açıkladı.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, 2012 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Tasarısı'nın 9 maddesi kabul edildi.
MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, Maliye Bakanı Şimşek'e, çıkarılan KHK ile maaşları artan kamu personelini ve bütçeye ne kadar yük getirdiğini sordu. Şimşek, ''KHK ile yapılan düzenlemeyle 405 bin kamu personelinin maaşlarında artış olacak. Bunun 13 bini yönetici konumundaki arkadaşlar... Geri kalan 392 bin personel ise çeşitli kadrolarda bulunanlardır'' dedi.
Şimşek, bu artışın bütçeye getireceği yükle ilgili soruya, ''870 milyon lira biz bir ek ödenek koymuştuk. Dolayasıyla o çerçevede bütçeye herhangi bir etkisinin olmaması lazım'' karşılığını verdi.
İntibak Yasası ile ilgili çalışmaların devam ettiğini hatırlatan Şimşek, düzenlemenin nasıl çıkacağının Meclisin takdirinde olduğunu vurguladı. Şimşek, tedrici uygulama olarak bir çalışma yaptıklarını, hizmetli ile şube müdürleri arasındaki memurlara, normal artışların yanı sıra en az 43 lira, en çok 341 lira artışın söz konusu olduğunu anlattı.
-''Gelir ihtiyacına göre çalışma yapmadık''-
Şimşek, özelleştirme gelirlerinin muhasebesi konusundaki bir soruyu yanıtlarken, şöyle konuştu:
''Özelleştirme geliri çizgi altı olması gerekiyor; finansman kalemidir, gelir kalemi değildir. Ama benden önce de bu böyleydi. Bütçe hesaplamalarında çizgi üstü, yani gelir olarak addediliyor. Ama uluslararası uygulamalar son derece açık.
Son 2-2,5 yılı dikkate alırsanız, bütün ağırlığı elektrik dağıtım üretimine verdiğimi görürsünüz. Yoksa aslında halka arzın çok kolay olduğu, ciddi gelirler elde edebileceğimiz varlıklarımız var. Ama gelir ihtiyacına binaen bir çalışma yapmadık, işi bu çerçevede götürmedik'' diye konuştu.
Bakan Şimşek, okullarda, ''girişimcilik ve muhasebe'' dersi okutulması konusunda, ''Bence girişimcilik dersi verilebilir. Muhasebe çok teknik bir konu...Ama girişimciliği mutlaka öğretmemiz lazım'' karşılığını verdi.
-''Yatırımcı kuruluşlara 15 milyar lira aktardık''-
MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal'ın, ''2010 yılı için yedek ödenek 500 bin lira olarak bütçede yer alırken, kesin hesapta yaklaşık 21 milyar lira. Bunun açıklaması ne, bu para nereden aktarıldı, nereyle gitti?'' sorusuna karşılık Şimşek, son 1-2 yıldır altyapı yatırım ödeneklerini sınırlı tuttuklarını, gelir performansına göre ekstra kaynak sağlayabildiklerini anlattı.
Şimşek, geçen yıl kendi bütçelerine ek olarak yatırımcı kuruluşlara 15 milyar lira ekstra kaynak aktardıklarını ifade ederek, ancak bunları kendi başlarına yapmadıklarını, çıkan YPK kararlarına göre olduğunu söyledi. Şimşek, ''İmkanlar elverdiği için ek bir takım harcamalar yapılıyor. 9.1 milyar lirayı bu kapsamda Ulaştırma Bakanlığına verdik'' dedi.
Türkiye'nin altyapıya, insanına, AR-GE'ye bulabildiğince, hatta borçlanarak daha fazla kaynak aktarması gerektiğini belirten Şimşek. ''Borç ve açıkların gözetim altında olduğu bir dönemden geçiyoruz. Gelirler beklenenin ötesine taştığı zaman kaynak aktarıyoruz. Türkiye'de ilk kez uygulanmıyor, benim getirdiğim bir şey değil'' diye konuştu.
-''Açlık grevi yapmazsam namerdim''-
CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, TBMM'de odalarını temizleyenlerin bir şirkette çalıştığını belirterek, ''Taşeron kölelik sistemidir, bu istihdam biçimine karşı çıkılmalı'' dedi.
CHP İstanbul Milletvekili Ferit Mevlüt Aslanoğlu, özelleştirme sonucu üretim durduğunu, çalışanların işsiz kaldığını belirterek, sigara ve şeker fabrikalarının özelleştirilmesinde çalışanların mağdur olduğunu söyledi. Aslanoğlu, Bakan Şimşek'e, Samsun Sigara Fabrikasında tek vardiya çalışıldığını belirterek, şöyle konuştu:
''Ne istedin bu insanlardan? Kanlarına ekmek doğradın. Meydanı sigara kaçakçılarına bıraktınız. Malatya'da arsa ayrı, fabrika hurda olarak ayrı satıldı. Blok satılan şeker fabrikalarından birer tanesi çalışacak, hepsi bina, arsa olacak. Ülkede üretimi yok ediyorsunuz. Keşke Malatya Tekel ve Sümerbank'ı bedava verseydiniz, 'şu kadar istihdam yaratacaksın' deseydiniz. Bırakın bizim fabrikamızı biz alırız, ama yok. Üretimin işçinin böğrüne hançer sokuyorsunuz. Sizi uyarıyorum; bu fabrikalar yarın bina olursa orada açlık grevi yapmazsam namerdim, namussuzum.''
-''400 dönümünü MEB'e verdik''-
Şimşek, özelleştirmenin her iktidar döneminde yapıldığını ve tartışma konusu olduğunu belirterek, kendilerinin elektrik dağıtımının özelleştirilmesinde personel sayısının korunmasını sağladıklarını, şeker fabrikalarının özelleştirilmesinde üretimin 5 yıl süreyle devamı konusunda adım attıklarını kaydetti.
''Geçmişi tabii ki tartışabiliriz'' diyen Şimşek, özelleştirme yapılırken kuruluşun sahip olduğu fazla araziyi aldıklarını kaydetti. Şimşek, ''Malatya Şeker Fabrikasının 800 dönüm arazisi var, biz henüz özelleştirmeden 400 dönümünü Milli Eğitim Bakanlığına tahsis ettik. Bu konuda biz de hassasız'' dedi.
Taşeron işçi çalıştırmada bir takım sorunların olduğuna dikkati çeken Şimşek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının taşeron işçilere yönelik bir çalışma içinde olduğunu, bu bittiğinde yasal düzenlemenin Meclise geleceğini söyledi.
Tasarının maddeleri üzerindeki görüşmeler sürüyor.
AA