Rusya ile ABD arasında mahkum takası Ankara’da gerçekleşti

Ankara, Rusya ile ABD arasında önemli bir mahkum takasına ev sahipliği yaptı.
Samanyoluhaber.com - Moskova

Türk İstihbarat Teşkilatı (MİT) aracılığıyla yapılan takasta toplam 26 mahkum serbest bırakıldı.

Rusya ile Batı arasındaki Soğuk Savaş sonrası dönemin en büyük mahkum takası Ankara’da gerçekleştirilmiş oldu. ABD Başkanı Joe Biden, bu mahkum değişiminin üç ABD vatandaşı ve bir yeşil kart sahibinin ülkeye geri dönmesini sağladığını belirtti.

Biden, serbest bırakılanlar arasında eski denizci Paul Whelan, Wall Street Journal gazetecisi Evan Gershkovich, siyasetçi Vladimir Kara-Murza ve gazeteci Alsu Kurmaşeva’nın olduğunu doğruladı.

Bu takas, Rusya’ya 10, Almanya’ya 13 ve ABD’ye 3 kişinin iade edilmesini kapsadı. Rusya’ya iade edilenler arasında Vadim Krasikov, Anna ve Artem Dultsev, Roman Seleznev, Vladislav Klyuşin, Vadim Konoshchenok, Mikhail Mikushin ve Pavel Rubtsov gibi isimler bulunuyordu.

ABD’ye iade edilenler arasında ise Evan Gershkovich, Paul Whelan, Alsu Kurmaşeva ve Vladimir Kara-Murza yer aldı. Almanya ise 13 kişiyi geri aldı.

Çok sayıda ülke görüşmelere eşlik etti

Başkan Joe Biden, Beyaz Saray’dan yaptığı açıklamada, Rusya’da hüküm giymiş üç ABD vatandaşı ve bir yeşil kart sahibinin ABD’ye gönderileceğini belirtti. Biden, eski denizci Paul Whelan, Wall Street Journal gazetecisi Evan Gershkovich, siyasetçi Vladimir Kara-Murza ve Radio Liberty için çalışan gazeteci Alsu Kurmaşeva’nın “eve döneceğini” doğruladı. Biden, anlaşmanın diplomasi başarısı olduğunu ve toplamda 16 kişinin serbest bırakılmasını sağladıklarını belirtti.

MİT’ten yapılan açıklamada, “Son dönemin en geniş kapsamlı olan bu takas operasyonunda teşkilatımız büyük bir arabuluculuk rolü üstlenmiştir” denildi. Görüşmelere Rusya, Belarus, ABD, Almanya, Polonya, Slovenya ve Norveç’ten temsilcilerin katıldığı belirtildi.

Bu büyük takas, Soğuk Savaş dönemi boyunca gerçekleşen büyük ölçekli casus takaslarıyla karşılaştırıldığında bile “en büyük takaslardan biri” olarak değerlendiriliyor. Bu gelişme, uluslararası ilişkilerde önemli bir dönüm noktası olarak kabul ediliyor ve diplomatik müzakerelerin başarısını gösteriyor.

Takasın başarısıyla ilgili olarak, Başkan Joe Biden, ABD’nin yanında olan müttefiklerine, özellikle Almanya, Polonya, Slovenya, Norveç ve Türkiye’ye teşekkür etti. Biden, haksız yere gözaltına alınan veya rehin tutulan her Amerikalının ailesiyle yeniden bir araya gelene kadar çalışmayı bırakmayacağını ifade etti.
01 Ağustos 2024 21:37
DİĞER HABERLER