Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun başkanlık ettiği Haziran ayının basına açık ilk BM Güvenlik Konseyi (BMGK) toplantısı yapıldı.
Davutoğlu, 48 yıl sonra ilk kez BMGK'da yer alan Türkiye'nin Haziran ayı dönem başkanı olması dolayısıyla, BMGK'nın dönem başkanı sıfatıyla kürsüye vurarak toplantıyı resmen başlattı.
Davutoğlu, Eski Yugoslavya ve Ruanda Uluslararası Ceza Mahkemeleri yargıçları ve savcılarının BMGK'ya brifing vereceği toplantının başında Türkiye'nin BMGK dönem başkanlığını üstlenmesi nedeniyle bir konuşma yaptı.
BMGK toplantısına Hırvatistan Başbakanı İvo Sanader ve Bosna Hersek Dışişleri Bakanı Swen Alkalaj da katılıyor.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, başkanlık ettiği ilk BM Güvenlik Konseyi (BMGK) toplantısında, Türkiye'nin uluslararası toplumunun sorumlu bir üyesi olarak BM Şart'ında (Ana Sözleşmesinde) yer alan ideallerin ve ilkelerin desteklenmesine derinden bağlı olduğunu belirtti.
Davutoğlu, toplantının başında Türkiye'nin BMGK başkanlığını üstlenmesi dolayısıyla yaptığı konuşmada, bu toplantının Türkiye'nin başkanlık ettiği ilk basına açık toplantı olduğunu hatırlattı ve toplantıda bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Türkiye'nin 5 yıl kadar önce BMGK üyeliğine adaylığını açıklamaya karar verdiğinde BMGK'da oynayabileceği rol hakkında son derece açık bir vizyonu olduğunu belirten Davutoğlu, Türkiye'nin BM'yi dünyada uluslararası meşruiyetin şekil aldığı temel kurum, BMGK'yı da küresel barış ve güvenliğin sağlanmasından sorumlu temel organ olarak gördüğünü belirtti.
Davutoğlu, "Türkiye uluslararası toplumun sorumlu bir üyesi olarak BM Şartı'nda (Ana Sözleşmesinde) yer alan ideallerin ve ilkelerin desteklenmesine derinden bağlıdır" dedi.
BM'nin kurucu üyelerinden biri olarak Türkiye'nin BM'nin programlarına ve siyasetine aktif olarak katılmasının dış politikasının da temel direklerinden biri olduğunu vurgulayan Davutoğlu, Türkiye'nin BMGK üyesi olmasıyla bölgesinde ve bölgesinin ötesinde oynadığı yapıcı rolü daha da güçlendirebileceğine inandığını ifade etti.
Davutoğlu, Türkiye'nin özellikle bölgesindeki son decece karmaşık konulara ilişkin anlayışının Konseyin çalışmalarına katma değer getirmesi umudunu dile getirerek, Türkiye'nin BMGK'daki son 5 ayında pek çok konuda sahip olduğu birikimden çok yararlandığını ve bunları BMGK'da somut olarak ortaya koymaya çalıştığını ifade etti.
''Şimdi önümüze baktığımızda Konsey üyeleriyle ve tüm BM üyeleriyle aktif olarak yaptığımız görüşmelerin ve çalışmaların dünyada barış ve istikrara katkı sağlamaya devam edeceğinden daha da umutluyuz'' diyen Davutoğlu, Konseyin neredeyse tüm gündemini de yansıtan BMGK'nın bu ayki yoğun gündeminin bu yönde bir adım olacağına inandığını, Türkiye'nin BMGK Başkanı olarak üstüne düşeni yapacağını belirtti.
Türkiye'nin başkanlık ettiği ilk BMGK toplantısının Eski Yugoslavya ve Ruanda Uluslararası Ceza Mahkemelerinin toplantısı olmasından da ayrıca memnuniyet duyduğunu belirten Davutoğlu, bu iki mahkemenin uluslararası adaletin sağlanmasına katkıda bulunduğunu, Türkiye'nin bu iki mahkemenin önemli çalışmalarına büyük önem atfettiğini ve uluslararası insancıl hukuk ihlallerine uğrayan kurbanlara adalet sağlanmasının Türkiye için öncelik taşıdığını belirtti.