500 milyon Euro'ya mal olan atık su tesisi denizin kirlenmesini önledi

Karadeniz için yapılan ve en büyük çevre yatırımlarından biri olan Samsun Doğu İleri Biyolojik Atık su Arıtma Tesisi, günde yaklaşık 105 bin metreküp suyu son teknolojiyle arıtarak Samsun sahillerinin kirlenmesini önlüyor.

2 yıl önce Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen 500 milyon Euro'luk dev tesis ile Samsun'dan Karadeniz'e tek damla kirli su akmıyor. Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan tesis sayesinde Atakum, İlkadım, Canik ve Tekkeköy arasında kalan bölgenin atık suları geri dönüşüm yapılarak denizin kirlenmesinin önüne geçiliyor.

200 dönümlük bir alana konuşlanan Samsun Doğu İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi ile birlikte artık Karadeniz sahillerinin nefes aldığını belirten Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, geçmişte atık suların sadece yüzde 5'i temizlenirken şimdi yüzde 100'lere geldiklerini kaydetti.

Karadeniz'in Samsun kıyılarının artık atık su tehdidinden kurtarıldığını ifade eden Başkan Yılmaz, "Geçmişte düşünmemişler yarın ne olacak diye? Sanayi atıkları hep derelere bağlanmış. Oysa şimdi biz Samsun'un köylerine kadar biyolojik arıtma tesisleri ile Samsun sahillerinin denizlerini atık su tehdidinden kurtarıyoruz. Samsun sahili ile tertemiz bir şehir haline geldi. Basit bir olay değil." diye konuştu.

"Şayet bu tesis olmasaydı, yüzlerce, binlerce ton atık su Karadeniz'e akacak ve bütün Samsun'u, bütün bölgeyi tehdit eden bir çevre sorununa yol açacaktı." diyen Başkan Yılmaz, şunları kaydetti: "Zaman zaman hala çıkıp çevre ile ilgili 'Ne yaptınız?' diyenler var. Buyur işte. 'Ne yaptınız?' diyenlere cevap. Samsunumuz yaptığımız çevre yatırımlarıyla çağ atladı. Modern arıtma tesisimizle bir çay bardağı kadar pis su bile Karadeniz'e akmıyor. Bizim bu gösterdiğimiz duyarlılığı Karadeniz Havzası'nın çevresindeki tüm ülkeler ve kentler gösterse Karadeniz dünyanın en temiz denizi olur. Bir ülkenin ve o ülkede yaşayan insanların en önemli uygarlık göstergelerinden birisi temiz ve sağlıklı suya sahip olmaktır. Bu içtiğimiz su için de çevremizdeki tüm su kaynakları için de aynıdır." CİHAN
03 Şubat 2016 15:02
DİĞER HABERLER