50 farklı ülkeden gelip iftardan buluştular

Baran Uluslararası Öğrenci ve Kültür Federasyonu, yaklaşık 50 farklı ülkeden 200 öğrenciyi iftar sofrasında buluşturdu. İstanbul Boğazı'nda tekne turu yapan öğrenciler, iftar öncesi keyifli anlar yaşadı. Öğrenciler, Türkiye'de Ramazan'ın çok güzel geçtiğini ancak kendi ülkelerine göre oruç süresinin biraz uzun olduğunu söyledi.

İnayet, Kervan ve Vifak Derneklerini bünyesinde barındıran Baran Uluslararası Öğrenci ve Kültür Federasyonu, bu Ramazan'da da farklı ülkelerden gelip Türkiye'de eğitim gören öğrencileri iftar sofrasında buluşturdu. 50'ye yakın ülkeden gelip Marmara Bölgesi'ndeki üniversitelerde eğitim gören yaklaşık 200 öğrenci, yatla Boğaz turu yaptı. Eminönü'nden kalkıp Karadeniz'e kadar uzanan yolculuk boyunca öğrencilere İstanbul'un tarihi mekanları tanıtıldı. Ayrıca teknede, öğrencileri eğlendiren çeşitli etkinlikler düzenlendi.

Bir öğrencinin Kur'an okumasının ardından, ezanla iftar yapıldı. Daha sonra öğrenciler tarihi Osmanlı macunu ve şerbetinden tattı. Şarkılar söyleyip, fıkralar anlatan öğrencilerin yat gezisi Eminönü'nden son buldu.

Türkiye'de farklı milletlerden öğrencilerle bir arada olmaktan mutluluk duyduğunu vurgulayan İstanbul Üniversitesi Endüstri Mühendisliği son sınıf öğrencisi Yulistyo Roman Adianto, "Hepimiz bir ortamda iftar açıyoruz. Benim için büyük bir nimettir. Burada baktığımız zaman dili, rengi farklı, çeşit çeşit insanlar var. Afrika'dan, Avrupa'dan, Asya'dan, Amerika'dan gelenler var. Anlatılamaz bir duygu. Onlarla tanışmak büyük bir avantaj. Ramazan Türkiye'de benim açımdan çok güzel. Şu açıdan bize biraz ters geliyor; bizim ülkemizde 12-13 saat Ramazan geçiriyoruz. Burada 18 saat geçirdiğimiz için biraz sıkıntı çekiyoruz. Bizim ülkemizde hemen hemen aynı zamanda iftar açıyoruz. 4 yıldır Türkiye'de olduğum içinde alıştım bu duruma, çok zorlanmadım." ifadelerini kullandı.

Somali'den Abdullahi Hüssein Aden ise "Arel Üniversitesi'nde Uluslararası Ticaret ve Finans okuyorum. Türkiye'de gerçekten iftarlar çok güzel. Birinci yılımda deniz üzerinde iftar yapmıştım. Fakat benim ülkemle burada oruç zamanı farklı. Somali'de 12 saat oruç tutuyoruz ama Türkiye'de 20 saate yakın oruç tutuyoruz. Ancak ben burada Ramazan'ı çok sevdim. Burada farklı arkadaşlarla bir araya geliyoruz. Özellikle bugün çok mutlu oldum, bu arkadaşlarla bir araya geldiğimiz için." şeklinde konuştu.

Fatih Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nde okuyan Bangladeşli Ajharul İslam ise şunları söyledi: "Ben şuanda çok mutluyum. Daha önce Kuranda bir ayet okumuştum. 'Allah sizi bir tek adamdan yarattı, sonra kabile kabile ayırdı birbirinizle tanışmanız için.' Biz bu iftarda bu ayetin gerçekleştiğini anlıyoruz. Buraya belki 50'den fazla memleketten öğrenciler geldi. Beraber iftar yapacağız. Kendimi çok iyi hissediyorum ve çok sevindim. Bizim memlekette şu anda en fazla 14 saat oruç tutuyoruz. Orada biraz sıcak var ama yağmur var şuan. O yüzden rahatlar. Burada da 18 saat ama burası da çok sıcak olmadığı için rahat."

Baran Uluslararası Öğrenci ve Kültür Federasyonu Genel Sekreteri Vedat Yavuz da farklı ülkelerden yüzlerce öğrencinin bir arada olmasından mutluluk duyduklarını söyledi. Yavuz, şöyle devam etti: "Bu akşam geleneksel hale getirdiğimiz, Türkiye'de okuyan 50'ye yakın ülkeden uluslararası öğrencilerimizle bir yeryüzü sofrası oluşturduk. Ramazan'da birleştirici bir ortam olsun istedik. Aile sıcaklığını hissedemeyen öğrencilerimizle bir araya geldik. Arkadaşların çoğunluğu güneyde olduğu için onların ülkelerinde daha az süreli oruç tutuluyor. Burada onun esprisini yaptılar. Ama yine de ortamdan ve hallerinden memnunlar. Ailelerinin yanında olmasalar bile kaynaşmış olmalarından çok mutlular. Bizim gayemizde zaten onları bir araya getirip birleştirmek."

CİHAN
29 Haziran 2015 22:44
DİĞER HABERLER