4B uydusu test yayınına başlıyor, 4K yayın ve uydu interneti hizmeti sunulacak

4B uydusu test yayınına başlıyor, 4K yayın ve uydu interneti hizmeti sunulacak
Uzaya fırlatılan 4B uydusu kısa bir süre içerisinde test yayınına başlayacak. 4B uydusuyla birlikte kullanıcılar hem televizyon hem de uydu internet hizmetini alabilecek. Veri bilgisi için gönderilen 4B uydusunun yayına geçmesiyle uydu interneti daha ucuza kullanma imkânı sağlanacak.

İstanbul Haliç Kongre Merkezi'nde 11-12 Aralık tarihinde uydu ve uzay alanında Türkiye'de ilk ve tek etkinlik olan 'Türksat Uydu, Uzay ve Teknoloji Günleri' hakkında yapılacak toplantı öncesi Antalya'da sektör temsilcileri bir araya geldi. Toplantılarda yapılan sunumlarda yeni uydu teknolojileri, hedefler ve Türksat'ın alt yapısında verdiği hizmetler bilgilendirildi.

Türksat kurumsal iletişim uzmanı Can Tekindal, 3. Köprü ve 3. Havalimanından 4K yayını yaparak ilk denemeyi gerçekleştireceklerini söyledi. Tekindal, ayrıca yüzde 100 yerli olacak Turksat 6A'nın ise 2019 yılı sonunda fırlatılmasının düşünüldüğü, 2020 itibarıyla da bu uydu üzerinden yayın vermenin amaçlandığı belirtti. 4B uydusuyla ilgili bilgiler veren Tekindal, bu uydu ile vatandaşların hem televizyon hem de internet hizmeti alabileceğini kaydetti. Tekindal, "11-12 Aralık'ta yapılacak toplantıda 3. köprü ve 3. Havalimanını yapılacak bu toplantıda telekonferans sistemiyle 4K yayını olarak 4B üzerinden test yapacağız. İlk olarak böyle kullanacağız. Akabinde de işletmeye alınması planlanıyor." dedi.

'YERLİ UYDU 6A İÇİN ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR'

Tekindal, yüzde 100 yerli olan 6A için çalışmaların da devam ettiğini kaydetti. Türksat'ın 118 ülkede dünya nüfusu üzerinde 3 milyar insana hitap ettiğini vurgulayan Tekindal şunları söyledi: "Asya ve Avrupa arasında köprü gören uydularımız 4A uydusu ile Afrika kıtasına da eriştik. Ülkenin ihracatına doğrudan etki eden bir durumdur. Bir reklam verildiğinde Afrika'da yayınlanmış olacaktır. Türkiye ile ilgili farklı coğrafyalarda hizmet edeceği düşüncesindeyiz. 6A uydusu için 2019 yılını öngörmekteyiz. 5 yılda imal edip daha sağlam bir yapıda göndereceğiz."

E-DEVLET SİTESİNDE EN ÇOK SİGORTA HİZMET DÖKÜMÜ SORGULANIYOR

Tekindal, Türksat alt yapısıyla çalışan e-devlet sistemi hakkında da şu bilgileri verdi: "2015 yılı son verilerine göre 25 milyon 194 bin 370 kullanıcısı bulunuyor. E-devlet uygulaması kullanan vatandaşların ilk sırada, yaklaşık 36 milyon kez 4A sigorta hizmet dökümünü sorguladığı, ikinci olarak da yaklaşık 34 milyon kez araç sorgusu gerçekleştiği, üçüncü olarak da en çok 3 günlük hava tahminin sorgulandığını görüyoruz. E-devlet sistemi üzerinde en az sorgulama ise adli sicil kaydı."

İNTERNET ÜZERİNDEN TV YAYINI KULLANIMI ARTTI

Uydu Elektronik İletişim İş İnsanları Derneği (TUYAD) Genel Başkanı Hayrettin Özaydın ise televizyon kanallarının kullanımıyla ilgili bilgiler verdi. Türkiye'de internet üzerinden TV yayın kullanımının yüzde 11 oranında arttığını kaydeden Özaydın, "Ekonomik seviye geliştikçe IP kullanımı artıyor. Ortadoğu da hala SD yayın kullanılıyor. Yıllar önce 5 metre anten takıp sadece 3 kanal izleyebiliyorken şimdilerde Türksat uyduları ile binlerce kanal izlenebiliyor. Karasal televizyon yayını artık dijitale geçiyor. Türkiye'de geçtiğimiz yıl 4 milyon akıllı televizyon satıldı ancak bunların sadece yüzde 6'sında televizyon izleyen kullanıcı aynı anda internete de giriyor." diye konuştu. CİHAN
03 Aralık 2015 14:44
DİĞER HABERLER