Referandumda 'Evet' oyu kullanacağını açıklayan 7 bin kişi parti ile yollarını ayırdı.
Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesi Demokrat Partisi teşkilatı referandumda 'evet' demek için 7 bin seçmeni ile birlikte partiden istifa etti. İstifa etmekle yetinmeyen teşkilat 'evet' için de kampanya başlattı.
Şanlıurfa'da Demokrat Parti'ye kayıtlı 7 bin üye referanduma destek vermediği için partilerinden istifa etti. DP Ceylanpınar İlçe Başkanı Mehmet ve kardeşi Menderes Atilla öncülüğündeki istifanın gerekçesi ise hayli ilginç. İsmini 27 Mayıs 1960 darbesi sonrası idam edilen dönemin Başvekili Adnan Menderes'ten alan Menderes Atilla, yıllarca ismi yüzünden kimlik sahibi olamamış. Hatta kız kardeşine verilen Berin ismi yüzünden o da uzun yıllar kimliksiz kalmış. Menderes Atilla, "Şimdi biz bu zihniyetle birlikte hareket ederek anayasa değişikliğine 'hayır' demenin anlamsızlığına tepki gösteriyor ve "CHP'yi, MHP'yi bırakın, AK Parti bile bu değişikliğe 'hayır' dese, DP tek başına kalsa bile buna 'hayır' deme lüksü var mı?" diye sordu.
Ailesinin hikayesini anlatan Menderes Atilla'nın babası Seydo Atila, Menderes döneminde Ceylanpınar ilçesinin belediye başkanlığını yapmış. Darbeden sonra Adnan Menderes ve DP'nin ileri gelenleri Yassıada'ya gönderilirken, Seydo Atilla Eskişehir Cezaevi'ne gönderilmiş. Cezaevinden çıkma önerisini ise CHP'ye geçmesi şartı konduğu için elinin tersiyle itmiş. "Menderes'i idam ettiler. Ben ondan daha mı iyiyim. Beni de idam etsinler." demiş.
Güneydoğunun önde gelen ailelerinin maruz kaldığı sürgünden ise ailesi son anda kurtulmuş. Annesinin teyze kızı CHP İlçe Başkanı olduğu için en azından sürgüne maruz kalmamış aile. Menderes Atilla yaşadıkları gariplikleri şöyle aktarıyor: "Babam orada büyük işkenceler görmüş. Menderes idam edildikten sonra da hala cezaevinde yatmaya devam etmiş. Menderes'i o kadar seviyordu ki benim adımı Menderes, kız kardeşimin ismini Berin koydu. Ama zihniyete bakın ki benim de kız kardeşimin de kimliğini yıllarca çıkarttırmadılar. İlk bir yıl ben kimliksiz olarak okula gittim. Nüfus cüzdanımız sonradan çıkarttırıldı. Babam ise Eskişehir Cezaevi'nde yaşadığı sıkıntılar yüzünden orada hasta oldu ve hapisten çıktıktan bir süre Adalet Partisi'nden yeniden belediye başkanı seçildi ama kısa zaman sonra vefat etti."
Babası Seydo Atilla'nın Adnan Menderes'le olan bir anısı da şu şekilde ifade ediyor Menderes Atilla: "Adnan Menderes babamı çok severmiş. Birecik Köprüsü açılışı için Menderes bizim ile gelmiş. Babam tören alanına gelmekte gecikmiş. Tam helikopter havalanacağı sırada rahmetli Menderes babamı görünce helikopterden inip babamı öpüp kucaklamış."
CİNDORUK'A TEPKİLİ
Menderes Atilla, abisi Mehmet Atilla ile birlikte iki kardeş babalarının çizgisinde uzun yıllardır siyasetin içinde. Mehmet Atilla 1983'de 22 yaşında iken yaşını mahkemede büyütüp en genç belediye başkanı seçilirken ANAP ilçe başkanlığına kardeşi Menderes Atilla geçmiş. Aile siyasi çizgisini ANAP, Doğru Yol Partisi ve DP olarak devam ettirmiş. Ancak Ceylanpınar'ın bu en büyük aşiretlerinden Neimanlı aşiretinden 7 bin kişi artık DP ile yollarını ayırdı. Şanlıurfa Bağımsız Milletvekili Seydi Eyüpoğlu'nun evinde yapılan bir basın toplantısıyla istifasını açıklayan Mehmet Atilla, "Aşiretim adına 'evet' diyoruz." derken DP Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk'a tepkisini dile getirmeyi de ihmal etmiyor: "1960 darbesinde merhum Başbakanımız Adnan Menderes ve arkadaşlarını şehit eden cuntacıların yaptıkları yasaların kalkmasını destekleyen DP ruhundan, misyonundan ve vizyonundan uzaklaşan DP Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk ve onun zihniyetini taşıyan parti yöneticileri 12 Eylül referandumuna hayır dedikleri için biz 'evet' diyoruz."