67 yaban hayvanı sağlığına kavuşturdular

67 yaban hayvanı sağlığına kavuşturdular -Kafkas Üniversitesi Yaban Hayatı Rehabilitasyon Koruma Kontrol ve Araştırma Ünitesinde görevli veteriner hekimler bir yılda 67 yaban hayvanı sağlığına kavuşturdu -Ünite Müdürü Prof. Dr
KARS (A.A) - Çağlar Sefertaş - Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Yaban Hayatı Rehabilitasyon Koruma Kontrol ve Araştırma Ünitesinde görevli veteriner hekimler bir yılda 67 yaban hayvanı sağlığına kavuşturdu.
     Ünite Müdürü Prof Dr. Burhan Özba, AA muhabirine yaptığı açıklamada, merkezlerinde görev yapan veteriner hekimlerin değişik türde yaban hayvanlarına müdahale ederek, sağlıklarına kavuşturduğunu söyledi.
     Tedavi edilen yaban hayvanlarının başında kanatlı hayvanların geldiğini anlatan Özba, bunlar arasında kızıl şahin, kartal ve akbaba bulunduğunu belirterek, Bunların dışında keklik gibi kanatlı hayvanlar da geliyor. Memeli hayvanlardan kurt, ayı ve karaca gibi hayvanlar da ünitemize getirilerek tedavi edilip yeniden doğaya salındı dedi.
     Yaban hayvanlarının kendilerine sahipleri ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Kars Şubesi tarafından getirildiğini anlatan Prof. Dr. Özba, şöyle devam etti:
     Bize getirilen bu yaban hayvanların tedavisi Veteriner Fakültesi Kliniğinde yapılıyor. Tedavisi yapılan yaban hayvanları Kuzey Doğa Derneği, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ve Veteriner Fakültesi işbirliğinde doğaya bırakılıyor. Ünitemiz 2011 yılında kuruldu ve bu tarihten itibaren değişik ırktan 67 yaban hayvanı iyileştirerek doğaya saldık. Bize getirilen hayvanlar hemen dahiliye, doğum ve cerrahi kliniklerine alınıyor. Eğer kırık veya çıkık varsa cerrahi klinik bölümüne, iç hastalığı varsa da iç hastalıkları kliniğine alınıyor.
    
     -Kanatlı hayvanlara uçma egzersizleri yaptırıyoruz-
    
     Veteriner hekimlerin yaban hayvanlarına bu bölümlerde müdahale ettiğini anlatan Özba, şöyle devam etti:
     Şu ana kadar en ilginç ameliyat kara akbabası ameliyatı oldu. Akbabanın kanadının iç kısımındaki kırık yaklaşık 3 saat süren ameliyatın ardından tedavi edildi. Gayet başarılı bir ameliyat oldu. Kırık kaynadıktan sonra hayvan uçabilecek duruma geldi. İklim koşulları elverdiği sürece kendisini doğaya bırakacağız. Hayvanlara ameliyatın ardından ilaç tedavisi uyguluyoruz. İyileşene kadar ilaç tedavisine devam ediyoruz. İyileştikten sonra kafeslere alıyoruz.
     Özba, kanatlı hayvanlara uçma egzersizleri yaptırdırdıklarına dikkati çekerek, Şu anda ünitede 2 kızıl şahin, 1 kartal, 1 baykuş ve bir de akbabanın tedavisine devam ediyoruz ifadelerini kullandı.
    
     Yayıncı: Emine Konuk
26 Ocak 2013 11:10
DİĞER HABERLER