Konya'nın Akşehir ilçesinde bulunan Şeyh Hacı İbrahim Veli’nin türbesinden 1905 yılında Almanya'ya kaçırılan 6 asırlık Şeyh Hacı İbrahim Veli Sandukası’nın Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca geri getirilerek ait olduğu yere konması istendi.
Müzayede evi ‘High Road Auctions’ tarafından geçtiğimiz ay Londra'da satışa çıkarılan 17’nci ve 18’inci yüzyıla ait 4 adet Osmanlı mezar taşının satışı, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’in talimatı ile engellenmişti. Mezar taşları uzmanlar eşliğinde İstanbul’a getirilerek, koruma altına alındı. Bu haber, Mülhak Şeyh Hacı İbrahim Veli Vakfı mütevellisi 74 yaşındaki Erkök Avcıoğlu’nu heyecanlandırdı. Ömrünü Şeyh Hacı İbrahim Veli Sandukası’nı Almanya'dan geri almaya adayan Avcıoğlu, büyük dedesine ait ahşap işleme sanatının nadide örneklerinden olan sandukanın Almanya’dan getirilmesi için mücadele veriyor.
Avcıoğlu, 1990’lı yıllarda Kültür ve Turizm Bakanlığı’na başvurarak, sandukanın Almanya’dan istenmesi için girişimde bulunmuş. Sandukanın gündeme gelmesi için panel düzenleyen Avcıoğlu, 2006 yılında Akşehir Asliye Hukuk Mahkemesi’nde tespit davası açarak sandukanın Hacı İbrahim Veli Türbesi’ne ait olduğunu tespit ettirmiş.
ALMANYA’YA GİDİP SANDUKAYI İSTEYECEK
Hoca Ahmet Yesevi’nin Anadolu’yu aydınlatmak için gönderdiği şeyhlerin torunlarından olan Şeyh Hacı İbrahim Veli’nin türbesi Konya’nın Akşehir ilçesine bağlı Alanyurt (Maruf) köyünde bulunuyor. Türbede bulunan ve ceviz ağacının gövdesinden oyma tekniğiyle yapılmış işlemeli sanduka, 1905 yılında çalınarak, Almanya’ya götürülmüş. İddialara göre, Konya’da Almanya ticari konsolosluğu görevini yürüten bir arkeolog, sandukanın parçalar halinde türbeden kaçırılmasını sağlamış. O dönemden beri sanduka Berlin’de Doğu Asya İslam Sanatları Müzesi’nde sergileniyor. Müze kayıtlarında ‘Sembolik mezar başlığı’ tanımıyla ve 1.564;21 envanter numarasıyla yer alan sandukanın müzedeki tanıtım yazısında 1359 tarihinde vefat eden Şeyh Hacı İbrahim Veli’ye ait olduğu bilgisi yer alıyor. Vefat etmeden önce sandukayı türbede görmek istediğini anlatan Erkök Avcıoğlu, Berlin’e giderek, müze yetkililerinden sandukayı bizzat isteyeceğini dile getiriyor.
CİHAN