42. Uluslararası Silifke Kültür Festivali başladı

42. Uluslararası Silifke Kültür Festivali başladı
Mersin'in Silifke ilçesinde bu yıl "Göksu Yılı" temasıyla kutlanan Uluslararası Silifke Kültür Haftası etkinlikleri törenle başladı.

20-26 Mayıs tarihleri arasında 42.'si düzenlenen etkinlik ilk gününde renkli görüntülere sahne oldu. Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü önündeki tören, kültür haftası çelenginin Atatürk Anıtına sunulmasının ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşının söylenmesiyle başladı.
Silifke Halk Eğitim Merkezi önünde düzenlenen etkinliğe, Silifke Belediye Başkanı Mustafa Turgut, CHP'li Mersin milletvekilleri Ali Rıza Öztürk ile Aytuğ Atıcı, AK Parti Mersin Milletvekili Nebi Bozkurt, Silifke Kültür Haftası Komite Başkanı ve Silifke Kaymakamı Şevket Cinbir, Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç ve Kültür Müdürü İzzet Çakmak, Silifke Emniyet Müdürü İsmail Kavaklı, AK Parti Mersin milletvekili adayı Arif Yıldırım, siyasi parti temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Açılış konuşması Silifke Belediye Başkanı Mustafa Turgut tarafından yapıldı. Yörük hakkında bilgi veren Turgut, "42.'sini gerçekleştireceğimiz Silifke Kültür Haftası'nın açılışını onurlandırdığınız için hepinize teşekkür ediyorum. İlk olarak 1974 yılında başlayan ve 'Silifke Müzik ve Folklor Festivali' olarak isimlendirilen festivalimizin adı, 1996 yılında 'Silifke Kültür Haftası' olarak değiştirilir.O tarihten bu yana belediye başkanlığı yapan Ali Önder, Metin Mertol Kabal, Cahit Paker, Süleyman Sırrı Oğuz, Feyyaz Bilgen, Ahmet Sadık Avcı ve Bayram Ali Öngel'e ve yine o tarihten bu yana Silifke'de kaymakamlık görevinde bulunan Ahmet Önal, Rumi Yıldız, Aziz İnci, Tahsin Aydın, Halil Işık, Mustafa Altıntaş, Mehmet Ünal, Sefa Çetin, Ahmet Beyoğlu, Fatih Damatlar ve şimdiki kaymakamımız Şevket Cinbir'e festivalimize olan katkılarından dolayı huzurlarınızda teşekkür ediyor, şükranlarımı sunuyorum.
Silifke Kültür Haftası'na 2000 yılından itibaren Silifke'nin kültürünü ve özelliklerini yansıtan isimler verilmeye başlandı. Bildiğiniz gibi geçen yılı 'Yörük Yılı' olarak isimlendirmiştik. Bu yılı ise 'Göksu Yılı' olarak adlandırdık. Neden Göksu? Çünkü Göksu Silifke'mizin var olma sebebidir. Büyük İskender'in muzaffer komutanı Selefkos Nikador, Göksu gibi Dicle ve Asi nehirleri etrafında da kendi ismiyle kentler kurmuştur. Bunlar içinde günümüze kadar gelebilen sadece Göksu etrafında kurulan Silifke'miz olmuştur. Göksu Nehri, iki kol halinde Toros Dağları'ndan doğar. Bir kol Geyik Dağları'ndan diğer kol ise Haydar Dağları'ndan gelir. İki büyük kol olan Hadim ve Ermenek, Mut yakınlarında birleşir. Uzunluğu 250 km. fazla olup, suların toplandığı bölge 10 bin km2 geniştir ve Akdeniz'e ulaştığı yerde Göksu Deltası'nı oluşturur.
Ayrıca taşköprünün araç trafiğine kapanmasından sonra Göksu üzerinde ihtiyaç olan 4. köprünün yapımı da inşallah Silifke Belediyesi olarak bize nasip olacak. Bizim hayalimiz olan bir büyük Göksu Projemiz var. İçinde teknelerin dolaştığı, kıyısında sosyal alanların yer alacağı projenin fizibilite ihalesini 2 ay kadar önce gerçekleştirdik. Bu fizibilite çalışmalarının yaklaşık 1-1,5 ay sonra sonuçlandırılmasının ardından, sıra önce proje ihalesine sonra da yapım ihalesine gelecek. Birkaç yıl içinde bu büyük projeyi gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Yaklaşık 3000 yıllık tarihe ve eşsiz güzelliklere sahip olan Silifke'mize görev sürem boyunca en iyi hizmetleri sunmak, benim ve mesai arkadaşlarım için en büyük onur ve gurur olacaktır." dedi.

Silifke'nin Türkiye ve dünyaya tanıtımında kültür haftasının çok önemli rol aldığını ifade eden Komite Başkanı ve İlçe Kaymakamı Şevket Cinbir, "42 yıldır kutlanan bu festivaller sayesinde Silifke adını Türkiye'ye olduğu gibi dünyaya da duyurdu. Silifke halkı geçmişine sahip çıkarak bu değerlerini korumuştur. Silifke, Akdeniz'in incisi olan ovasıyla, deniziyle, sahiliyle, tarihi ve turistik eserleriyle zengin bir tarihi dokuya sahip cennet bir köşedir. Silifke'mizin tanıtılması sevgi ve barışın kardeşliğin kökleşmesi daha nice festivallerde sağlık mutluluk içinde bir araya gelmesi temennisiyle hepinize en içten saygılar sunarım." dedi.

CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk ve Aytuğ Atıcı ise yaptıkları konuşmalarda "Müzik ve folklor festivali olmaktan çıkıp hepsini kapsayan bir isim bulunmuş ve kültür olarak isimlendirilmiş olmasına oldukça mutlu olduk. Silifke'de Festivalin huzur içinde geçmesini diliyoruz" dediler. AK Parti Mersin Milletvekili Nebi Bozkurt ise "Silifke Festivalinin tüm Silifkelilere ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum" dedi.

Konuşmaların ardından Kültür Haftası açılış kurdelesi kesilip, yaş kütüğüne bröve çakıldı. Kortej geçişinde Silifke Belediye Halk Oyunları ekibinin gösterisi ve Mersin Mezitli Belediyesi Mersina Halk Dansları Topluluğu, İzmir Bergama Belediyesi Halk Dansları Topluluğu, Romanya, Kazakistan ve Bulgaristan halk dansları toplulukları, Bergkamen, Hassloch ve Yevpatoria kardeş belediyelerinden gelen konukların geçişi ve araçların geçişi açılış sona erdi. CİHAN
20 Mayıs 2015 20:59
DİĞER HABERLER