Güneydoğu'daki 749 sivil toplum kuruluşu, hükümete çağrıda bulunarak PKK'nın ilan ettiği eylemsizlik kararına cevap verilmesini istedi. Açıklamada, "Bize göre acil olan bu çatışma atmosferinden mümkün mertebe çabuk kurtulmaktır. Çatışmaları sonlandırmak, ölümlerin önüne geçmek, çözümü ve barışı konuşabileceğimiz asgari bir zemini oluşturmaktır." denildi.
Diyarbakır'ın Yenişehir ilçesi Sümerpark'ta bir araya gelen beyaz gömlek giyinmiş sivil toplum kuruluşlarının temscileri giyip barış için güvercin uçurdu. Hazırlanan ortak metnin Türkçesini Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Alican Ebedinoğlu, Kürtçesini ise İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici okudu.
Güneydoğu'daki 749 sivil toplum kuruluşunun ortak açıklaması şöyle: "Kürt meselesini demokratik ve siyasi bir çözüme kavuşturmak amacı ile hükümet ve PKK, 2013 yılının başlarında bir çözüm sürecini başlattılar. Sayın Abdullah Öcalan'ın 2013 Nevruz'unda okunan deklarasyon ile silahlı çatışma döneminin bittiğini, demokratik siyaset döneminin başladığını ifadesi ile Kürt meselesinin çözüleceğine dair büyük umutlar oluştu. Bu süreçle birlikte silahlar sustu, ölümler durdu, en önemlisi de, anaların gözyaşları dindi, barış toplumsal anlamda sahiplenildi. Kamusal alanda da hakim bir değer haline geldi. İnsanların iyi bir geleceğe dair umutları güç kazandı. Ancak süreç demokratik bir şekilde nihayetlenmesi beklenirken Temmuz 2015 te akamete uğradı, kanlı bir çatışma dönemine girildi.
DAĞDA OVADA ŞEHİRDE KAN GÖVDEYİ GÖTÜRDÜ
Yaklaşık 5 aydır şehirlerimizi kasabalarımızı içine alan ağır sonuçlarını birlikte yaşadığımız bir çatışma dönemine girdik. Dağda, ovada, sokakta yüzlerce evladımız ve kardeşlerimizi yitirdik, kan gövdeyi götürdü, feryatlar çığlıklar yükseldi. Avucumuzdaki kalıcı barış umudumuzu nerdeyse yitiriyoruz. Gelinen bu noktanın nedenlerini tartışabilir, tarafların mesuliyetlerini sorgulayabiliriz. Lakin bize göre acil olan bu çatışma atmosferinden mümkün mertebe çabuk kurtulmaktır. Çatışmaları sonlandırmak, ölümlerin önüne geçmek, çözümü ve barışı konuşabileceğimiz asgari bir zemini oluşturmaktır. Bizler bölgenin sivil toplum örgütleri olarak; çatışmaların sonlandırılması için defalarca ateşkes çağrıları yaptık. Ateşkesin sağlanarak Dolmabahçe mutabakatına geri dönerek sorunlarımızı diyalogla çözmekten başka bir şansımızın olmadığını yine defalarca dile getirdik. Gerek ulusal ve gerekse uluslararası kimi kesimlerde buna benzer çağrılar yaptılar.
SİLAHLARIN SUSACAK OLMASI ÖNEMLİDİR
Yapılan bu çağrılara ve barışa fırsat yaratılması için PKK kıymetli bir adım attı. 10 Ekim 2015 tarihinde tek taraflı bir eylemsizlik kararı aldığını kamuoyuna duyurdu. Silahların bir süreliğine bile olsa susacak olması önemlidir. Zira bu süre zarfında toplum kan ve gözyaşının boğucu tesirinden sıyrılacak, bir nefes alacak ve çözüm sürecini yeniden değerlendirme imkanı bulacaktır. Bu itibarla PKK'nın almış olduğu eylemsizlik kararının son derece değerli olduğunu düşünüyoruz. Hükümetten bu adıma karşılık vermesini bekliyor ve talep ediyoruz. Hükümet PKK'nın eylemsizlik kararını bir takım afaki gerekçelerle itibarsızlaştırmaktan imtina etmelidir. Aksine bu kararı karanlık günlerden çıkış için bir olanak olarak değerlendirmelidir. Operasyonları durdurmalı, çözüm sürecinin işlemesini sağlamak üzere Sayın Öcalan ile görüşmelerin başlanmasını hemen sağlamalıdır. Müzakere masasının tekrar kurulması için tarafları; toplumsal kesimlerin ortak talebi olan kalıcı barışı tesis etmek adına çalışmalara başlamaya çağırıyoruz. Bu kapsamda ulusal ve uluslararası barıştan yana olan herkesi ve kesimleri bu çağrımıza destek vermeye, PKK'nın eylemsizliğe ilişkin almış olduğu tutum çağrısına da karşılık verilmesi için çaba göstermeye çağırıyoruz." CİHAN