Tuğba Kılıç, özel bir eğitimle 53 günde hafız olmayı başardı. Uyguladığı teknikle kısa sürede hafız yetiştiren ve tekniği Diyanet tarafından dikkatle takip edilen Hatice Şahin'in öğrencisi olan Tuğba, hafızlık belgesini Çankaya Müftüsü Abdurrahman Binbir'den aldı. Hafıza tekniklerinden de istifade eden Tuğba, moral motivasyon desteği de aldı.
Günümüzde birçok kişi hafız olmayı ister fakat tamamlayamamak ya da unutmak korkusuyla hafız olmaya karar veremez. Kur'an-ı Kerim'i eksiksiz ve hatasız, usulüne uygun olarak ezberlemenin zor olduğu düşünülür, hafız olabilmek için uzun yıllar çalışmak gerektiğine inanılır. Ankara Rıfat Mualla Şahin Kız Kur'an Kursu öğrencisi 20 yaşındaki Tuğba Kılıç, 53 günde hafızlığını tamamlayarak kısa sürede hafız olunabileceğini gösterdi.
İmam hatip mezunu Tuğba Kılıç, özel bir eğitim sonrası pekiyi derecede hafızlık belgesi alarak hafız oldu. Belgesini Çankaya Müftüsü Abdurrahman Binbir verdi. Daha öncesi hafız olmayı hiç düşünmeyen Kılıç, hafız olmaya karar vermesinin Allah'ın takdiri olduğunu söylüyor. Bu kadar kısa bir zamanda hafız olabilmesini ise Arapça ve ezberinin çok iyi olmasına bağlıyor. Ayrıca hafızlık çalışmaları esnasında özel bir eğitim alıyor. Hafız Kılıç, Kur'an çalışmaları esnasında hocası Hatice Şahin'in geliştirdiği hafızlık tekniğini uyguladığını dile getiriyor.
2007'de Hatice Şahin'in daha önce hocalığını yaptığı Gümüşhane'nin Kelkit ilçesine bağlı Kızılca köyünde yaşayan Büşra Mutlu da 59 günde Kur'an-ı Kerim'i hıfzetmeyi başarmıştı. Hatice Şahin, "Kendim hafız olduğum için hafızlığımı unutma endişesiyle lisan eğitimi alırken hafızamı güçlendirmek için hafıza teknikleriyle ilgili çalışmalar yaptım ve çok faydasını gördüm. Öğrenme psikolojisinde bulunan bilgiyi depolama, gerektiğinde kullanma ve hafızayı güçlendirme gibi yöntemlerle Kur'an-ı Kerim'i ezberlemeyi kolaylaştırabilir miyim diye düşünüyordum. Burada göreve başlayınca da bu teknikleri öğrencilerime uygulama imkânım oldu." demişti. Bu dönemde diyetisyenlerden yardım aldığını, öğrencilerin beslenme ve uyku düzenine özen gösterildiğini söyleyen Şahin, 53 günde hafızlığını tamamlayan öğrencisi Tuğba için de "Çok çalıştı, umutsuzluğa düştüğünde de motivasyon desteği yaptık." dedi.
Yoğun bir çalışma programı vardı
Sıkı bir çalışma içerisine girdiklerini ve yemeği dahi 10 dakikada yiyerek çalışmaya devam ettiklerini söyleyen Kılıç, "Sabah namazından öğleye kadar bir önceki gün ezberlediğim sayfaları tekrarlayıp yeni sayfalara çalışıyordum. 12.00-13.00 saatleri arası uyuyorduk. Bu uyku bizi çok iyi dinlendiriyordu. Akşamüstü sadece 1 saat dinlenip gece geç saatlere kadar yine ezber yapıyordum." diye konuştu.
Yakaladıkları tempo sonrası kendisi gibi birçok arkadaşının da kısa sürede hafız olduğunu dile getiren Kılıç, hafızlığın her şeye değer olduğunu söylüyor: "Günümüzde hafız olmak eskisine göre daha da kolaylaştı. Yolda giderken bile MP3'lere yüklediğimiz sûreleri dinleyip ezber yapabiliriz."
Tuğba Kılıç gibi birçok kişinin de kısa sürede hafız olmasını sağlayan teknik, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından kabul edildi. Başkanlık, bu yöntemi hafızlık programları içerisine dâhil etti. 'Kısa sürede hafızlık' tekniğini geliştiren Hatice Şahin, Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi yüksek lisans mezunu. Şahin, hafızlığını unutma endişesiyle hafıza güçlendirme yolları arar ve hafıza teknikleriyle ilgili çalışmalar yapar. Şahin, yöntem sonucu 38 öğrencisinin ortalama 3 ay içerisinde hafız olduğunu aktarıyor.
Öğrencisi Tuğba Kılıç'ın çok azimli olduğunu söyleyen Şahin, "Tuğba çok çalışır, her şeyden fedakârlık yapardı. Çok az uyur, yemeğini en fazla 10 dakikada yer, çalışmaya devam ederdi. Dinlenme saatlerinde dahi ezber yapar, her saniyeyi çok iyi değerlendirirdi. Ezberi de kuvvetli olunca kısa bir sürede hafız oldu. Ayrıca ümitsizliğe düştüğü durumlarda motivasyon dersleri aldı." diyor.
Uyguladıkları programın içerisinde haftada bir gün sinema saati, gezi ve pikniklerin olduğunu belirten Şahin, sinema, gezi, piknik gibi sosyal faaliyetlerle birlikte öğrenmeyi eğlence haline getirerek başarı sağlanabileceğini ifade ediyor.
Hangi teknikleri uyguluyorlar?
Sureler kolaydan zora doğru sıralanır. Bir sayfa alınarak 3'e bölünür. Önce ilk 5 satır, daha sonra diğer satırlar 5'er 5'er ezberlenir ve sonrasında birleştirilerek tekrar yapılır. İkinci sayfaya geçilir ve o sayfanın ezberinde de aynı metot izlenir. 1 ve 2. sayfa tekrar okunur ve bu silsile 10 sayfa boyunca devam ettirilir. Ezber 3 kişiye dinlettirilir. Hata yok ise ikinci 10 sayfaya geçilir. Aynı sistemle ikinci 10 sayfa da ezberlendikten sonra ilk 10 sayfayla birleştirilerek okunur, 4 kişiye dinlettirilir ve bir cüz tamamlanır.
ZAMAN