6 aydan fazla süren COVID: 200 semptom var, 9 organ etkileniyor

Uzun süreli koronavirüsten etkilenen kişilerle ilgili şimdiye kadar yapılan en büyük uluslararası araştırmada 200'den fazla semptom tespit edildi. Bilim insanları, uzun süreli koronavirüsün vücudun 9 organ sistemini kapsadığını ve semptomların hastaları en az altı ay boyunca etkilemeye devam ettiğini ortaya çıkardı.
Yeni tip koronavirüsten (Kovid-19) iyileşen binlerce insan, aylar sonra günlük hayatına dönmesini zorlaştıran semptomlarla mücadele etmeye devam ediyor. Hastaların, kronik yorgunluk ve bilişsel problemlerin birçok semptomunu bildirmesiyle oluşan durum 'uzun süreli Kovid' olarak adlandırılıyor. 

Şimdiye kadarki yayınlanan en geniş kapsamlı araştırmada uzun Kovid'in 200'den fazla semptomu olduğu ortaya çıktı.

NTV'nin haberine göre araştırmacılar, ulusal bir tarama programının, kaç kişinin etkilendiğini ve ihtiyaç duyacakları desteğin daha iyi anlaşılmasına yardımcı olacağını söyledi. Bilim insanları ayrıca, uzun süreli Kovid şüphesi olan hastaları değerlendirmek için tedavilerin kalp ve damar hastalıkları ve akciğer fonksiyon testlerinin ötesine genişletilmesi çağrısında bulundu.

University College London'da sinirbilimci ve çalışmanın kıdemli yazarı Athena Akrami, "İngiltere’de birçok uzman Kovid sonrası klinik solunum rehabilitasyonuna odaklandı. Pek çok insanda nefes darlığı olduğu doğru, ancak aynı zamanda kliniklerin daha bütünsel bir yaklaşım sağlaması gereken birçok başka sorun ve semptom türü de var" ifadelerini kullandı.

Akrami, koronavirüs ile enfekte olduktan 16 ay sonra hala semptomlar yaşadığını belirterek şunları söyledi:

"Aile hekimlerinin sevk ettiği uzun süreli Kovid klinikleri ağına dayanarak, artık uzun süreli Kovid semptomları olduğundan şüphelenilen herkesi tarayabilen bir programa sahip olduğumuza inanıyoruz."

56 ülkeden 4 bine yakın kişi incelendi

Diğer taraftan, akademik dergi The Lancet'in E Clinical Medicine adlı yayınında yayınlanan çalışma, 56 ülkeden doğrulanmış veya uzun süreli Kovid şüphesi olan 3 bin 762 kişiyle anket yaptı. Söz konusu kişilerden 66'sı yedi ay boyunca izlenen 203 semptom tanımladı.

En yaygın görülen semptomlar

En yaygın semptomlar yorgunluk, halsizlik ve beyin sisi olarak belirtildi.  Diğer semptomlar arasında görsel halüsinasyonlar, titreme, kaşıntılı cilt, adet döngüsündeki değişiklikler, cinsel işlev bozukluğu, kalp çarpıntısı, mesane kontrol sorunları, zona, hafıza kaybı, bulanık görme, ishal ve kulak çınlaması yer aldı.

Bununla birlikte bilim insanları, zaman içinde semptomların ilerlemesini de analiz etme imkanını buldu. Akrami, "Altı ay sonra kalan semptomların çoğu sistemik (vücut ısısı düzenleme sorunları, yorgunluk, egzersiz sonrası halsizlik, vs.) ve nörolojik (beyni, omuriliği ve sinirleri etkileyen semptomlar) " dedi.

Altı aydan uzun süren semptomları olan toplam 2 bin 454 kişi ise yedinci ayda ortalama 13.8 semptom yaşadıklarını söyledi.

9 organ sistemini etkiliyor

Öte yandan, uzun Kovid boyunca, hastaların semptomları ortalama olarak dokuz organ sistemini etkiledi. Akrami, "Bu, altta yatan hastalıkları arayan tıp araştırmacıları ve ayrıca bakım ve tedavi sağlayan doktorlar için önemlidir, çünkü sadece bir organ sistemine odaklanmamaları gerektiğini gösteriyor" dedi.

Yüzde 22'si işe gidemedi

Ayrıca, ankete katılanların yaklaşık yüzde 22'si hastalıkları nedeniyle işe gidemediklerini, bu nedenle işten çıkarıldıklarını veya hastalık izni aldıklarını söyledi.
19 Temmuz 2021 11:43
DİĞER HABERLER