5084 sayılı kanunun süresinin uzatılması isteği

5084 sayılı kanunun süresinin uzatılması isteği -DKİB Başkanı Gürdoğan: KOBİlere büyük katkı sağlayan ve yıl sonu itibariyle uygulama süresi sona erecek kanunun uygulama süresinin uzatılması, reel sektörün en öncelikli talepleri ara
TRABZON (A.A) - Doğu Karadeniz İhracatçıları Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, KOBİlere büyük katkı sağlayan ve yıl sonu itibariyle uygulama süresi sona erecek 5084 sayılı kanunun uygulama süresinin uzatılmasının, reel sektörün en öncelikli talepleri arasında yer aldığını ifade etti.
     Gürdoğan, yaptığı yazılı açıklamada, Doğu Karadenizin yeterli özel sektör yatırımları alınamadığı için yıllarca işsizlikle mücadele ettiğini, bu nedenle bölge illerinin tamamının göç vermek zorunda kaldığını belirtti.
     Bu durumu önleyen bir tedbir olarak 5084 sayılı Yatırımların ve İstihdamın Teşviki Kanunu ile 2012 yılına kadar il bazında yatırım, üretim ve istihdam konusunda artışlar yakalandığını kaydeden Gürdoğan, şöyle devam etti:
     49 ilin Haziran 2012de açıklanan ve sadece yeni yatırımları kapsayan yeni teşvik sistemiyle ekonomik durumlarına göre farklı bölgelere dağıtıldığı da dikkate alınarak, 1 Ekim 2012 itibariyle 5084 sayılı kanun kapsamında Trabzonda 2 bin 47 iş yeri ve bu iş yerlerinde 40 bin 23 işçi yararlanmaktadır. Ancak, 5084 sayılı kanunun süresinin bitmesi ile ekonomik daralmanın yaşandığı günümüzde 49 ilde 2007-2009 yılları arasında gerçekleştirilen ve halen üretim alanında bulunan yatırımlar, bu yıl sonundan itibaren başta istihdamı artırma amaçlı işveren prim desteğiyle vergi ve enerji desteklerinden mahrum kalacaktır. Bu nedenle, KOBİlere büyük katkı sağlayan ve 2012 yılı sonu itibariyle uygulama süresi sona erecek 5084 sayılı kanunun uygulama süresinin uzatılması, reel sektörün en öncelikli talepleri arasında yer almaktadır.
     Bölgenin olumsuz şartlarında faaliyet gösteren imalatçı ve ihracatçıların bu olumsuz şartların yol açtığı ilave maliyet artırıcı unsurların telafisi açısından teşvik kanununun süresinin bitmesi nedeniyle Trabzonda yaşanacak işten çıkarma ve mağduriyetlerin artacağının aşikar olduğunu savunan Gürdoğan, şunları kaydetti:
     Buna rağmen ilimizin bugün için en önemli konusu hakkında yapılan tüm girişimlere herhangi bir sonuç alınmamış olması bizleri yıldırmamalıdır. Bu nedenle gelinen şu aşamada iktidarıyla, muhalefetiyle ve sivil toplum kuruluşları olarak birliktelik sergilememiz gerektiğini düşünmekteyiz. Ankara nezdinde ilimizin haklarını aramak için sanayicilerimizin arkasında bir güç olarak ilgili bakanlıklar, gerekirse Başbakan ile görüşmek için birliktelik ve dayanışma sergilememiz gerekmektedir.
     Gürdoğan, yetkililerin bu konuya ivedilikle sahip çıkarak, yeni Teşvik Yasasında Doğu Karadenizin 6ıncı bölge kategorisine alınmasını talep ettiklerini belirterek, açıklamasını şöyle tamamladı:
     Bunun yanında, halen küçük ve orta ölçekli sanayici ve yatırımcılarımızın elinde tek can simidi olarak kalan 5084 sayılı Yatırımların ve İstihdamın Teşviki Kanunu uygulama süresinin en az 2014 yılı sonuna kadar uzatılmasını talep etmekteyiz. Bu yapılmadığı takdirde yok olma ile karşı karşıya kalen bölge sanayicilerimiz tamamen tükenme noktasına gelecektir. Bunun için bölge milletvekillerimizin ve siyasilerimizin konuya sahip çıkarak, 5084 sayılı kanun süresinin 2014 yılı sonuna kadar uzatılmasının sağlanması konusunda uğraş vermeleri gerekmektedir.
    
     Muhabir: Asena Akçay
     Yayıncı: Murat Kaban
11 Aralık 2012 14:49
DİĞER HABERLER