600 bin kamu işçisini ilgilendiren; kıdem zammı, refah payı ve taban ücret gibi başlıkların ele alındığı toplu iş sözleşmesi görüşmeleri sona erdi. TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ağar, sürecin devam ettiğini belirterek, bu toplantılarda ücret artışlarının yanı sıra çalışma koşulları ve sosyal haklar gibi diğer konuların da müzakere edildiğini söyledi. Zam pazarlığında henüz rakam çıkmazken, bir toplantı daha yapılacağı ifade edildi.
Kamuda görev yapan yaklaşık 600 bin işçiyi kapsayan toplu iş sözleşmesi sürecinde önemli bir aşamaya gelindi. Taraflar, bugün üçüncü kez müzakere masasına oturdu. İşçi kesimini temsilen Türk-İş ve Hak-İş yetkilileri, saat 14.00’te işveren temsilcisi olan Türk Ağır Sanayii ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası (TÜHİS) ev sahipliğinde bir araya geldi.
TOPLANTI 2 SAAT SÜRDÜKamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü çerçevesindeki toplantıda, sendikaların daha önce sunduğu 21 maddeyi içeren teklif paketi bir kez daha görüldü. TÜHİS Genel Merkezi'ndeki toplantıya TÜHİS Genel Sekreteri Adnan Çiçek, TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcıları Ramazan Ağar, Eyüp Alemdar ve İrfan Kabaloğlu, HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Devlet Sert ve Genel Sekreter Yardımcısı Hamdi Abdullah Koçoğlu ile ilgililer katıldı. Basına kapalı yaklaşık iki saat süren toplantının ardından TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ heyetleri, birlikte basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.
'SÜREÇ HALEN DEVAM EDİYOR'TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar, toplu iş sözleşmesi sürecinin halen devam ettiğini belirterek, yalnızca ücret artışlarının değil, aynı zamanda çalışma koşulları ve sosyal haklar gibi pek çok başlığın da müzakere edildiğini söyledi. Hem TÜHİS’in hem de kendilerinin yeni bir hazırlık yapacağını aktaran Ağar, üçüncü toplantının 1 Mayıs’tan sonra gerçekleşeceğini, ancak kesin tarihin henüz netleşmediğini ifade etti.
Görüşmelerin tamamlanmasının zaman alabileceğine dikkat çeken Ağar, "600 bin kamu işçisinin çalışma koşulları, geçim standartları, iş düzeni, sosyal hakları ve insanca yaşayabileceği bir ücret üzerine konuşuyoruz. Ancak henüz teklifimize karşılık bir karşı teklif gelmedi, bu da sürecin uzayabileceğini gösteriyor" dedi.
'GEREKİRSE ÜRETİMDEN GELEN GÜCÜMÜZÜ...'İşçi lehine en iyi sonuçla tamamlanan kamu toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin, masada biten görüşmeler olduğunu söyleyen Ağar, gerekirse üretimden gelen güçlerini kullanmaktan çekinmeyeceklerini söyledi. Ağar, "Temennimiz, kamu toplu iş sözleşmelerinin müzakere yapılarak masa başında sonuçlanması. Çalışanların çalışma koşullarını, çektiği zorlukları dikkate alarak bu işin masa başında bir an önce sonuçlanmasını arzu ediyoruz" ifadelerini kullandı.
'TEKRAR MÜZAKERE YAPILACAK'"TÜHİS'in üçüncü toplantıda masaya teklif getirmesini bekliyor musunuz?" sorusu üzerine Ağar, "Çalışacağız.' dediler. O çalışmayı bize getireceklerini söylediler. Mutlaka bir ücret bize gelecektir. O ücretin üzerinde elbette tekrar müzakere yapacağız" yanıtını verdi.
HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Devlet Sert, kamu toplu iş sözleşmesi görüşmelerine ilişkin yaptığı açıklamada, çalışanların alım gücünün düşük olduğuna dikkat çekerek, temel hedeflerinin işçilerin ekonomik açıdan daha güçlü bir konuma gelmesini sağlamak olduğunu belirtti.
