5 bin yıllık geçmişe sahip mozaik sanatına ilgi her geçen gün artıyor

ANKARA (CİHAN)- Geçmişi 5 bin yıl öncesine kadar giden mozaik sanatının günümüzdeki ustalarından Mustafa Salih Kamanlıoğlu, bu sanat dalına ilginin giderek arttığını belirterek, "Bizim işimiz eğitim. Ama yetiştirdiğimiz arkadaşlarımızdan bazıları bu işin ticaretini yapıyor ve ciddi manada da paralar kazanıyor. Metrekaresi bin 500 liradan başlıyor ve modele göre de fiyat değişiyor. Görüntü bakımından yapımı zor ama bu zorluk da aşıldı. Önemli olan bu işe başlamak." dedi.

Mozaik yapım sanatı hakkında Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) bilgi veren Mustafa Salih Kamanlıoğlu, su sanat dalının geçmişinin milattan önce yaklaşık 5 bin yıl öncesine kadar dayandığını, Sümerler'in bu sanatı duvarlar ıslakken tuğla parçalarını kırarak duvarlara yapıştırarak başlattığını söyledi. Kamanlıoğlu, "Sonraki zamanlarda yolların kenarlarına tuğla ve seramik parçalarını yapıştırıp farklı bir düzene geçmişler. En gerçek mozaiği Mezopotamya yöresinde Urfa, Halfeti yöresindeki Fırat kenarındaki çakıl taşlarının kırılıp, dönemin belli sanatçıları tarafından belli düzünde kırarak resim yapmalarıyla başladı. Doğu Anadolu'daki mozaiklerin çoğunda zamanında tek din olmadığı için hep tanrılara yönelik, yani insanüstü güçleri kendi hayalleriyle birleştirip mozaik yapmışlar." dedi.

"BİR METRE KARELİK BİR ÇALIŞMA 10 GÜN İÇERİSİNDE BİTEBİLİYOR"

Kendi çalışmalarının bir mozaiğin mikro düzeyinde çalışması olduğunu söyleyen Kamanlıoğlu," Normalinden en az bir kat daha küçük şekliyle çalışıyoruz, tabi antik olursa bunlar. Yapım süresi yapılacak çalışmanın şekline bağlı. Ufak bir çalışmaysa ve detay yoksa sabahtan akşama kadar çalışacak şekilde bir metre karelik bir çalışma 10 gün içerisinde bitebiliyor. Diğer çalışmalar daha uzun sürer. Tabi bu kolay olan çalışmalar için ama mesela bir Mevlana'nın semazeni ya da bir atın koşması, hareket olan bir resim de süre bir o kadar da artar." şeklinde konuştu.

"GELEN ARKADAŞLARA TAŞIN ÖZELLİKLERİ ANLATILIYOR"

Mozaik sanatını öğrenmeye gelen meraklılarına ilk dersin taşın özelliklerini tanıtmakla başlandığını belirten Kamanlıoğlu, "Yapım sürecinde ilk önce gelen arkadaşlara taşın özellikleri anlatılıyor. Türkiye'deki taşlar, granit, bazalt, tüf gibi bir sürü çeşitli taşlarımız var bölgesel olarak. En rahat kırıla bilenler travertenler ama onlardan da fire verenler çok çıkıyor. Travertenler kükürtlü, volkanik bölgelerden çıkan taşlar olduğu için aralarında sulardan dolayı boşluklar oluşuyor, sünger gibi taşlar. Biz ağırlıklı olarak Afyon bej dediğimiz biraz daha sert ama çok rahatlıkla kesile bilen bir taş olduğundan onları seçiyoruz. İlk olarak kesme aparatlarını tanıtıyoruz. İkinci etapta ise taşların şekillere göre nasıl kesilip yerleştirilmesi geriyor onlar gösteriliyor. Son aşamada ise artık modellere geçiriliyor. Mozaiği ne kadar yavaş çalışırsanız çalışma o kadar güzel olur. Mozaik hızlı bir çalışmaya gelmez." ifade etti.

"YURTDIŞI KAYNAKLI OLDUKÇA PAHALI OLAN MALZEMELER TÜRKİYE'YE GELİYOR"

Mozaikte kullanılan malzemelerin oldukça pahalı olduğunu belirten Kamanlıoğlu," Yurtdışı kaynaklı oldukça pahalı olan malzemeler Türkiye'ye geliyor ve hobi ve mozaik severler tarafından kullanılıyor ama fiyat olarak oldukça yüksek fiyatta oluyor. Bu konuda araştırmamız oldu. Epey denedik ve oldukça maliyeti fazla oldu ve o malzemeye çok yakın malzemeyi elde ettik. Arada bizdeki tespit ettiğimiz fiyatla onların fiyatı arasında yaklaşık 10 kat daha fazla fark var. Daha da devam ediyoruz çalışmalarıma. Şuana kadar renk kartelamızda 50'ye yakın renk elde ettik. Bu taşların özü yüzde 90'ı kum. Deniz kumu ya da çok ince kumlar. Benim tarafımdan renklendiriliyor. Bir takım kimyasallarla birleştirilip, preslenip, kalıplandıktan sonra belli makinalar var kesip, çubuk haline getiriyorum ve çok çabuk da kesildiği için çalışmaya da kolaylık sağlıyor." dedi.

"BİZİM İŞİMİZ TİCARET OLMADIĞI İÇİN, İŞİMİZ EĞİTİM"

Eserlerinin satıldığını ve ders almak isteyenler konusunda oldukça fazla rağbet olduğunu söyleyen Kamanlıoğlu sözlerine şöyle devam etti:" Bizim eserlerimiz satılıyor ve buraya da çok fazla teklif geliyor. Bizim işimiz ticaret olmadığı için, işimiz eğitim. Ama yetiştirdiğimiz arkadaşlarımızdan bazıları yapıyor ve ciddi manada da paralar kazanıyorlar. Metre karesi bin 500 liradan başlıyor ve modeline göre değişiyor tabi fiyatlar. Ben aşağı yukarı 10 senedir uğraşıyorum ve Facebook'ta 2 binin üzerinde arkadaşımız var. Mozaiğe ilgi gitgide artıyor ve daha da seviliyor. Aslında soğuk bakılan bir şey. Görüntü bakımından yapımı zor ama artık onlar da bu zorluğu aştılar. Önemli olan bu işe başlamaktır. Çok daha ileri noktalara geleceklerini kesinlikle biliyorum." CİHAN
14 Mart 2015 11:59
DİĞER HABERLER