Isparta Belediyesi ile özel bir firma, Göller Bölgesi Belediyeler Birliği Düzenli Çöp Depolama Alanı Tesislerinde kurduğu 7 milyon TL'lik yatırımla çöpten elektrik enerjisi üretmeye başladı.
Isparta Belediyesi, Koçtepe Köyü mevkiinde bulunan çöplük alanı kısa bir süre önce ihaleye çıkarak özel bir firmaya verdi. İhaleyi alan firma alana 7 milyon TL'lik yatırımla çöpten elektrik enerjisi üretmeye başladı. Günde 325 ton çöpün dökülerek depolandığı alanda kurulan tesislerde, saatte 2,5 ile 3,5 megavat elektrik enerjisi üretilebilecek. Isparta Belediyesi'nin kasasından hiçbir yatırım bedelinin çıkmadığı tesiste, Isparta Belediyesi ayrıca aylık üretilen enerji bedelinin yüzde 52'lik oranı belediye kasasına alacak.
Isparta Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, Göller Bölgesi Belediyeler Birliği Düzenli Çöp Depolama Alanı Tesisleri'nde beraberinde meclis üyeleri ve belediye ekibiyle birlikte incelemelerde bulundu. Bir süre önce çöpten enerji üretimi ile ilgili olarak ihalesi gerçekleştirilen ve yapımı tamamlanarak ilk deneme üretimine başlayan tesislerde, sistemi kuran firma yetkililerinden bilgi aldı. Tesislerin önümüzdeki günlerde resmi açılışının gerçekleştirileceğini söyleyen Günaydın, yaptığı incelemeler ve ilk verilere göre verilen sözün üzerinde enerji üretilebileceğinin ortaya çıktığını kaydetti. Tesislerde üretilen enerji miktarının ortalama 500 bin liralık bir gelir sağlayacağını ve bunun yüzde 52'lik bir diliminin belediyenin kasasına gireceğini dile getiren Günaydın, yüzde 52'lik dilimle gerçekleştirilen ihalenin Türkiye'deki bu tip bir yatırımda en yüksek paylardan olduğunu kaydetti.
"BELEDİYEMİZİN KASASINDAN TEK BİR KURUŞ ÇIKMADI"
Gerçekleştirilen bu yatırımın milli bir kazanç olduğuna dikkat çeken Günaydın, ülkenin enerji konusundaki ihtiyacının ve dışa bağımlılığının ortada olduğunu, bundan dolayı yaptıkları bu yatırımdan dolayı da mutluluk duyduğunu aktardı. Günaydın, "Yapılan bu yatırımla da aylık ciddi bir kazanç elde edeceğiz. Türkiye'nin enerji sıkıntısına da bir damla katkı sağlamış olacağız. Bu tesislerde dünya standartlarında malzemeler kullanıldı. Tesisimizin uzun yıllar dayanıklılığı var. Geleceğe dönük bilinçli bir tesis. Bu yatırımla Ispartamıza, ülkemize katkıda bulunuyoruz" dedi.
Tesislerin 7 milyon liraya mal olduğunu ve tüm yatırım maliyetini ihaleyi alan firma tarafından yapıldığını aktaran Günaydın, "Sözleşme gereği tüm maliyeti firma karşıladı. Belediyemizin kasasından tek bir kuruş çıkmadı. Bunun karşılığında belediyemiz yine üretimden aylık 250 bin lira kazanç elde etmiş olacak. Bu en verimli yatırımlardan birisidir. Ispartamız kazandı." şeklinde konuştu.
Düzenli Çöp Depolama Alanı'ndaki enerji sistemini kuran firmanın Genel Müdürü Halim Dugan da, Isparta'ya kurulan tesisin kendilerinin kurduğu 4.'üncü tesis olduğunu söyledi. Dugan, "Buranın benim için başka bir manevi önemi var. Başkanım az önce bahsetti, en yüksek payı kendisi aldı, aynı zamanda milli enerjimizin ve milli işlerimizin en önemli, en kıymetli zamanlarına geldik. Başkanımızda buna çok önem veriyor. Bizde burada bazı milli ekipmanlarımızı kullandık. Bu anlamda çok mutluyuz, çok gururluyuz. Başkanımız ve ilgili ekibiyle, kendi firma çalışanlarımız ilmekle oya örer gibi örüp burada bu gazı görmek bizim için onur ve gurur meselesi. Türkiye ortalaması belediye payları yüzde 25-30 arasındaydı. Burada ise çok ciddi rekor bir teklif oldu. Bizim belki firma olarak çok istemediğimiz bir durum ama sonuçta Isparta bizim bir ilimiz. Bu da yatırıma döndüğü için çok mutlu ve gururluyuz. Hayırlı olsun." dedi.
Cihan CİHAN