Sert, toplantıda TÜHİS’in herhangi bir teklif sunmadığını ifade ederek, “Yeniden bir araya gelinecek, teklifler masaya yatırılacak. Farklı alternatifler üzerinden değerlendirmeler yaparak, çalışanları enflasyona ezdirmeden, onların mağduriyetini gidererek, hak ve menfaatlerini koruyacak şekilde planlamayı yapacağız" dedi.
Sendikaların sunduğu 21 maddelik teklif paketi özetle şöyle:
Sözleşme Başlangıç TarihiToplu iş sözleşmelerinin yürürlük tarihi taraflarca belirlenecek.
Taban ÜcretGünlük brüt ücretler en az 1.800 TL olacak. Skala farkları korunacak ve en az 1 TL fark bulunacak.
Kıdem ZammıHer hizmet yılı için net 15 TL/gün kıdem zammı yapılacak. Bu zam, tüm ücret kalemlerine yansıyacak.
Ücret Zamları1. yıl 1. altı ay: %50 zam
1. yıl 2. altı ay: %25 zam + enflasyon farkı + %10 refah payı
2. yıl 1. altı ay: %25 zam + enflasyon farkı + %10 refah payı
2. yıl 2. altı ay: %25 zam + enflasyon farkı + %10 refah payı + izleyen aya enflasyon farkı
Sözleşme Süresi ve Ek Ödemelerİkramiyeler 112 güne çıkarılacak, sosyal yardımlar artırılacak. Nisan ve Ekim aylarında ek ödeme yapılacak.
Çalışma SüresiGenel çalışma haftalık 40 saat, 5 gün
Deniz işçileri için 45 saat, 6 gün
Fiili Çalışma Ödemeleri
Fiili çalışmalara dayalı ödemeler düzenli hale getirilerek aylık yapılacak.
Fazla Mesai40 saati aşan her saat için %100 zamlı
Bayram ve tatillerde normal sürenin üstü %200 zamlı
Deniz işçileri için fazla mesai %70 zamlı
Kıdem TazminatıHer tam yıl için 35 günlük ücret tutarında kıdem tazminatı ödenecek. Mevcut uygulama yüksekse o korunacak.
İşyeri Özgü SorunlarSkala farkları, risk zammı, üretim primi gibi konular işyeri bazında ayrıca görüşülecek.
İş Yeri Geçiş HaklarıKamu işçileri geçtikleri kurumlarda eski hizmet yılına göre haklara sahip olacak.
Taşeron İşçilerKİT’ler dahil, taşeron olarak çalışanlar daimi kadroya geçirilecek.
Ek DerslilerSağlık ve eğitim alanındaki ek dersliler daimi kadroya alınacak.
Geçici ve Mevsimlik İşçilerÇalışma süreleri 11 ay 29 güne kadar uzatılacak. Boş kadrolar bu işçilerle doldurulacak.
696 Sayılı KHK MağdurlarıUnvan uyuşmazlıkları, işyeri değişiklikleri gibi özlük hakları düzenlenecek, SGK meslek kodları ile fiili işler uyumlu hale getirilecek.
Yetki UyuşmazlıklarıBu işyerlerinde işçilere niteliğinde zam ve sosyal yardım uygulanacak, farklar mahsup edilecek.
Gelir VergisiGelir vergisinin %15’i aşan kısmı işveren tarafından karşılanacak.
Sosyal YardımlarYemek, giyim, aile, çocuk, doğum, ölüm, yol, doğal afet, gazi ve şehit yakını yardımları artırılacak.
Tehlikeli İş PrimiAz tehlikeli: %10
Tehlikeli: %15
Çok tehlikeli: %20
Brüt ücretin bu oranları kadar prim verilecek.
Ek ÖdemelerVardiya zammı, bayram yardımı, kira yardımı, öğrenim yardımı, teknik tazminat, iletişim desteği gibi pek çok yeni düzenleme getirilecek.
Meslek Tanımı ve Uyumİşçinin yaptığı işle SGK’ya bildirilen meslek kodları uyumlu hale getirilecek.