51 dönüm moloz döküm sahası ağaçlandırılıyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Gaziemir Evka-7 mevkiindeki taş ocağından sonra moloz ve inşaat atıklarının çevreye zarar vermeden depolandığı Buca Kırıklar Mahallesi'ndeki moloz döküm sahasının da ağaçlandırma çalışmalarına başladı.

İZBETON tarafından 2009 yılından bu yana işletilen ve geçen yıl kapasitesini doldurarak moloz dökümüne kapanan 51 dönümlük sahanın üzerine bin 875 adet dut ve 780 adet ceviz ağacı dikimi yapıldı. Buca Kırıklar'daki ağaçlandırma çalışmaları, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina, çok sayıda çocuk ve vatandaşların katılımı ile başladı.

'DOĞAYI KORUMAK BİRİNCİ GÖREVİMİZ'

Alana ilk ağacı İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmirliler ile birlikte dikti. Belenbaşı Yörük ve Türkmen Derneği'nin folklor ve İzelman Anaokulu öğrencilerinin ağaç sevgisi konulu gösterilerinin ardından konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, dünyanın geleceğinin çevre olduğunu belirterek, şunları kaydetti: "İhtiyacımız olan taşı toprağı çıkartıp onu tekrar dünyaya döndürmek belediyelerin ve Orman Bakanlığı'nın en önemli görevi. Biz de İzmir Orman Bölge Müdürlüğü'nden ihaleyle aldığımız moloz döküm alanları dolduktan sonra üzerine toprak sererek ağaçlandırıyoruz; yani bozulmuş doğa parçasını tekrar hayata döndürüyoruz. Ardından da yine Orman Bölge Müdürlüğü'ne teslim ediyoruz. Gaziemir Evka- 7'deki dolan moloz alanını rehabilite ederek ağaç diktik ve Orman Bölge Müdürlüğü'ne teslim ettik. Şimdi de Kırıklar moloz sahasına toprak sererek ağaç dikilecek hale getirdik. Orman Bakanlığı'nın başlattığı dut dikim kampanyasına uygun olarak dut ağacı ile yöre halkının isteği ile ceviz fidanı dikiyoruz. Kısa bir süre sonra dolmasını beklidğimiz Gökdere moloz döküm sahasına da aynı şekilde ağaç dikeceğiz. Ardından da Güzelbahçe Yelki'deki döküm sahamıza sıra gelecek. Önümüzdeki günlerde ise Orman Bakanlığı'ndan kiraladığımız Pınarbaşı Fatmacık Kayası Döküm Sahası, Işıkkent Berbersalih Tepesi ve Yelki Çalıcası Döküm Sahası'nı devreye alacağız."

'KENT İÇİNE MOLOZ DÖKENLERİ UYARALIM'

Moloz döküm sahalarına çok cüzi bir ücret karşılığında inşaat atığı ve hafriyat aldıklarını kaydeden Başkan Kocaoğlu, vatandaşlardan kent içinde gelişi güzel moloz dökümü yapmamaları istedi. Başkan Kocaoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bu alanlar için ciddi rakamlar ödüyoruz. Ayrıca buralarda işçi çalıştırıyoruz, görevlilerimiz bekliyor. 24 saat cüzi bir para alarak kentin moloz döküm alanlarını temin etmeye çalışıyoruz. Burada yıllar önce tekel konumuna gelmek isteyen firmalar vardı. 350 bin liralık döküm alanını ihaleye kendim katılarak 3.5 milyon liraya, tam 10 misli fiyatına aldım. İzmir hafriyatçısını, inşaat yapanını tekele teslim etmedim. Şimdi İzmir Büyükşehir Belediyesi çok cüzi fiyatlarla bu alanlara moloz kabul ediyor. İzmirliler'den bir talebim var: Bu kadar ucuz olmasına rağmen hafriyat yaptıran vatandaşlarımız, iş adamlarımız en yakın döküm alanına kadar ücretini vermesine rağmen yollara en kısa mesafelere ağaçlık alanlara nerede bulursa oraya moloz döken ve onu kar sayan hemşehrilerimiz var. Bunların uyarılması, takip edilmesi gerekiyor. O hemşehrimiz oraya bilinçsizce bunu döküyor. 30-40 lira mazot parasından karı oluyor. Büyükşehir veya ilçe belediyeleri gelişigüzel atılmış molozları toplamak için dozeri, kamyonuyla 300 lira harcıyor. Bu tür işleri yapan kişilere uyarıda bulunursanız, ikaz ederseniz çok memnun kalacağım."

'BÜYÜKŞEHİR'İ ÖRNEK ALIYORUZ'

Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 81 ilde örnek alınan yerelde kalkınma modelini kendi ilçelerinde uyguladıklarını vurgulayarak, "İzmir'de 30 ilçede Büyükşehir Belediyemizin verdiği bu mücadeleyi ilçemizde tüm gayretimizle veriyoruz. Biz iki yıl önce ülkede ağaç kesildiğinde neler yapabileceğimizi göstermiştik. Bundan sonra bu ağaçlar büyüdüğünde neler yapacağımızı herkes görecek." dedi.

2 SAHADA MOLOZ DÖKÜMÜ DEVAM EDİYOR

2 Şubat 2009 tarihinde faaliyetine başlayan ve 2 Şubat 2014 tarihinde dolum işi sonlandırılan Buca Kırıklar'daki sahaya 454 bin metreküp bitkisel nitelikli toprak serilerek ağaçlandırmaya hazır hale getirildi. Alan ağaçlandırma çalışmaları tamamlandıktan sonra İzmir Orman Bölge Müdürlüğü'ne iade edilecek.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir'in genişleyen sınırlarına ve artan nüfusuna paralel olarak 2009 yılında Buca Kırıklar Köyü'nde 455 bin metreküp, Bornova Gökdere Köyü'nde 2 milyon 481 bin metreküp, Yelki mevkiinde 1 milyon 156 bin metreküp ve 2010 yılında Gaziemir Evka-7'de 575 bin 868 metreküp kapasiteli 4 sahayı 'Hafriyat Toprağı ve İnşaat/Yıkıntı Atıkları Depolama Tesisi' olarak kente kazandırmıştı. 14 Şubat 2011 tarihinde dolum işi sonlandırılan Gaziemir Evka-7'deki sahaya bin 550 fıstık çamı ve servi ağacı dikilmişti.

GÖKDERE'DE 14 BİN AĞAÇLIK KENT ORMANI OLACAK

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 15 Aralık 2015 tarihinde moloz dökümüne kapanacak Bornova Gökdere döküm sahasında da 2016 yılında 14 bin ağaçlık kent ormanı oluşturacak. Alana kızılçam, fıstıkçamı, yalancı akasya ve servi dikilecek.

MOLOZUN TONU SADECE 3 TL

İzmir'e İzmir Büyükşehir Belediyesi İZBETON şirketi tarafından işletilen yasal moloz döküm alanlarında moloz ve inşaat atıkları depolanarak çevreye zarar vermeden ve kirlilik oluşturmadan bertaraf ediliyor. Amaç, çevreye verdiği zararın yanında yarattığı görüntü kirliliği nedeniyle ciddi sıkıntılar yaratan hafriyat, inşaat ve yıkıntı atıklarının yasal tesislere yönlendirilerek kaçak dökümlerin önüne geçmek, hem de tahrip olan ormanlık alanları yeniden orman niteliğine kavuşturmak. İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis kararıyla, döküm alanlarına getirilen molozlar için ton başına 3 TL bertaraf ücreti alıyor. CİHAN
22 Kasım 2015 09:53
DİĞER HABERLER